
Lisää videoita

Eri-ikäisrakenteisen metsän hoito
Eri-ikäishakkuissa on sekä hyötyjä että haasteita. Kärsämäkeläinen metsänomistaja Timo Flankkila kertoo omista kokemuksistaan.

Suomen metsistä 60 % on yksityisten henkilöiden ja perheiden omistamia. Perhemetsätalous vaatii malttia. Tapio Nurmela, metsänomistaja Rovaniemeltä, kertoo omista kokemuksistaan.

Metsään.fi -palvelu on metsäalan kohtaamispaikka. Palvelun avulla pysyt ajan tasalla metsäsi tulevista töistä. Palvelussa on myös helppo ottaa yhteyttä palveluntarjoajiin ja pyytää tarjouksia. Metsään.fi ja sen toimijapalvelu uudistavat metsäpalvelujen markkinat.

Kun metsän kasvu hidastuu tai se on riittävän vanhaa, se voidaan uudistaa. Uudistushakkuussa korjataan satoa ja samalla hakkuutulot kasvavat. Metsälain mukaan poistetun puuston tilalle pitää perustaa uusi taimikko. Asiantuntijana koulutusasiantuntija Minna Rautalin.

Ensimmäisessä harvennushakkuussa valitaan kasvatettavaksi laadultaan parhaat puut, ja annetaan niille kasvutilaa. Asiantuntijana metsänomistaja-yrittäjä Tiina Morri.

METSO, Metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma
METSOn avulla metsänomistaja voi turvata maillaan uhanalaisille lajeille tärkeitä elinympäristöjä. Suojelusta voi saada korvausta. Asiantuntijana metsäluontoneuvoja Jukka Ruutiainen, Metsäkeskus Pirkanmaa.

Männyn luontainen uudistaminen
Juurikääpä lahottaa kuusikoita Etelä-Suomessa. Sen torjuntaan voi saada tukea valtiolta. Asiantuntijoina metsätaloustarkastaja Lassi Hakulinen Metsäkeskus Pirkanmaasta ja koneyrittäjä Hannu Rautio.

Varhaisperkauksessa poistetaan taimikon kasvua haittaavaa lehtipuuvesakkoa. Asiantuntijana hankintaesimies Taina Sairio.

Viljavilla metsämailla heinä ja muu pintakasvillisuus saattavat tukehduttaa puuntaimien kasvun. Helpompaa metsätyötä ei juuri ole, kuin polkea uhkaava heinä taimien ympäriltä kumisaappailla.

Männyn kylvöä voidaan tehdä keväällä karuille ja karkeajakoisille maapohjille, jotka on muokattu valmiiksi. Asiantuntijana metsuri Markku Niittynen.

Kuusikoita lahottavan juurikäävän torjuntaan voi saada tukea valtiolta. Asiaa valottavat metsätaloustarkastaja Lassi Hakulinen sekä koneyrittäjä Hannu Rautio.

Taimikon kasvua haittaavan lehtipuuvesakon poistaminen. Asiantuntijana hankintaesimies Taina Sairio.

Puun ja metsikön ikä pitää tietää, jotta voidaan määritellä, milloin sitä voidaan hakata ja uudistaa.

Metsälannoitus helikopterilla
Metsälannoitus kannattaa. Helikopteri on hyvä isoissa useamman metsänomistajan yhteisessä lannoitushankkeessa.


Raija ja Jouko Kivimetsä innostavat tuhansia suomalaisia poimimaan syötäviä herkkuja metsästä. Villivihanneksia löytyy niin metsistä kuin aukeiltakin mailta.

Metsänomistaja Virpi Saarela on säästänyt kotitilansa lähdemetsikön ja puronvarren hakkuilta. Yllätys oli suuri, kun metsän suojelusta sai myös korvausta. METSO-ohjelman ympäristötuella rahoitetaan arvokkaiden luontoympäristöjen suojelua.

Yläharvennus toi hyvät hakkuutulot
Auvo Alanteen mökkimetsikön harvennushakkuussa kaadettiin suurimpia tukkipuita. Yläharvennus pidentää metsän kiertoaikaa, mutta antaa metsänomistajalle hyvän tilin jo ennen päätehakkuuta.

Metsäsuhde kumpuaa lapsuudesta
Punkaharjulaisen metsänomistajan Petteri Pulkkisen suhde metsään on vahva. Se rakentuu lapsuuden kokemuksista, luonnon kunnioituksesta ja metsän tuottamasta henkisestä hyvinvoinnista.

2.11.2016
Korjattu Hoitokoulu-juttu kasvupaikkatyypeistä julkaistu verkossa
20.4.2015
Metsä on innostava oppimisympäristö
8.4.2015
