Kuivata retkieväät

Patikkaretkelläkin voi syödä monipuolisesti ja retkieväät kevenevät huomattavasti, kun mukaan pakkaa kuivaa ruokaa. Kuivaaminen on helppoa kotonakin.


Kuivata retkieväät

Patikkaretkelläkin voi syödä monipuolisesti ja retkieväät kevenevät huomattavasti, kun mukaan pakkaa kuivaa ruokaa. Kuivaaminen on helppoa kotonakin.

8.11.2016 | Teksti Anne Penttilä | Kuvat iStockphoto

Millaista evästä kannattaa ottaa mukaan parin päivän patikkaretkelle? Kun kaikki pitää kantaa itse, oleellista on kevyt paino. Ota huomioon ruoan määrässä, että patikointi kuluttaa energiaa paljon tavallista enemmän.

Vettä kannattaa kantaa mukana mahdollisimman vähän, etenkin jos reitin varrella on paikkoja, joissa voi täyttää juomapulloa. Syötävätkin kannattaa valmistella toteutettavaksi lisää vain vesi -periaatteella.

Retkikokki valmistaa lämpimän aterian retkikeittimellä tai nuotiolla: puuroja, keittoja, muhennoksia. Ruokien raaka-aineita ovat puurohiutaleet, pikapastat ja -nuudelit, perunamuusijauhe, linssit, soijarouhe, kuivatut kasvikset, sienet ja hedelmät.

Valmiita pussikeittoja voi tuunata oman makunsa mukaisiksi. Joukkoon voi esimerkiksi lisätä kotona kuivattua lihaa tai jauhelihaa. Näkkileipä on tavallista leipää kevyempää, ja jälkiruoan tai välipalan virkaa toimittavat energiapatukat, suklaa ja pähkinät.

Muista myös suola ja kahvi tai tee sekä tarvittaessa sokeri tai muu makeutusaine. Jos retken kohokohta on makkaranpaisto tai tikkupullat nuotiolla, niin tarvikkeet mukaan vain.

Ruoat pakataan kevyisiin ja mahdollisimman helposti reppuun tai rinkkaan pakattaviin pusseihin. Ja tulitikut vedenpitävään rasiaan!

Jauhelihan kuivaaminen

  1. Jauhelihan voi kuivata tavallisessa uunissa, kiertoilmauunissa tai hyötykasvikuivurissa – järjestyksessä hitaimmasta nopeimpaan. Käytä mahdollisimman vähärasvaista jauhelihaa tai kuivata rasvaisempi jauheliha mahdollisimman lähellä retkelle lähtöä, jottei rasva ehdi härskiintyä.
  2. Mausta jauheliha ja kypsennä se murusina tai pieninä paloina paistinpannulla, jotta ylimääräinen vesi ja rasva poistuvat.
  3. Levitä jauheliha ohueksi kerrokseksi talouspaperin päälle uunipellille, säädä uuni +50 asteeseen ja kiilaa tavallisen uunin luukku hieman auki. Kiertoilmauunin luukku saa jäädä kiinni.
  4. Kuivaa, kunnes jauhelihamurut ovat rapsakoita, noin 10–12 tuntia.

www.soopa.fi

 

Share/Save

Puunostoa tunteella ja taidolla

Puunostoa tunteella ja taidolla

Metsäasiantuntija Teija Hyytiäinen-Koskinen tunnistaa laatuleimikon ja puhuu avoimesti puun hinnasta.

Kuolinpesä metsätila

Kuolinpesät tarvitsevat sysäyksen muutokseen

Metsätilojen kuolinpesien osakkaita on Suomessa tuhansia. Metsätalousinsinööriopiskelija Minttu Junnola selvitti opinnäytetyössään syitä, miksi metsätilat jäävät kuolinpesien omistukseen ja millaisia suunnitelmia niiden osakkailla on tulevaisuutta varten.

Sahayrittäjä suurella sydämellä

Sahayrittäjyyttä suurella sydämellä

Rantasalmelainen Kolkonjoen Saha tuottaa sahatavaraa lähimetsien puusta ja sai käyttöönsä Suomen Sahayrittäjien Lähipuu-tuotemerkin. Puun alkuperä ja tuotteiden ekologisuus kiinnostavat piensahojen asiakkaita.

Metsätalouden tutkimukselle on kysyntää

Metsätalouden tutkimukselle on kysyntää

Antti Asikainen ottaa kernaasti kantaa biotalouteen, kasvavaan puun tarpeeseen, ilmastoasioihin, metsänhoitoon ja teknologiaan. Metsänomistajia hän kannustaa kasvattamaan hyvälaatuista järeää tukkipuuta oppikirjan mukaisesti.

Maanmuokkaus vauhdittaa kasvua

Maanmuokkaus vauhdittaa kasvua

Maanmuokkaus on taimikon perustamisen valmisteleva työ. Muokkauksen tarkoituksena on muuttaa maaperän ominaisuuksia niin, että puun siemenet itävät paremmin ja istutetut taimet kasvavat nopeammin.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?