Kemera hyvä renki, mutta huono isäntä

Kestävän metsätalouden rahoituslaki Kemera on viime aikoina aiheuttanut tunteita, puheita ja kokouksia ihan yllin kyllin. Kemeran ansiosta yksityismetsänomistajat voivat kuitenkin saada valtion tukea metsänhoitotöihin. Summa on tänäkin vuonna 63,7 miljoonaa euroa. Valtion tuki yksityismetsille on toiminut metsänhoidon koneiston rasvana jo yli puoli vuosisataa. 

Yhtenä Kemeran ongelmana pidetään ennen töiden aloittamista tehtävää ennakkohakemusta. Vanhan lain aikaan Metsäkeskus maksoi ilman ennakkohakemusta olevat tuet pääosin alle kahdessa viikossa. Siitä on aikaa vain reilu vuosi. 

Metsänomistajan kannalta ennakkohakemus ei ole ongelma, vai onko?  Hän jättää taimikonhoitohakemuksen Metsäkeskukseen ja ryhtyy töihin. Kun työt on tehty, hän tekee toteutusilmoituksen ja odottaa maksua. 

Aikaa paperin pyöritykseen kuluu ennakkohakemuksesta maksatukseen kuitenkin kahdeksasta kymmeneen kuukautta. Tämä ei ole oikein ja asia pitää korjata. Kaksinkertaisen paperityön lisäksi on ollut harmillista, että rahoitushakemuksissa on ollut paljon puutteita. On kunnioitettavaa, kuinka sinnikkäästi ja ystävällisesti Metsäkeskuksen hankesihteerit ja muut hankkeiden käsittelijät ovat soitelleet papereiden puutteista hakemusten laatijoille kymmeniä tuhansia kertoja.

Keväällä julistettu hakusulku on tietysti ollut harmittava takaisku. Taimikon ja nuoren metsän hoidon hakemuksia oli kuitenkin jo silloin tehty kolminkertainen määrä normaalin vuoden määrään verrattuna. Sulku on herättänyt pelon työmaiden loppumisesta. Se on varmaan oikeutettuakin, mutta jossakin niitä työmaita kuitenkin on piilossa isot kasat. Niin laskelmat osoittavat. Pahin asia sulussa kuitenkin on sen luoma epäluottamus. Hakusulun purkuun ehkä varaudutaan isoilla hakemuksilla ennen kuviteltua uutta sulkua. 

Aikojen saatossa Kemeraa on myös syytetty siitä, että se ohjaa tekemään työt väärään aikaan. Tällainen ajattelu on samanlaista kuin jos syyttäisi suklaata liikapainostaan. 
Kemera on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kemeralle olisi hyvä saada nykyisen lain jälkeiset jatkumopäätökset mahdollisimman pian. Epävarmuus tulevasta vaikeuttaa oman toiminnan kehittämistä niin toimijoilla kuin Metsäkeskuksessa. Jäljessä kulkeva kehitys taas saa hyvänkin rengin näyttämään paljon todellista huonommalta. Eiköhän ruveta rengin kanssa töihin.

Yrjö Niskanen
rahoituksen ja tarkastuksen asiantuntija, valmiuspäällikkö
Suomen metsäkeskus