Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Henna Höglund: Metsähetkiä pukinkonttiin

18.12.2024

Henna Höglund

Kirjoittaja työskentelee metsänhoidon ja metsätuhojen projektiasiantuntijana sekä Metsään-koulutusten koordinaattorina Metsäkeskuksessa. Hän pohtii päivittäin, miten ihmisten ja metsän yhteiselo edistäisi molempien elämää ja olemista kestävällä tavalla.

Näytä kaikki blogit

Vähemmän on enemmän, tehdään vain tarpeellinen, huomioidaan erilaiset toiveet. Metsän- ja luonnonhoidon ilmastokestävät ratkaisut noudattavat monilta osin jouluvalmisteluihin sopivaa kaavaa. Metsäasioissa perinteet ja uudet tavat kohtaavat samaan tapaan kuin joulupöydässä tai joulunpyhien rutiineissa. Kun reseptejä uusitaan, tarvitaan yhteistä ymmärrystä.

Metsän muisti on pitkä

Metsän- ja luonnonhoidossa on opittu esimerkiksi jättämään raivaamattomia alueita, kiertämään painanteita sekä suosimaan sekapuustoisuutta alentamalla istutustiheyksiä, kun metsää uudistetaan. Metsänhoidon suositukset suuntaavat tähän hetkeen sekä tulevaan, mutta muutokset toimintatavoissa näkyvät metsissä usein vasta vuosikymmenien viiveellä. Siksi toimintatapojen sanoittaminen oman metsänomistajuuden tai metsäammattilaisuuden ajalta on tärkeää hiljaisen tiedon siirtämistä eteenpäin. Mahtuisivatko kokemukset metsästä keskusteluihin joulunpyhinä?

Ajattomat ja aineettomat joululahjat joka talouteen

Ilmastokestävyyttä pukinkontista käytäntöön rakennetaan yhteistyöllä ja viimeisimmän tiedon varassa. Toivon sinulle aikaa metsäisten aiheiden parissa, vaikkapa seuraavaan tapaan:

  • Metsistä ei välttämättä ole helppo puhua tai kysyä. Opas Perhesuhteita ja sukusiteitä metsään (Lusto.fi, pdf) sopii perheissä käytävän metsäkeskustelun tueksi ja taustaksi. Toivon, että Metsämuseo Luston julkaisussa kuvatut esimerkkitapaukset madaltavat kynnystä keskustelun aloittamiseen.
  • Oppiminen ja tietojen päivittäminen ovat avainasioita myös ilmastokestävien ratkaisujen taustalla. Tietotarpeisiisi sopivia hetkiä on tarjolla jatkuvasti päivittyvässä Metsäkeskuksen koulutuskalenterissa, verkkokoulutuksissa sekä videoissa. Luettavaksi suosittelen Metsäkeskuksen kirjanpainajaopasta (pdf) ja juurikääpäopasta (pdf), joista saat vinkit metsätuhojen tunnistamiseen ja torjuntaan.
  • Omatekoinen lahjakortti yhteisestä metsähetkestä tai -retkestä on myös lupaus nauttia metsästä toiveidesi mukaan.

Ilmastokestävään suuntaan arjen ratkaisuissa

Kuluneen puoli vuotta olen saanut työskennellä Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät- hankkeessa. Esimerkkikohteet Etelä-Savosta, Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta havainnollistavat joukon ilmastokestävyyttä edistäviä ratkaisuja ja mahdollisuuksia muun muassa nuorten metsien hoitoon, rantametsien käsittelyyn ja sekapuustoisuuden edistämiseen.

Suunnannäyttäminen voi tuntua suurelta, jonkun muun tehtävältä. Videolistaamme esimerkkikohteista löydät linkin tämän blogitekstin lopusta. Toivon sen osoittavan, että ilmastokestävyyden edistäminen metsissämme tarkoittaa monessa kohtaa konkreettisia tekoja, Esimerkiksi jalostettujen taimien ja siementen käyttö metsänuudistamisessa antaa elinvoimaa ja kasvua metsikköön vuosikymmeniksi.

Hyvät käytänteet on tehty jaettaviksi. Toivotan sinut omalla tekemiselläsi tervetulleeksi suunnannäyttäjien joukkoon. Hyvää loppuvuotta ja mukavia metsähetkiä myös tulevaan vuoteen!

Blogiteksti on kirjoitettu osana Suomen metsäkeskuksen Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät -hanketta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa tietoisuutta ilmastokestävistä metsänhoitomenetelmistä.


Lue lisää

Perhesuhteita ja sukusiteitä metsään (Lusto.fi, pdf)

Kirjanpainaja kuusikossa: ennakointi, hallinta ja torjunta (Metsäkeskus.fi, pdf)

Juurikääpätuhojen tunnistaminen ja torjunta (Metsäkeskus.fi, pdf)

Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät -hankkeen materiaalit (Metsäkeskus.fi)

Videot: Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät (YouTube)

Metsäkeskuksen koulutuskalenteri (Lyyti.fi)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.
Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.