Pihkasalva parantaa haavat

Pihka hoitaa vaurioitunutta puuta – ja vaurioitunutta ihoa.


Pihkasalva parantaa haavat

Pihka hoitaa vaurioitunutta puuta – ja vaurioitunutta ihoa.

8.4.2015 | Teksti Jenni Juntunen | Kuvat -

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Arno Sipponen huomasi kuusen pihkan parantavan vaikutuksen työskennellessään 2000-luvun alussa Kolarin terveyskeskuksessa. Siellä vaikeat haavat paranivat pihkasalvalla, joka oli valmistettu perinteisellä menetelmällä.

Alkoi vuosien lääketieteellinen tutkimustyö, jonka tuloksena syntyi Abilar-pihkasalva. Sitä käytetään useissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa sekä myydään ilman reseptiä apteekeissa.

– Ammattikäytössä salvaa käytetään hankalien kroonisten ja hitaasti paranevien haavojen hoitoon. Kotikäytössä se sopii kotihoitoisiin palovammoihin ja erilaisiin ihonaarmuihin, Sipponen sanoo.

Salvan teho perustuu sen voimakkaaseen antimikrobisuuteen. Sen lisäksi, että lääke tappaa bakteereja, se estää tulehdusta ja nopeuttaa haavan umpeutumista. 

Repolarin valmistaman salvan pihka on peräisin Lapin kuusista, jotka ovat vaurioituneet esimerkiksi salamaniskun tai metsätyökoneen kolhaisun seurauksena ja erittäneet haavakohdan suojaksi pihkaa. Yritys ostaa pihkan yksityishenkilöiltä, jotka keräävät sen puusta metsänomistajan luvalla käsityönä puukolla tai kirveellä. 

– Pihkoja on hirveän paljon erilaisia, kaikki eivät sisällä parantavia ainesosia. Siksi kaikki keräämämme pihka tutkitaan, Sipponen kertoo.

Pihka suojaa puuta

Pihka on havupuiden erittämä kullankeltainen, eri yhdisteiden monimutkainen seos, joka muun muassa suojaa vaurioitunutta puuta bakteereilta, tuhohyönteisiltä ja sieniltä.

Pihkaa on puuaineessa, kuoressa, oksissa ja neulasissa, mutta sen koostumus ja määrä vaihtelevat puun eri osien välillä. Pihka on puun pihkatiehyissä paineen alaisena, ja sitä vapautuu puun vaurioituessa haavakohtaan.

Kuusen pihkasta valmistetuilla voiteilla on lääkitty vuosisatojen saatossa erilaisia iho-ongelmia palovammoista ja haavoista paiseisiin ja ihottumiin. 

Puhdistettu pihka sekoitetaan salvan muihin ainesosiin. Pihkaa ei kuumenneta missään vaiheessa, joten siihen ei pääse syntymään haitallisia karsinogeenejä. Päinvastoin, oikein käsitelty pihka tutkitusti parantaa.

Share/Save

Metsä siirtyi suvussa seuraaville

Harri ja Paula Viilo ovat ostaneet metsämaata ja peltoa vanhemmiltaan. Metsätilan sukupolvenvaihdosta kannattaa suunnitella ajoissa. Vaihtoehtoja siihen on useita, ja ammattilaisilta saa apua.

Avoin metsävaratieto tuo uutta metsäalalle

Avoin metsävaratieto tuo uutta metsäalalle

Yksityismetsistä kerätyt metsävaratiedot tulivat julkisiksi alkuvuodesta. Avoimen metsätiedon pohjalta on syntynyt uusia sovelluksia, joista on hyötyä puunostajille ja metsänomistajille.

Perhe lomailee ekohirsitalossa

Perhe lomailee ekohirsitalossa

Perinteiset hirsirakennukset kiinnostavat jälleen. Erityisesti loma-asuntoja valmistetaan paljon hirrestä.

Puuta sähkö- ja vetyautojen tekniikkaan

Päästöongelmien kanssa painivassa autoteollisuudessa kysytään nyt kevyitä mutta vahvoja ja kierrätettäviä materiaaleja. Nanosellulle saattaa avautua maailmanlaajuisia markkinoita.

Mielenrauhaa metsäjoogasta

Mielenrauhaa metsäjoogasta

Puun runko antaa tukea, kun on tarkoitus nostaa jalkaa ja rentoutua. Metsäjooga sopii hyvin suomalaiselle mielelle. 

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?