Pihkasalva parantaa haavat

Pihka hoitaa vaurioitunutta puuta – ja vaurioitunutta ihoa.


Pihkasalva parantaa haavat

Pihka hoitaa vaurioitunutta puuta – ja vaurioitunutta ihoa.

8.4.2015 | Teksti Jenni Juntunen | Kuvat -

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Arno Sipponen huomasi kuusen pihkan parantavan vaikutuksen työskennellessään 2000-luvun alussa Kolarin terveyskeskuksessa. Siellä vaikeat haavat paranivat pihkasalvalla, joka oli valmistettu perinteisellä menetelmällä.

Alkoi vuosien lääketieteellinen tutkimustyö, jonka tuloksena syntyi Abilar-pihkasalva. Sitä käytetään useissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa sekä myydään ilman reseptiä apteekeissa.

– Ammattikäytössä salvaa käytetään hankalien kroonisten ja hitaasti paranevien haavojen hoitoon. Kotikäytössä se sopii kotihoitoisiin palovammoihin ja erilaisiin ihonaarmuihin, Sipponen sanoo.

Salvan teho perustuu sen voimakkaaseen antimikrobisuuteen. Sen lisäksi, että lääke tappaa bakteereja, se estää tulehdusta ja nopeuttaa haavan umpeutumista. 

Repolarin valmistaman salvan pihka on peräisin Lapin kuusista, jotka ovat vaurioituneet esimerkiksi salamaniskun tai metsätyökoneen kolhaisun seurauksena ja erittäneet haavakohdan suojaksi pihkaa. Yritys ostaa pihkan yksityishenkilöiltä, jotka keräävät sen puusta metsänomistajan luvalla käsityönä puukolla tai kirveellä. 

– Pihkoja on hirveän paljon erilaisia, kaikki eivät sisällä parantavia ainesosia. Siksi kaikki keräämämme pihka tutkitaan, Sipponen kertoo.

Pihka suojaa puuta

Pihka on havupuiden erittämä kullankeltainen, eri yhdisteiden monimutkainen seos, joka muun muassa suojaa vaurioitunutta puuta bakteereilta, tuhohyönteisiltä ja sieniltä.

Pihkaa on puuaineessa, kuoressa, oksissa ja neulasissa, mutta sen koostumus ja määrä vaihtelevat puun eri osien välillä. Pihka on puun pihkatiehyissä paineen alaisena, ja sitä vapautuu puun vaurioituessa haavakohtaan.

Kuusen pihkasta valmistetuilla voiteilla on lääkitty vuosisatojen saatossa erilaisia iho-ongelmia palovammoista ja haavoista paiseisiin ja ihottumiin. 

Puhdistettu pihka sekoitetaan salvan muihin ainesosiin. Pihkaa ei kuumenneta missään vaiheessa, joten siihen ei pääse syntymään haitallisia karsinogeenejä. Päinvastoin, oikein käsitelty pihka tutkitusti parantaa.

Share/Save

Metsävakuutus kannattaa

Metsä kannattaa vakuuttaa kaiken varalta


Väinö Miettisen pojan metsään iski mustakoro, joka vei mennessään kymmeniä hehtaareja hyvää puustoa. Onni onnettomuudessa oli laajin mahdollinen metsävakuutus. 

Metsäreportteri somettaa nuorille metsistä

Laura Halvari innostaa nuoria metsäalalle sosiaalisessa mediassa. Hän haluaa kertoa metsäasioista rennosti ja ilon kautta.

Puunostoa tunteella ja taidolla

Puunostoa tunteella ja taidolla

Metsäasiantuntija Teija Hyytiäinen-Koskinen tunnistaa laatuleimikon ja puhuu avoimesti puun hinnasta.

Kuolinpesä metsätila

Kuolinpesät tarvitsevat sysäyksen muutokseen

Metsätilojen kuolinpesien osakkaita on Suomessa tuhansia. Metsätalousinsinööriopiskelija Minttu Junnola selvitti opinnäytetyössään syitä, miksi metsätilat jäävät kuolinpesien omistukseen ja millaisia suunnitelmia niiden osakkailla on tulevaisuutta varten.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?