Kuivata retkieväät

Patikkaretkelläkin voi syödä monipuolisesti ja retkieväät kevenevät huomattavasti, kun mukaan pakkaa kuivaa ruokaa. Kuivaaminen on helppoa kotonakin.


Kuivata retkieväät

Patikkaretkelläkin voi syödä monipuolisesti ja retkieväät kevenevät huomattavasti, kun mukaan pakkaa kuivaa ruokaa. Kuivaaminen on helppoa kotonakin.

8.11.2016 | Teksti Anne Penttilä | Kuvat iStockphoto

Millaista evästä kannattaa ottaa mukaan parin päivän patikkaretkelle? Kun kaikki pitää kantaa itse, oleellista on kevyt paino. Ota huomioon ruoan määrässä, että patikointi kuluttaa energiaa paljon tavallista enemmän.

Vettä kannattaa kantaa mukana mahdollisimman vähän, etenkin jos reitin varrella on paikkoja, joissa voi täyttää juomapulloa. Syötävätkin kannattaa valmistella toteutettavaksi lisää vain vesi -periaatteella.

Retkikokki valmistaa lämpimän aterian retkikeittimellä tai nuotiolla: puuroja, keittoja, muhennoksia. Ruokien raaka-aineita ovat puurohiutaleet, pikapastat ja -nuudelit, perunamuusijauhe, linssit, soijarouhe, kuivatut kasvikset, sienet ja hedelmät.

Valmiita pussikeittoja voi tuunata oman makunsa mukaisiksi. Joukkoon voi esimerkiksi lisätä kotona kuivattua lihaa tai jauhelihaa. Näkkileipä on tavallista leipää kevyempää, ja jälkiruoan tai välipalan virkaa toimittavat energiapatukat, suklaa ja pähkinät.

Muista myös suola ja kahvi tai tee sekä tarvittaessa sokeri tai muu makeutusaine. Jos retken kohokohta on makkaranpaisto tai tikkupullat nuotiolla, niin tarvikkeet mukaan vain.

Ruoat pakataan kevyisiin ja mahdollisimman helposti reppuun tai rinkkaan pakattaviin pusseihin. Ja tulitikut vedenpitävään rasiaan!

Jauhelihan kuivaaminen

  1. Jauhelihan voi kuivata tavallisessa uunissa, kiertoilmauunissa tai hyötykasvikuivurissa – järjestyksessä hitaimmasta nopeimpaan. Käytä mahdollisimman vähärasvaista jauhelihaa tai kuivata rasvaisempi jauheliha mahdollisimman lähellä retkelle lähtöä, jottei rasva ehdi härskiintyä.
  2. Mausta jauheliha ja kypsennä se murusina tai pieninä paloina paistinpannulla, jotta ylimääräinen vesi ja rasva poistuvat.
  3. Levitä jauheliha ohueksi kerrokseksi talouspaperin päälle uunipellille, säädä uuni +50 asteeseen ja kiilaa tavallisen uunin luukku hieman auki. Kiertoilmauunin luukku saa jäädä kiinni.
  4. Kuivaa, kunnes jauhelihamurut ovat rapsakoita, noin 10–12 tuntia.

www.soopa.fi

 

Share/Save

Metsästä suoraan lautaselle

Metsästä suoraan lautaselle

Raija ja Jouko Kivimetsä innostavat tuhansia suomalaisia poimimaan syötäviä herkkuja metsästä. Villivihanneksia löytyy niin metsistä kuin aukeiltakin mailta.

Metsän suojelusta korvausta

Metsän suojelusta korvausta

Metsänomistaja Virpi Saarela on säästänyt kotitilansa lähdemetsikön ja puronvarren hakkuilta. Yllätys oli suuri, kun metsän suojelusta sai myös korvausta. METSO-ohjelman ympäristötuella rahoitetaan arvokkaiden luontoympäristöjen suojelua.

Metsänomistajaksi yllättäen

Metsänomistajaksi yllättäen

Anne Säteri peri isänsä metsät, minkä jälkeen hänelle avautui kokonaan uusi maailma.

Yläharvennus toi hyvät hakkuutulot

Auvo Alanteen mökkimetsikön harvennushakkuussa kaadettiin suurimpia tukkipuita. Yläharvennus pidentää metsän kiertoaikaa, mutta antaa metsänomistajalle hyvän tilin jo ennen päätehakkuuta.

Metsäsuhde kumpuaa lapsuudesta

Metsäsuhde kumpuaa lapsuudesta

Punkaharjulaisen metsänomistajan Petteri Pulkkisen suhde metsään on vahva. Se rakentuu lapsuuden kokemuksista, luonnon kunnioituksesta ja metsän tuottamasta henkisestä hyvinvoinnista.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?