Miten kirjanpainajat selvisivät kovista talvipakkasista?

Aikuiset kuusen kirjanpainajat talvehtivat pääasiassa maanpinnalla olevassa karikekerroksessa muutaman sentin syvyydessä, meidän leveysasteillamme siis yleensä suojaavan lumipeitteen alla. Osa aikuisista voi jäädä talveksi runkoihin kaarnan alle. Kaarnan alla saattaa talvehtia myös toukkia ja koteloita. Etelä-Suomessa oli viime talvena melko kovia, yli 20 asteen pakkasia. Lumipeite ei juuri antanut maalle suojaa tammipakkasten aikaan. Toiveikkaana voisi ajatella, että kova talvi rajoittaisi varttuneita kuusikoita uhkaavaa kirjanpainajakantaa. Toiveikkuudelle ei tutkimusten mukaan kuitenkaan ole perusteita.

Tutkimusten mukaan kirjanpainajat kestävät hyvin kylmää. Kirjanpainajat, kuten monet muutkin hyönteiset, valmistautuvat talveen poistamalla kudoksistaan kaiken, mikä voisi jäätyä. Käytännössä se tarkoittaa, että ne lakkaavat syömästä ennen talvehtimista. Tällöin ravintoaineet, suolistobakteerit ja muut mahdolliset jäätymisytimet poistuvat tai vähenevät. Näin kuoriaiset voivat alijäähtyä ilman että jäätyvät.

Kirjanpainajakuoriaisten kuolleisuus on melko vähäistä vielä parinkymmenen asteen pakkaslukemissa. Vasta yli 30 asteen paukkupakkaset aiheuttavat liki täydellistä tuhoa. Vaikka ilman lämpötila laskee 25–30 pakkasasteen tietämiin, ei maan pintakerrosten lämpötila laske niin alas. Lumipeitteen alla lämpötila laskee vain muutamaan pakkasasteeseen ja eräiden mittausten mukaan lumettoman pintamaan lämpötila on jo muutaman sentin syvyydessä 10–15 astetta korkeampi kuin kahden metrin korkeudelta mitattu ilman lämpötila. Lämpötilan pitäisi siis laskea merkittävästi alemmas ja pakkasjakson kestää melko kauan, jotta maaperän lämpö laskisi niin alas, että siitä olisi kuoriaisille merkittävää haittaa. Näin alhaiset lämpötilat voisivat koitua kohtalokkaaksi myös puiden juuristolle. Pystypuiden kaarnan alle talvehtimaan jääneet aikuiset eivät sen sijaan yleensä selviä talven yli. Sama koskee rungoissa talvehtivia toukkia ja koteloita.

Pekka Kuitunen 
metsänhoidon asiantuntija,
MMM

Suomen metsäkeskus