Metsäinen juhlakakku

Leivo satavuotiaan Suomen metsien ja myös 100 vuotta täyttävän Metsäkeskuksen inspiroima, metsän makuinen juhlakakku.


Metsäinen juhlakakku

Leivo satavuotiaan Suomen metsien ja myös 100 vuotta täyttävän Metsäkeskuksen inspiroima, metsän makuinen juhlakakku.

5.12.2017 | Teksti Anne Penttilä, ohje Kirsi Greis | Kuvat Pekka Nieminen

Raikkaassa metsäisessä juhlakakussa maistuvat metsämarjat, ja makeutta antavat kuusenkerkkäsiirappi, marsipaanipäällys sekä sokerimassasta valmistetut syötävät koristeet. Koristeet voivat kuvata vaikkapa omaa metsä­maisemaasi.

Herkullinen juhlakakku – leivo näin:

Leivo kakkupohja, jaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan ja kostuta noin puolellatoista desilitralla marjamehua.

Täyte: Laita liivate kylmään veteen. Vatkaa mascarpone pehmeäk­si ja lisää jogurtti. Makeuta seos kuusenkerkkäsiirapilla välillä maistellen, ettei täytteestä tule kitkerää. Vatkaa toisessa astiassa vaniljakastike vaahdoksi. Lämmitä mikroaaltouunissa 2 rkl vettä ja sulata lionneet liivatelehdet siihen. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja vatkaa mascarpone-jogurttiseokseen. Kääntele vaniljavaahto seokseen. Jaa seos kahteen osaan ja lisää toiseen osaan kokonaiset vadelmat ja toiseen puolukat, joista osa on survottu ja joukkoon lisätty 1–2 tl sokeria. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai kuusenkerkkäsiirappia.

Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla. Aseta kakun päällyslevy vuoan pohjalle, lisää vadelmatäyte. Laita täytteen päälle keskilevy, sen päälle puolukkatäyte ja päällimmäiseksi pohjalevy. Käännä tuorekelmun reunat kevyesti kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Koristele kakku marsipaanilla

Kumoa kakku tarjoiluvadille ja levitä sen päälle tasainen kerros ­sokerikreemiä tai paksua hilloa. Kauli marsipaani tomusokerin kanssa ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Tarvittaessa katso ohjeita YouTubesta. Valmista ja asettele koristeet.

 

Juhlakakku metsän kunniaksi

6-7 munan sokerikakkupohja

(Hienonna halutessasi 40 g pinjan­siemeniä jauhojen joukkoon.)

Täyte:

  • 2 rasiaa mascarpone-juustoa á 250 g
  • 1 purkki Valion Eila Hedelmäinen
  • vadelmajogurttia
  • makeuttamiseen kuusenkerkkä­siirappia (esim. noin ½ dl Villiaromin Kuusenkerkkä­siirappikastiketta) tai sokeria
  • 4 dl laktoositonta Flora Vanilla -vaniljakastiketta
  • 10 liivatelehteä
  • 2 dl metsävadelmia ja 2 dl puolukoita

Sokerikreemi marsipaanin alle:

  • 125 g voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 dl mansikan makuista tomusokeria
  • 1 rkl vettä

Vatkaa voi notkeaksi, lisää vaniljasokeri ja vähitellen tomusokeri, lopuksi vesi.

Päällystämiseen 750 g vihreää marsipaania. Koristeisiin erivärisiä sokerimassoja: ota muoteilla tai veitsellä kuvioita ohueksi kauli­tusta massasta. Tukeiksi ruskealla massalla päällystettyjä lakuja tai Pätkis-patukoita.

Kiinnitä koristeet elintarvikeliimalla tai vesitipalla. Koivun tuohen voi maalata mustalla pastavärillä tai elintarviketussilla.

Kuuset kakun päällä: kauli vihreästä massasta noin puolen sentin paksuinen levy ja leikkaa muutama pieni kuusi. Työnnä niihin hammas­tikku, niin että tikusta jää puolet näkyviin, ja asettele kakun päälle.

Share/Save

Kuolinpesä metsätila

Kuolinpesät tarvitsevat sysäyksen muutokseen

Metsätilojen kuolinpesien osakkaita on Suomessa tuhansia. Metsätalousinsinööriopiskelija Minttu Junnola selvitti opinnäytetyössään syitä, miksi metsätilat jäävät kuolinpesien omistukseen ja millaisia suunnitelmia niiden osakkailla on tulevaisuutta varten.

Sahayrittäjä suurella sydämellä

Sahayrittäjyyttä suurella sydämellä

Rantasalmelainen Kolkonjoen Saha tuottaa sahatavaraa lähimetsien puusta ja sai käyttöönsä Suomen Sahayrittäjien Lähipuu-tuotemerkin. Puun alkuperä ja tuotteiden ekologisuus kiinnostavat piensahojen asiakkaita.

Metsätalouden tutkimukselle on kysyntää

Metsätalouden tutkimukselle on kysyntää

Antti Asikainen ottaa kernaasti kantaa biotalouteen, kasvavaan puun tarpeeseen, ilmastoasioihin, metsänhoitoon ja teknologiaan. Metsänomistajia hän kannustaa kasvattamaan hyvälaatuista järeää tukkipuuta oppikirjan mukaisesti.

Maanmuokkaus vauhdittaa kasvua

Maanmuokkaus vauhdittaa kasvua

Maanmuokkaus on taimikon perustamisen valmisteleva työ. Muokkauksen tarkoituksena on muuttaa maaperän ominaisuuksia niin, että puun siemenet itävät paremmin ja istutetut taimet kasvavat nopeammin.

Pajupillin teko

Pajupilli tehdään keväällä

Parasta aikaa pajupillin tekemiseen on toukokuusta keskikesään, jolloin pajun jälsisolukko on pehmeää ja kuori irtoaa helposti. Pajun katkominen ei ole jokamiehen oikeus, vaan siihen on oltava maanomistajan lupa.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?