Pihkasalva parantaa haavat

Pihka hoitaa vaurioitunutta puuta – ja vaurioitunutta ihoa.


Pihkasalva parantaa haavat

Pihka hoitaa vaurioitunutta puuta – ja vaurioitunutta ihoa.

8.4.2015 | Teksti Jenni Juntunen | Kuvat -

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Arno Sipponen huomasi kuusen pihkan parantavan vaikutuksen työskennellessään 2000-luvun alussa Kolarin terveyskeskuksessa. Siellä vaikeat haavat paranivat pihkasalvalla, joka oli valmistettu perinteisellä menetelmällä.

Alkoi vuosien lääketieteellinen tutkimustyö, jonka tuloksena syntyi Abilar-pihkasalva. Sitä käytetään useissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa sekä myydään ilman reseptiä apteekeissa.

– Ammattikäytössä salvaa käytetään hankalien kroonisten ja hitaasti paranevien haavojen hoitoon. Kotikäytössä se sopii kotihoitoisiin palovammoihin ja erilaisiin ihonaarmuihin, Sipponen sanoo.

Salvan teho perustuu sen voimakkaaseen antimikrobisuuteen. Sen lisäksi, että lääke tappaa bakteereja, se estää tulehdusta ja nopeuttaa haavan umpeutumista. 

Repolarin valmistaman salvan pihka on peräisin Lapin kuusista, jotka ovat vaurioituneet esimerkiksi salamaniskun tai metsätyökoneen kolhaisun seurauksena ja erittäneet haavakohdan suojaksi pihkaa. Yritys ostaa pihkan yksityishenkilöiltä, jotka keräävät sen puusta metsänomistajan luvalla käsityönä puukolla tai kirveellä. 

– Pihkoja on hirveän paljon erilaisia, kaikki eivät sisällä parantavia ainesosia. Siksi kaikki keräämämme pihka tutkitaan, Sipponen kertoo.

Pihka suojaa puuta

Pihka on havupuiden erittämä kullankeltainen, eri yhdisteiden monimutkainen seos, joka muun muassa suojaa vaurioitunutta puuta bakteereilta, tuhohyönteisiltä ja sieniltä.

Pihkaa on puuaineessa, kuoressa, oksissa ja neulasissa, mutta sen koostumus ja määrä vaihtelevat puun eri osien välillä. Pihka on puun pihkatiehyissä paineen alaisena, ja sitä vapautuu puun vaurioituessa haavakohtaan.

Kuusen pihkasta valmistetuilla voiteilla on lääkitty vuosisatojen saatossa erilaisia iho-ongelmia palovammoista ja haavoista paiseisiin ja ihottumiin. 

Puhdistettu pihka sekoitetaan salvan muihin ainesosiin. Pihkaa ei kuumenneta missään vaiheessa, joten siihen ei pääse syntymään haitallisia karsinogeenejä. Päinvastoin, oikein käsitelty pihka tutkitusti parantaa.

Share/Save

Siemen-talikakku pihalinnuille talveksi

Tarjoa pikkulinnuille monipuolista ravintoa koko pakkaskauden ajan aina maan sulamiseen saakka.

Puulla on iso tulevaisuus

Arkkitehti, tutkija ja Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viljakainen haluaa asuntorakentamiseen kokonaisvaltaista muutosta. Lukuisat tekijät puhuvat puun puolesta.

Pakuria viljelemään

Terveysvaikutteisen pakurikäävän viljely on villinnyt suomalaiset metsänomistajat.

Kohti tavoitteiden mukaista metsänhoitoa

Annatko metsässäsi painoarvoa puunmyyntituloille, maisemalle, metsästykselle vai esimerkiksi virkistyskäytölle? Metsänkasvatusmenetelmän voi valita metsänomistajan tavoitteiden mukaan.

Viljaa ja vihanneksia riistalle

Pienet hirvieläimet ja peltokanalinnut kiittävät talveksi katetusta ruokapöydästä. Riistan talviruokinta pitää monen riistaeläimen kannan elinvoimaisena.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?