Nuori metsuri – katoava luonnonvara?

Varkautelainen Mikko Kasanen on uhanalaisen metsurin ammatin nuori toivo. Hän on päättänyt vaihtaa hitsarin hommat sahaan ja perustaa oman metsäpalveluyrityksen. Päätös tuntuu yrittäjästä oikealta.


Nuori metsuri – katoava luonnonvara?

Varkautelainen Mikko Kasanen on uhanalaisen metsurin ammatin nuori toivo. Hän on päättänyt vaihtaa hitsarin hommat sahaan ja perustaa oman metsäpalveluyrityksen. Päätös tuntuu yrittäjästä oikealta.

10.1.2017 | Teksti Päivi Hietala | Kuvat Päivi Hietala

Alkutalvi näyttää parastaan: muutama sentti kevyttä pakkaslunta on koristellut metsämaiseman kauniiksi ja aurinkokin pilkahtelee pilvien välistä. Keli on siis mitä mainioin metsätyökeli.

Pienen metsäautotien varteen pysäköidyn auton takaa tervehtii nuori mies metsurinvarusteissa. Olemme metsäpalveluyrittäjän Mikko Kasasen ensimmäisellä työmaalla Leppävirralla.

Matka aiemmasta työpaikasta metallipajalta linnuntietä metsätyömaalle ei ole kovinkaan pitkä, mutta ammatinvaihto vaati kuitenkin hieman sulattelua. Idea sai alkunsa, kun Kasanen suoritti metsätalousyrittäjän ammattitutkintoa vuonna 2013. Myös kotitausta vaikutti: Kasanen oli kulkenut pienestä pitäen isänsä mukana metsätilan töissä. Lisäksi hän oli ostanut oman metsätilan vuonna 2014, ja sen mukanaan tuomat metsänhoitotyöt vahvistivat ajatusta yrittäjyydestä.


Metsäkeskuksen yritysneuvoja Janne Mustikkamaa on neuvonut Mikko Kasasta esimerkiksi urakoiden hinnoittelussa.

Nyt kolmen vuoden suunnittelun jälkeen Mikko on heittäytynyt täysillä yrittäjän arkeen.

Ensimmäisestä mahdollisesta työmaasta tuli tieto perinteisen puskaradion kautta. Kasanen kuuli tuttavaltaan metsuria etsivästä metsänomistajasta ja oli tähän yhteydessä. Tarjouksen mentyä läpi yrittäjyydestä tuli hetkessä totta.  

Tukea ja apua Metsäkeskuksen yritysneuvonnasta

Vuoden 2016 syksyllä kuvioihin tuli mukaan Metsäkeskuksen yritysneuvoja Janne Mustikkamaa. Mustikkamaa oli muutamaa viikkoa aiemmin vieraillut Varkaudessa uusyrityskeskus Wäläkyssä esittelemässä Metsäkeskuksen neuvontapalveluita Varkauden yritysneuvojille ja jättänyt sinne esitemateriaalia Metsäkeskuksen yrityksille tarjoamista palveluista. Uusyrityskeskukseen saapunut Kasanen otti esitteen ja avun ilolla vastaan ja oli välittömästi yhteydessä Mustikkamaahan.

– En voi kuin kehua Metsäkeskukselta saamaani palvelua. Kaikki neuvot ja vinkit ovat olleet todella tervetulleita näin yrityksen alkuvaiheessa, Mikko Kasanen kertoo.

– Etenkin ensimmäisen tarjouksen teossa Jannen apu oli korvaamatonta.

Janne Mustikkamaa puolestaan kehuu yhteistyötä Wäläkyn kanssa.

– Yhteistyö Wäläkyn kanssa on ollut tehokasta. Metsäkeskus on pystynyt tuomaan hienosti toimivaan uusyrityskeskuksen prosessiin lisäarvoa siinä että metsäalan realiteetit, käytännöt ja toimintamallit on saatu Mikolle tutummaksi ennen kun lopullinen yrittäjäksi lähtemisen päätös oli tehty, Mustikkamaa kertoo.

– Uskon, että tämä parantaa uuden yrittäjän onnistumisen mahdollisuuksia.


Ennakkoraivauksella varmistetaan onnistunut ensiharvennus.

Liiketoimintasuunnitelma yritysneuvojan tuella

Mustikkamaa ja Kasanen kävivät yhdessä läpi yrityksen liiketoimintasuunnitelman, jonka Kasanen oli Wäläkyssä rakentanut yritysneuvojien tuella. Näin Mustikkamaa pääsi tutustumaan kunnolla Kasasen ajatuksiin tulevasta yritystoiminnasta. Liiketoimintasuunnitelman lisäksi Mustikkamaa on auttanut taksojen laskemisessa sekä omavalvonnan ja markkinoinnin suunnittelussa. Seuraavaksi vuorossa on perehdyttäminen Metsään.fi-palvelun käyttöön ja siitä eteenpäin Mustikkamaa auttaa metsäalan verkostojen rakentamisessa.

– Suosittelen lämpimästi yrittäjiä päivittämään liiketoimintasuunnitelmaa aika ajoin. Näin se toimii yrityksen käytännön työohjeena ja ohjekirjana myös perustamisen jälkeen, Mustikkamaa ohjeistaa.

Yrittäjän omasta jaksamisesta huolehtiminen ja työkyvyn ylläpitäminen ovat olleet myös keskusteluiden aiheena.

– Olen yrittänyt korostaa sitä, että yrittäjyyden lisäksi on elämässä oltava muutakin. Yhden miehen firmassa Mikko on itse yrityksensä tärkein voimavara ja siksi siitä tulee pitää hyvää huolta, niin henkisesti kuin fyysisesti. Onnistumisista ja hyvistä hetkistä työn äärellä pitää yrittäjän osata myös nauttia, silloin kun sen aika on, Mustikkamaa toteaa.


Työmaan lähettyviltä löytyi komea koivun pahka.

Metsurina unelma-ammatin äärellä

Tuoreesta yrittäjästä huokuu innostus ja positiivinen asenne, mutta miehen jalat ovat kuitenkin tukevasti maassa. Toiveena on, että yritys tarjoaisi elannon, muita odotuksia ei ole.

Tulevan talven aikana on tarkoitus keskittyä enemmän yrityksen markkinointiin ja työkohteiden hankintaan.

– Hyvä työnjälki ja asiakaspalvelu ovat parasta yrityksen markkinointia. Toki puskaradion varaan ei kannata tuudittautua, Mikko Kasanen tuumaa.

Kasanen ei emmi hetkeäkään sitä, onko hän unelma-ammatissaan.

– Kyllä tämä omalta jutulta hyvin vahvasti tuntuu.

Ruokatauko alkaa olla ohi ja Kasanen jatkaa töitään sahan kahvoissa. Talven lyhyt valoisa hetki on hyödynnettävä mahdollisimman tarkkaan. 

Metsäkeskuksen asiantuntijapalvelut yrityksille

Metsäkeskuksesta löydät parhaan asiantuntemuksen metsävaratietoon, metsälainsäädäntöön, metsäenergiaan, metsän- ja luonnonhoitoon ja metsänomistajuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Metsäkeskus palvelee yrityksiä, jotka haluavat kehittää toimintaansa esimerkiksi puun jalostamisen, puuenergian, korjuun, kuljetuksen, metsäpalveluiden ja puukaupan alalla.

Metsäkeskuksen palvelut yrityksille koostuvat henkilökohtaisesta asiantuntijapalvelusta, koulutuspalveluista, tietotuotteista ja sähköisistä palveluista.

Alkuvaiheen henkilökohtainen asiantuntija-apu on maksutonta. Koulutusten hinta vaihtelee sisällön ja keston mukaan. Metsään.fi-palvelu on metsänomistajille maksuton. Toimijapalvelun hinta muodostuu sen mukaan kuinka suuren toimialueen yritys valitsee. Yksi kunta maksaa 60 €/vuosi (alv 0 %).

Metsäkeskuksesta saat

  • henkilökohtaista asiantuntija-apua yritystoimintasi kehittämiseen, esimerkiksi asiantuntija-apu lämpöyrittäjyyttä suunnittelevalle
  • yrityksen tarpeiden mukaan räätälöityjä koulutuksia omalle henkilöstölle tai asiakkaille, esimerkiksi metsälakeihin ja niiden muutoksiin liittyvät koulutukset
  • metsiin, metsien hyödyntämiseen ja metsänomistukseen liittyvää tietoa yrityksesi tietotarpeisiin, esimerkiksi erilaiset tilastot, taulukot ja paikkatietoaineistot
  • käyttöön sähköisen asiointipalvelun, Metsään.fi, joka yhdistää metsänomistajia ja metsäalan palveluntarjoajia.

 

 

Share/Save

Siemen-talikakku pihalinnuille talveksi

Tarjoa pikkulinnuille monipuolista ravintoa koko pakkaskauden ajan aina maan sulamiseen saakka.

Puulla on iso tulevaisuus

Arkkitehti, tutkija ja Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viljakainen haluaa asuntorakentamiseen kokonaisvaltaista muutosta. Lukuisat tekijät puhuvat puun puolesta.

Pakuria viljelemään

Terveysvaikutteisen pakurikäävän viljely on villinnyt suomalaiset metsänomistajat.

Kohti tavoitteiden mukaista metsänhoitoa

Annatko metsässäsi painoarvoa puunmyyntituloille, maisemalle, metsästykselle vai esimerkiksi virkistyskäytölle? Metsänkasvatusmenetelmän voi valita metsänomistajan tavoitteiden mukaan.

Viljaa ja vihanneksia riistalle

Pienet hirvieläimet ja peltokanalinnut kiittävät talveksi katetusta ruokapöydästä. Riistan talviruokinta pitää monen riistaeläimen kannan elinvoimaisena.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?