Aaltopahvista syntyi design-valaisin

Helsinkiläisyritys &Bros valmistaa kotimaisesta aaltopahvista palkittuja lampunvarjostimia.


20.10.2015 | Teksti Jenni Juntunen | Kuvat &Bros

Idea syntyi puolivahingossa, kun silloiset teollisen muotoilun maisteriopiskelijat Antti-Jussi Silvennoinen ja
Pekka Kuivamäki taittelivat valaisimen malleja pakkauskartongista. Voisiko arkisesta ja arvottomaksi mielletystä materiaalista itsessään kehittää kauniin ja kestävän design-varjostimen?

Niin sai alkunsa helsinkiläisyritys &Brosin Compleated-tuoteperheen esikoinen. Vekitetty katto­valaisin valmistetaan Suomessa kotimaisesta aaltopahvista, joka päällystetään värikkäällä kartongilla ja viimeistellään mattalaminaatilla. Koottava tuote pakataan pieneen laatikkoon, joka kulkeutuu helposti nettikaupasta tilaajalle tai ­turis­tin käsimatkatavaroissa kotimaahan.

Compleated äänestettiin suomalaista muotoilua juhlistavassa Muoto2014-gaalassa vuoden valaisimeksi. Raati kiitteli aaltopahvin oivaltavaa käyttöä sekä tuotteen kierrätettävyyttä.

– Ekologisuus on totta kai tärkeä arvo, mutta haluamme, että ihmiset näkevät valaisimen ennen kaikkea hyvänä muotoiluna. Nykypäivänä pitäisi olla itsestään selvää, että tuotteet ovat myös ekologisia, &Brosin perustajiin kuuluva Silvennoinen toteaa.

Sittemmin kahdessa koossa ja yhdeksässä värissä myytävä kattovalaisin on saanut rinnalleen seinä- ja pöytävalaisimet. Viimeisimpänä nuoret suunnittelijat ovat keksineet päällystää varjostimen värikartongin sijaan tammiviilulla.

– Lopputulos on selkeästi sofistikoituneempi. Kontrasti on aika hauska ja kiehtova, kun jalopuun alla on tavallinen aaltopahvi. 

Pakkauksista tuttu

Aaltopahvi on maailman suosituin pakkausmateriaali. Se on luja, hengittävä ja kosteudenpitävä ja sopii siten erilaisten tuotteiden varastointiin, kuljetukseen, postitukseen ja suojaamiseen.

Aaltopahvia tehdään sekä uudesta että kierrätetystä puukuidusta. Sen lujuuden salaisuus piilee aalloissa: aaltopahvi koostuu yhdestä tai useammasta aaltomaiseksi taivutetusta aallotuskartongista ja sen toiselle tai molemmille puolille kiinnitetystä pintakartongista. Mitä korkeammat aallot, sitä jämäkämpi pahvi.

Suomessa valmistetaan vuosittain 140 000–160 000 tonnia aaltopahvia, ja sitä tuodaan ulkomailta pakattujen tuotteiden mukana 125 000 tonnia vuodessa. Yli 90 prosenttia aalto­pahvista kierrätetään muun muassa uuden aaltopahvin raaka-aineeksi.

Share/Save

Metsään syntynyt menninkäinen

Saimaalainen alkuasukas. Metsänainen. Luontoliikuttaja. Melontaopas. Metsätalousinsinööri. Luontotrainer. Opas Guide-Tiina.

Riista viihtyy talousmetsässä

Riista viihtyy talousmetsässä

Riistan viihtymistä metsässä voi parantaa monella eri tavalla metsänhoitotöiden ja hakkuiden yhteydessä. Toimenpiteet tukevat myös metsän virkistyskäyttöä, maisemanhoitoa, vesiensuojelua, luonnon monimuotoisuutta ja varautumista metsätuhoihin.

Puu taipuu muotoihin

Ohuimmillaan alle puolen millimetrin paksuinen koivuvaneri on upea materiaali: taipuisa ja joustava, pinnaltaan satiininen ja saumaton.

Metsävaratietoa tarvitaan

Metsään.fi-palvelu ja tuttu ammattilainen auttavat metsän­omistaja Esko Lehtimäkeä metsä­töiden suunnittelussa. Kotimaan metsistä kerättyä tietoa on hyödynnetty jo sadan vuoden ajan.

Puu vaihtaa omistajaa verkossa

Kuutio.fi-puukauppapalvelu avautui keväällä metsänomistajien käyttöön. Millä tavalla verkossa sovitaan puukaupoista? Entä miten palvelusta saa parhaan mahdollisen hyödyn irti? Suomen Puukauppa Oy:n toimitusjohtaja Aku Mäkelä kertoo vinkkinsä metsänomistajille.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?