
Luontoarvot huomioidaan hyvin metsien hakkuissa
Suomen metsäkeskus seuraa luonnonhoidon laatua vuosittaisilla arvioinneilla yksityismetsissä. Tulokset osoittavat, että luonnonhoidollisesti erinomaisia tai hyviä hakkuun ja metsänuudistamisen toteutuksia oli 81 prosenttia inventoidusta pinta-alasta. Luonnonhoidollisesti välttävän toteutuksen osuus oli 18 prosenttia. Vain yhdellä prosentilla kohteista luonnonhoidon kokonaisarvio toimenpideketjulle oli heikko.
Metsälain 10 §:n mukaisia luontokohteita havaittiin 115 kappaletta. Luontokohteet olivat säilyneet ennallaan ja lähes ennallaan 95 prosentilla kohteista. Luontokohteiden ominaispiirteitä heikentäviä puutteita havaittiin vain 5 prosentilla kohteista.
Puutteita havaittiin puroissa ja noroissa, lähteiden ympäristöissä ja rehevissä lehtolaikuissa. Metsänkäyttöilmoitusten laadinnassa suunnittelun laatua tulisi parantaa, sillä vain 59 kohteen osalta arvokkaat elinympäristöt ja niiden edellyttämät lisätiedot oli kirjattu ohjeiden mukaisesti metsänkäyttöilmoitukseen.
Lue koko tiedote
Lisätietoa aiheesta:


Raija ja Jouko Kivimetsä innostavat tuhansia suomalaisia poimimaan syötäviä herkkuja metsästä. Villivihanneksia löytyy niin metsistä kuin aukeiltakin mailta.

Metsänomistaja Virpi Saarela on säästänyt kotitilansa lähdemetsikön ja puronvarren hakkuilta. Yllätys oli suuri, kun metsän suojelusta sai myös korvausta. METSO-ohjelman ympäristötuella rahoitetaan arvokkaiden luontoympäristöjen suojelua.

Yläharvennus toi hyvät hakkuutulot
Auvo Alanteen mökkimetsikön harvennushakkuussa kaadettiin suurimpia tukkipuita. Yläharvennus pidentää metsän kiertoaikaa, mutta antaa metsänomistajalle hyvän tilin jo ennen päätehakkuuta.

Metsäsuhde kumpuaa lapsuudesta
Punkaharjulaisen metsänomistajan Petteri Pulkkisen suhde metsään on vahva. Se rakentuu lapsuuden kokemuksista, luonnon kunnioituksesta ja metsän tuottamasta henkisestä hyvinvoinnista.

2.11.2016
Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa
20.4.2015
Metsä on innostava oppimisympäristö
8.4.2015
