Mistä hyvä kuusi jouluksi?

Täydellisen joulukuusen metsästys on aina yhtä jännittävää, mutta pelisäännöt eivät välttämättä ole selvät kaikille. Selvitimme, miten kuusenhakuretkelle pääsee luvan kanssa.


Mistä hyvä kuusi jouluksi?

Täydellisen joulukuusen metsästys on aina yhtä jännittävää, mutta pelisäännöt eivät välttämättä ole selvät kaikille. Selvitimme, miten kuusenhakuretkelle pääsee luvan kanssa.

9.12.2015 | Teksti Sami Anteroinen | Kuvat -

Valtion maalla kasvavasta joulukuusesta haaveileville on sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvät uutiset: yksinkertaisesti soittamalla Metsähallituksen palvelunumeroon saat kuusenhakuluvan, joka oikeuttaa puun kaatamiseen valtion talousmetsästä hyvinkin nimellistä korvausta vastaan. Huonot uutiset: kuusen saa huokealla hinnalla hakea valtion metsästä vain Pohjois-Suomessa.

Metsähallituksen metsätalouden Etelä-Suomen tiedottaja Keijo Kallunki vahvistaa, että näin on marjat: pohjoisessa homma toimii, kun metsää on paljon ja väkeä vähän. Samalla lailla ei voida toimia ruuhka-Suomessa, tai jälki olisi karua.

– Pahimmillaan maanteiden vierestä katoaisivat hujauksessa kaikki kuuset, myös ihan taimet, Kallunki arvioi.

 Jos niin onnellisesti on käynyt, että sattuu asustamaan entisten Oulun tai Lapin läänien alueilla, matkapuhelinlupa kuusimetsälle hoituu helposti: vaaditaan vain yksi puhelinsoitto, ja lupa lentää tekstiviestillä puhelimeen. Hiukan alle viisi euroa maksava lupa veloitetaan matkapuhelinlaskusta, ja se on voimassa vuorokauden ajan viestin saapumisesta.

Kuusenhakulupa myös asiakaspalvelupisteestä

Perinteinenkin malli on käytössä, eli pohjoisen väki saa joulukuusen hakulupia Metsähallituksen asiakaspalvelupisteistä. Vuosittain puhelimitse hakulupia myydään reilu tuhat, eli saman verran kuin asiakaspalvelupisteissä.

"Kilauta kuusi" -konsepti ei sinänsä ole uusi, vaan Metsähallituksella on ollut kyseinen puhelinpalvelu toiminnassa jo kahdeksan vuoden ajan. Palvelu kuitenkin on ja pysyy Pohjois-Suomessa, eikä laajennussuunnitelmia ole.

– Meiltä kysytään usein, miksi sama systeemi ei toimi Etelä-Suomessa. Siihen ei kuitenkaan mitenkään voida lähteä, toteaa Kallunki, mutta tarjoaa myös lohdutuksen sanoja.

– Etelässä esimerkiksi yksityiset metsänomistajat myyvät paljon joulukuusia, jotka toki maksavat enemmän, mutta vaivaa kertyy vähemmän.

Selvitä, missä kulkee valtion metsän raja

Kuusenhakulupa oikeuttaa hakemaan kuusen Metsähallituksen talousmetsästä. Kokemus on osoittanut, että kuusenmetsästäjä ei aina tiedä, missä valtion ja yksityisen metsän raja  kulkee. Etelä-Suomessa tämä onkin haasteellista, kun taas pohjoisessa noin puolet maista kuuluu valtiolle. Raja tulee silti selvittää. Mutu ei riitä selitykseksi, kun viranomainen alkaa tutkia kuusivarkautta.

– Esimerkiksi Retkikartta.fi-palvelusta löytyy valtion maiden rajat, vinkkaa Kallunki.

Samaten joulukuusen kaataminen suojelu- tai retkikäyttöön varatuilta alueilta on kielletty. Kuusen tulee myös sijaita ”tien välittömässä läheisyydessä” ja kuusitaimikosta ei kuusta saa ottaa, vaikka sieltä helposti sellainen löytyisikin. Metsänhoidollista silmää toivotaan muutenkin. Esimerkki: jos yhdessä paikassa kasvaa kaksi kuusta vierekkäin, otetaan toinen niistä. Itse puu saa olla enintään kolme metriä pitkä.

Hyvä joulukuusi löytyi, miten yhteys metsänomistajaan?

Entäs sitten semmoinen tapaus, että sattuu bongaamaan kauniin joulukuusen maastossa – miten saa yhteyden metsänomistajaan kauppojen hieromiseksi? Kallungin mukaan tässä kohtaa ei oikein ole oikotietä onneen: maanomistaja on selvitettävä, vaikkapa sitten ihan tutuilta kyselemällä ensi hätään.

– Maanmittaustoimistostahan se viime kädessä selviää, kenen maista on kysymys, mutta kyllähän se on jo aika työläs reissu.

Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että myyntihaluiset metsänomistajat tuovat tuotettaan esiin ja saataville – ja joulun alla tarjontaa kyllä on. Kallunkikin paljastaa, että viimeisen muutaman vuoden ajan hän on sovinnolla ostanut kuusen lähikulmilta, koska omalle mökille on pitkä matka kuusta hakemaan.

Mielenkiintoinen ilmiö kuusikuvioissa on yhä edelleen se, että pitkäkyntisiä liikkuu aina vain. Kuusi haetaan luvatta huppari silmillä ja vielä ratin takanakin kyyristellään.

– Metsänomistajat ovat välillä turvautuneet hajusteisiinkin, että kuuset jätettäisiin rauhaan, Kallunki tietää.   

Kuusenhakuretki pakettimatkana

Uuden ajan kuusibisnestä voisi olla kansalaisten bussittaminen kuusenhakuun – näin tee-se-itse-mies ja valmismatka saataisiin kohtaamaan. Perillä maanomistaja tarjoaisi glögit, antaisi työkalut ja sanoisi puskii.

– Se voisi toimia, jos kerran maanomistaja on itse mukana ja näyttää mistä kuusia saa ottaa, pohtii Kallunki.

Joulupuuseura ry:n puheenjohtaja Juha Ruuska toteaa, että nimenomaan bussilla suoritettavat täsmäiskut metsään olisivat kyllä innovaatio – mutta muuten konsepti on jo käytössä eri puolilla Suomea.

– Etenkin perheet tykkäävät, kun voi mennä, kaataa puun ja maksaa kassaan saman tien, Ruuska kuvailee.

Joulupuuseuran metsänomistajat ilmoittelevat seuran sivustolla Myyntipörssissä, milloin kuusenkaatoon olisi mahdollista päästä. Toimintaa on eniten Etelä-, Keski- ja Länsi-Suomessa, ja bisnes on kasvussa.

– Kyllä tällaista aktiviteettia paljon kysytään, kertoo Ruuska, jonka omat metsät ovat Salossa.

Kuusilupa kännykkään

  • Metsähallitukselta voi ostaa joulukuusen hakuluvan matkapuhelimella Pohjois-Suomessa.
  • Entisten Oulun tai Lapin läänien alueilla käytössä olevan palvelun numero on 0606 056 1145.
  • Joulukuusen hakuluvan hinta on 4,97 euroa + matkapuhelinmaksu.
  • Lisätietoja Metsähallituksen sivuilla
Share/Save

Perhe lomailee ekohirsitalossa

Perhe lomailee ekohirsitalossa

Perinteiset hirsirakennukset kiinnostavat jälleen. Erityisesti loma-asuntoja valmistetaan paljon hirrestä.

Puuta sähkö- ja vetyautojen tekniikkaan

Päästöongelmien kanssa painivassa autoteollisuudessa kysytään nyt kevyitä mutta vahvoja ja kierrätettäviä materiaaleja. Nanosellulle saattaa avautua maailmanlaajuisia markkinoita.

Mielenrauhaa metsäjoogasta

Mielenrauhaa metsäjoogasta

Puun runko antaa tukea, kun on tarkoitus nostaa jalkaa ja rentoutua. Metsäjooga sopii hyvin suomalaiselle mielelle. 

Metsävakuutus kannattaa

Metsä kannattaa vakuuttaa kaiken varalta


Väinö Miettisen pojan metsään iski mustakoro, joka vei mennessään kymmeniä hehtaareja hyvää puustoa. Onni onnettomuudessa oli laajin mahdollinen metsävakuutus. 

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?