Anne Annala: Miten luomukeruualueiden pinta-ala saadaan kasvamaan Suomessa?
27.08.2020
Kirjoittaja on Lapissa elävä metsätalousinsinööri, joka on toiminut erilaisten hankkeiden parissa yli viisi vuotta, Suomen metsäkeskuksessa vuoden 2019 alusta lähtien. Harrastuksiin kuuluvat liikkuminen, vaeltaminen ja Lapin kauniin luonnon ihailu.
Vuonna 2018 Suomessa oli maailman suurin luomukeruualue, noin 11,6 miljoonaa hehtaaria. Tämä oli 30 prosenttia koko maailman luomukeruualasta.
Vuonna 2019 luomusertifioinnissa otettiin käyttöön Ruokaviraston uudistettu ohjeistus, jonka mukaan jokaisen metsänomistajan on sitouduttava ilmoittamaan ELY-keskukseen käsittelytavoista, jotka ovat luomussa kiellettyjä, kuten tietyt lannoitteet ja kantokäsittelymenetelmät. Tavallisia metsänhoitotoimenpiteitä, kuten hakkuita keruualueen luomusertifiointi ei estä.
Suurin osa yksityismetsänomistajien metsistä jäi Ruokaviraston uuden ohjeistuksen myötä pois luomusertifioidusta alueesta ja näin alue kutistui alle puoleen aiemmasta.
Suomen maapinta-alasta yli 70 prosenttia on metsiä. Meillä käytetään pinta-alaan suhteutettuna todella vähän kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Näin ollen metsistämme yli 90 prosenttia kelpaisi luomukeruualueiksi, mutta metsän antimemme eivät ole suoraan luomua. Keruutuotteista tulee luomua kun koko ketju on mukana luomuvalvonnassa eli keruualue on hyväksytty ELY:n luomuvalvontaan ja kerääjät on koulutettu ja sitoutettu noudattamaan luomukeruun poimintaohjeita.
Luomutuotteiden ja raaka-aineiden kysyntä kasvaa jatkuvasti niin kotimaassa kuin ulkomailla. Elintarvikeala on Suomen neljänneksi suurin toimiala, se työllistää suoraan noin 38 000 henkeä. Luonnontuoteala on kiinteä osa elintarviketuotantoa ja luonnontuotealan toimialan liikevaihto oli vuonna 2017 noin 530 miljoonaa euroa.
Luonnontuoteala on kasvava, ja tarvitsemme luomuraaka-ainetta metsistä, mutta nyt on pulaa luomukeruualueista, joista kerätä raaka-ainetta. Pohjoisen luonnon antimia voidaan myydä kansainvälisesti paremmin luomulla, kun ne ovat todistetusti sitä. Siksi luomusertifiointi on tärkeää nyt ja myös tulevaisuudessa.
Luomukeruualueiden määrä kasvamaan viestinnällä
Kesäkuussa käynnistyneen Luomua metsäluonnosta -hankeen tavoitteena on kasvattaa luomukeruualueiden määrää Suomessa eli saada metsänomistajat innostumaan omien metsiensä liittämisestä osaksi luomuvalvontaa. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman hankkeen tarkoituksena ei ole ratkaista kaikkia luomusertifiointiin liittyviä kysymyksiä, vaan tiedottaa luomukeruualueiden merkityksestä ja mahdollisuuksista sekä tehdä luomusertifioinnin käytännöt tutuksi.
Viestintä on tehokas keino kasvattaa luomukeruualueiden määrää. Siksi aiomme Helsingin yliopiston Ruralia-instutuutin ja Arktisen Aromit ry:n kanssa järjestää kaksivuotisessa valtakunnallisessa hankkeessamme aluetilaisuuksia sekä toteuttaa opasvideoita, valtakunnallisia tv- ja radiokampanjoita ja someviestintää hankkeen laajalle kohderyhmäjoukolle metsänomistajista metsäalan toimijoihin.
Olisitko sinä valmis liittämään metsäsi luomukeruualueeseen?
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
On jo! - suurin osa omasta metsäalasta on luomukeruualuetta.