Kuivata retkieväät

Patikkaretkelläkin voi syödä monipuolisesti ja retkieväät kevenevät huomattavasti, kun mukaan pakkaa kuivaa ruokaa. Kuivaaminen on helppoa kotonakin.


8.11.2016 | Teksti Anne Penttilä | Kuvat iStockphoto

Millaista evästä kannattaa ottaa mukaan parin päivän patikkaretkelle? Kun kaikki pitää kantaa itse, oleellista on kevyt paino. Ota huomioon ruoan määrässä, että patikointi kuluttaa energiaa paljon tavallista enemmän.

Vettä kannattaa kantaa mukana mahdollisimman vähän, etenkin jos reitin varrella on paikkoja, joissa voi täyttää juomapulloa. Syötävätkin kannattaa valmistella toteutettavaksi lisää vain vesi -periaatteella.

Retkikokki valmistaa lämpimän aterian retkikeittimellä tai nuotiolla: puuroja, keittoja, muhennoksia. Ruokien raaka-aineita ovat puurohiutaleet, pikapastat ja -nuudelit, perunamuusijauhe, linssit, soijarouhe, kuivatut kasvikset, sienet ja hedelmät.

Valmiita pussikeittoja voi tuunata oman makunsa mukaisiksi. Joukkoon voi esimerkiksi lisätä kotona kuivattua lihaa tai jauhelihaa. Näkkileipä on tavallista leipää kevyempää, ja jälkiruoan tai välipalan virkaa toimittavat energiapatukat, suklaa ja pähkinät.

Muista myös suola ja kahvi tai tee sekä tarvittaessa sokeri tai muu makeutusaine. Jos retken kohokohta on makkaranpaisto tai tikkupullat nuotiolla, niin tarvikkeet mukaan vain.

Ruoat pakataan kevyisiin ja mahdollisimman helposti reppuun tai rinkkaan pakattaviin pusseihin. Ja tulitikut vedenpitävään rasiaan!

Jauhelihan kuivaaminen

  1. Jauhelihan voi kuivata tavallisessa uunissa, kiertoilmauunissa tai hyötykasvikuivurissa – järjestyksessä hitaimmasta nopeimpaan. Käytä mahdollisimman vähärasvaista jauhelihaa tai kuivata rasvaisempi jauheliha mahdollisimman lähellä retkelle lähtöä, jottei rasva ehdi härskiintyä.
  2. Mausta jauheliha ja kypsennä se murusina tai pieninä paloina paistinpannulla, jotta ylimääräinen vesi ja rasva poistuvat.
  3. Levitä jauheliha ohueksi kerrokseksi talouspaperin päälle uunipellille, säädä uuni +50 asteeseen ja kiilaa tavallisen uunin luukku hieman auki. Kiertoilmauunin luukku saa jäädä kiinni.
  4. Kuivaa, kunnes jauhelihamurut ovat rapsakoita, noin 10–12 tuntia.

www.soopa.fi

 

Share/Save

Maalaisjärki ja sisu auttavat puuauton ratissa

Porilainen Sarah Lindahl nauttii isojen asfalttiteiden ja pienten metsäteiden vaihtelusta, kun puuauton kuljettajan työ vie kuormalta toiselle. Välillä yllättävät tilanteet vaativat kuskilta kekseliäisyyttä.

Suojeltu kotimetsikkö humisee jälkipolvillekin

Suojeltu kotimetsikkö humisee jälkipolvillekin

Porilaiset Eeva Kalenoja ja Sergei Käki lahjoittivat lähimetsänsä suojeluun. Päätöksellä he halusivat kunnioittaa satavuotiasta Suomea ja sen luontoa.

Viihtyisä metsäpuutarha

Viihtyisä metsäpuutarha

Hyvässä metsäpuutarhassa on helppo liikkua ja se tarjoaa elämyksiä erilaisille vierailijoille. Lapsille voi olla seikkailumetsää, haaveilijoille ajatusten kukkulaa ja esteetikolle puroja ja lampia.

Vuokrasopimus voi turvata mielimaiseman

Vuokrasopimus voi turvata mielimaiseman

Metsänomistajilla, alan ammattilaisilla, mökkiläisillä ja yrittäjillä voi olla hyvin erilainen käsitys kauniista maisemasta. Metsämaisema mieleiseksi -hanke levittää tietoutta maisemanvuokrauksesta, jossa osapuolet voivat sopia toivotusta metsänkäsittelystä.

Kirjanpainaja

Kirjanpainaja tuhoaa varttuneita kuusikoita

Kun kuusen rungolle ilmestyy ruskeita purukasoja, kannattaa metsänomistajan valpastua. Jäljet on saattanut jättää tuhoisa kaarnakuoriainen, kirjanpainaja. Millaisista otuksista oikeastaan on kyse? Entä voiko niiden iskuun mitenkään varautua?

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?