Anne Annala: Luomuluonnontuotteista lisäarvoa metsänomistukseen
10.06.2021
Kirjoittaja on Lapissa elävä metsätalousinsinööri, joka on toiminut erilaisten hankkeiden parissa yli viisi vuotta, Suomen metsäkeskuksessa vuoden 2019 alusta lähtien. Harrastuksiin kuuluvat liikkuminen, vaeltaminen ja Lapin kauniin luonnon ihailu.
Luomu, tuo nykyajan trendi. Kuluttajilla on hyvin erilaisia odotuksia elintarvikkeille ja hyvinvointituotteille. Tuotteiden odotetaan olevan turvallisia, luonnollisia, lisäaineettomia, villejä, reilusti tuotettuja, terveellisiä ja ekologisia. Luomuluonnontuotteet ovat näitä kaikkia. Luomu on maailmanlaajuisesti tunnettu laatujärjestelmä, jossa voidaan todentaa tuotteiden alkuperä hyvin tarkasti. Tämä koskee myös keruuluomutuotteita.
Luomuelintarvikkeilla on todellakin kysyntää, nimenomaan ulkomailla. Vuonna 2020 luomuelintarvikkeita vietiin Suomesta 60 miljoonan euron edestä ja luomuviennin päätuoteryhmän yhtenä osana olivat luonnontuotteet. Miksei suomalainen metsänomistaja voisi myös hyötyä tästä trendistä?
Mistä luomuluonnontuotteita saadaan?
Luomuluonnontuotteita saadaan sertifioiduilta luomukeruualueilta. Vuonna 2019 Suomessa oli noin 4,6 miljoonaa hehtaaria luomukeruualueita, joista tuotteita voidaan kerätä. Suomen metsistä kuitenkin noin 90 prosenttia on luomukelpoista, joten luomukeruualueiden määrää voitaisiin kasvattaa melkoisesti.
Metsästä kerättävät tuotteet ovat sinänsä helppoja, koska niitä ei tarvitse viljellä, vaan ne kasvavat metsässä luonnostaan. Luomuksi saa nimittää vain valvontaan liitetyiltä keruualueilta kerättyjä luonnonvaraisia kasveja tai niiden osia. Lisäksi luomukeruutuotteiden myyjän tulee kuulua luomuvalvontaan.
Metsän liittäminen luomukeruualueeksi
Perusmalli: Metsänomistaja voi halutessaan liittää itse metsänsä osaksi luomukeruualuetta, ottamalla yhteyttä paikalliseen ely-keskukseen. Kun metsänomistaja liittää itse metsätilansa luomukeruualueeseen, hän liittyy luomuvalvontajärjestelmään ja näin hän pystyy hyödyntämään paremmin metsänsä antimia sekä saamaan lisätuloja.
Perusmallilla liityttäessä metsänomistaja voi esimerkiksi kerätä ja myydä kuusenkerkkiä ja mahlaa luomuna.
Selvittäjämalli: Metsänomistaja voi liittää metsänsä luomukeruualueeseen myös selvittäjän avulla. Selvittäjä on mukana luomuvalvontajärjestelmässä ja hoitaa liittymisen metsänomistajan puolesta. Tätä varten metsänomistajan kannattaa kirjautua Metsään.fi-palveluun, jonka kautta lähetetään metsätila selvitettäväksi. Tämän jälkeen metsätila ei ole automaattisesti osana luomukeruualuetta vaan ensin selvitetään, täyttääkö tila luomusertifioinnin ehdot. Kun metsätila täyttää ehdot, voi selvittäjä liittää sen osaksi luomukeruualuetta sopimalla siitä metsänomistajan kanssa.
Selvittäjämallilla liityttäessä metsänomistaja antaa metsänsä luomukeruukäyttöön, ja sieltä voidaan kerätä marjoja ja sieniä luomuna.
Viestintää luomusertifioinnista tarvitaan
Metsien luomusertifiointi luomukeruualueiksi ei ole kovin tunnettu asia metsänomistajien keskuudessa. Tämän osoittavat eri puolilla Suomea tehdyt kyselytutkimukset. Tietoa siis tarvitaan lisää. Luomua metsäluonnosta -hanke lisää tietoisuutta metsien luomusertifioinnista. Kampanja näkyy jo sosiaalisessa mediassa, syksyllä voit bongata kampanjamme televisiosta.
Luomua metsäluonnosta -hankkeessa pyritään lisäämään luomukeruualueiden määrää Suomessa viestinnän keinoin. Hanketta ovat toteuttamassa Suomen metsäkeskuksen lisäksi myös Arktiset Aromit ry ja Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Suomen metsissä on valtava luonnontuotepotentiaali. Metsänomistajien ja luonnontuotealan yritysten tulisi päästä hyödyntämään sitä, erityisesti luomuna. Laajoista luomukeruualueista hyötyisivät erityisesti kotimaiset, luomuluonnontuotteita raaka-aineina käyttävät yritykset. Luomukeruualueiden määrän kasvattamisen avainasemassa ovat ehdottomasti metsänomistajat, jotka voisivat saada tuloa luomuluonnontuotteista vuosittain.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.