Siemen-talikakku pihalinnuille talveksi

Tarjoa pikkulinnuille monipuolista ravintoa koko pakkaskauden ajan aina maan sulamiseen saakka.


Siemen-talikakku pihalinnuille talveksi

Tarjoa pikkulinnuille monipuolista ravintoa koko pakkaskauden ajan aina maan sulamiseen saakka.

4.12.2018 | Teksti Petra Antila | Kuvat Petra Antila

Ruokintapaikan olisi hyvä sijaita vähintään kymmenen metrin päässä rakennuksesta. Jos lähellä on tuuhea havupuu tai pensasaita, se antaa hyvän suojan visertäjien ruokahetkelle.

Muista puhdistaa säännöllisesti lintulaudat, ruokintatelineet ja niiden alapuolelle jäävä maa vanhasta ruoasta ja lintujen ulosteista. Näin vaalitaan lintujen terveyttä ja ehkäistään rottien tuloa piha-alueelle.

Siemen-talikakku

Tarvitset:

  • Siemeniä, esimerkiksi auringonkukansiemen, durra, kaura, vehnä ja pähkinät sopivat linnuille.
  • Kookosöljyä, sitä myydään mm. palana munkkiöljyksi.
  • Rypsiöljyä 
  • Muotin – esimerkiksi silikonisesta kakku- tai muffinssivuoasta talikakun saa helposti irti. Myös muut muoviastiat tai piparkakkumuotit käyvät.

Tee näin:

  • Palastele kookosöljy ja sulata se hitaasti matalassa lämpötilassa. Lisää kolmasosa rypsiöljyä, jottei kakku kovetu liikaa pakkasilla.
  • Lisää siemeniä piripintaan asti ja sekoita seos tasaiseksi. Kaada muottiin. Anna seoksen kovettua jääkaapissa yön yli.
  • Irrota kakku vuoasta ja sido kauniilla nauhalla pihapuuhun tai porttiin, jonne on näköyhteys ikkunasta. Voit seurailla lintusten iloa!
Share/Save

Puulla on iso tulevaisuus

Arkkitehti, tutkija ja Puuinfo Oy:n toimitusjohtaja Mikko Viljakainen haluaa asuntorakentamiseen kokonaisvaltaista muutosta. Lukuisat tekijät puhuvat puun puolesta.

Pakuria viljelemään

Terveysvaikutteisen pakurikäävän viljely on villinnyt suomalaiset metsänomistajat.

Kohti tavoitteiden mukaista metsänhoitoa

Annatko metsässäsi painoarvoa puunmyyntituloille, maisemalle, metsästykselle vai esimerkiksi virkistyskäytölle? Metsänkasvatusmenetelmän voi valita metsänomistajan tavoitteiden mukaan.

Viljaa ja vihanneksia riistalle

Pienet hirvieläimet ja peltokanalinnut kiittävät talveksi katetusta ruokapöydästä. Riistan talviruokinta pitää monen riistaeläimen kannan elinvoimaisena.

Metsä siirtyi suvussa seuraaville

Harri ja Paula Viilo ovat ostaneet metsämaata ja peltoa vanhemmiltaan. Metsätilan sukupolvenvaihdosta kannattaa suunnitella ajoissa. Vaihtoehtoja siihen on useita, ja ammattilaisilta saa apua.

Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa

20.4.2015

Painetussa Metsään-lehdessä julkaistun Hoitokoulu-jutun "Mikä tyyppi?" yksi sivu oli virheellisesti ruotsinkielinen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan suomeksi verkossa.

Lakimies vastaa: Yhteismetsän edut

8.4.2015

Mitä hyötyä on yhteismetsään liittymisestä?