Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Riitta Raatikainen: Metsäala tarjoaa myös luontopalveluja

06.11.2024

Riitta Raatikainen

Kirjoittaja työskentelee Metsäkeskuksessa luonnonhoidon johtavana asiantuntijana. Vapaa-aika kuluu alati kehittyvän koti- ja mökkipuutarhan parissa, metsänhoitotöissä sekä luonnossa ja vedessä monipuolisesti liikkuen.

Näytä kaikki blogit

Metsäalan ammattilaisten työtehtävät ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet ja laajentuneet. Viime vuosina erityisesti luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ja vahvistaminen on yhä enemmän esillä lähes jokaisen metsäammattilaisen arjessa. Kansalliset metsien suojelun ja luonnonhoidon ohjelmat sekä EU:n sitoumukset luontokadon torjumiseksi edellyttävät monia toimenpiteitä, ja niissä metsäalalla on suuri vastuu.

Resursseja, erikoistumista ja yhteistyötä tarvitaan

Luontopalveluiden, vapaaehtoisen suojelun toteutuksen sekä elinympäristöjen ja vesien tilan parantamisen vastuun siirtyminen metsätalouden toimenpiteitä suunnitteleville ja toteuttaville tahoille edellyttää ja mahdollistaa paljon tekemistä. Työtä tehdään yrityksissä parhaillaan niin luontopalveluiden käytäntöön viennissä kuin metsänomistajien neuvonnassa.

Monet yritykset ovat jo viestineet palveluidensa laajentumisesta myös luonnonhoitoon ja metsien suojeluun. Metsänomistajien lisääntynyt kiinnostus muuhunkin toimintaan kuin perinteisiin metsänhoidon töihin on vauhdittanut toimenpiteitä. Luonnonhoidon perusosaamista on laajennettava koko organisaation tasolla ja lisäksi resursoitava henkilöitä varsinaisiin luonnonhoidon tehtäviin. Metsäalan organisaatiot ovat ilahduttavasti palkanneet muun muassa luonnonhoidon asiantuntijoita näihin tehtäviin.

Erikoistuminen on tärkeää: metsäalalla riittää tänä päivänä varsin paljon hallittavia asioita, joten jokainen ei voi olla kaikkien asioiden besserwisserinä. Luonnonhoidon erityisosaajat ovat yritykselle tukipilareita, joiden asiantuntemus saadaan laajasti työyhteisön käyttöön vaikkapa leimikon suunnittelussa monimuotoisuudelle arvokkaan tai uhanalaisen lajin elinympäristön lähelle. Vastaavasti kollegat voivat ohjata luonnonhoidosta tai suojelusta kiinnostuneita asiakkaita erityisosaajille.

Luonnonhoito on luonut yritysten välille uusia verkostoja ja uutta yrittäjyyttä. Toimivia malleja on löydetty myös yhteistyösopimusten kautta. Kokenut yrittäjä voi olla se, joka ottaa koppia asiakkaasta, jolle yrityksen neuvoja tai puunostaja on vinkannut vapaaehtoisen suojelun mahdollisuudesta. Näin metsänomistaja ei jää tyhjän päälle etsimään toista ammattilaista palvelemaan esimerkiksi ympäristötukihakemuksen valmistelussa.

Metsäkeskus tarjoaa koulutusta ja edistää elinkeinojen kehittymistä

Metsäkeskuksen rooli luonnonhoidossa muuttui oleellisesti muutosneuvottelujen seurauksena. Jatkossa Metsäkeskus on yrityksille tukea ja koulutusta tarjoava organisaatio sekä metsien biologista monimuotoisuutta vahvistavien metsätalouden tukien myöntäjä.

Ympäristötukihakemusten valmistelua on jo useita vuosia koulutettu metsäalan palveluntarjoajille ja työtä jatketaan tulevinakin vuosina. Hakemusvalmistelua tekevien organisaatioiden ja valmistelijoiden määrä on kasvanut hienosti vuosi vuodelta, mutta Metsäkeskuksen valmistelutyön jättämää aukkoa paikataan vielä useampia vuosia.

Luonnonhoidon tuet elinympäristöjen hoitoon ja kunnostukseen sekä vesiensuojelun tehostamiseen vaativat vielä varsin paljon koulutusta osaamisen vahvistamiseksi eri organisaatioissa. Metsäkeskus tarjoaa yhteistyössä hankekumppaneiden kanssa koulutusta etenkin mittavalla Priodiversity LIFE -hankkeella (2024–2031). Ensimmäiset koulutuswebinaarit ja maastokoulutukset ovat jo saaneet laajan osallistujajoukon.

Luonnonhoidon toimenpiteiden määrä on laaja ja erilaisia kunnostettavia elinympäristöjä on runsaasti, ennallistettavista soista hoidettaviin lehtometsiin. Vesienhallinta ja tehokkaiden vesiensuojelutoimenpiteiden suunnittelu ja toteutus vaativat omat osaajansa. Laaja kohdejoukko tarjoaa mahdollisuuden elinkeinotoiminnan kehittämiseen niin suunnittelun kuin toteutuksen osalta. Etenkin soilla on kunnostusojituksen sijaan tarve tehdä sekä korjaavia että ennallistavia toimenpiteitä niin lajien kuin vesien tilan parantamiseksi.

Luonnonhoito tukee metsänhoitopalveluiden myyntiä

Luonnonhoito ja suojelun edistäminen voidaan kytkeä osaksi metsänhoidon muita palveluja. Luontopalveluiden avulla yrityksellä on hyvät mahdollisuudet vahvistaa aiemmin luotuja asiakassuhteita ja luoda uusia.

Osaamisen vahvistuessa hyödyt näkyvät myös metsänhoidon suunnittelussa. Elinympäristöjen tunnistaminen ja kunnostustarpeiden havaitseminen kehittyvät. Lisäksi asiakastyö monipuolistuu sekä työmaiden ohjaus paranee.

Luonnonhoito on kiinteä osa arkimetsänhoitoa. Metsäpalvelujen ohessa voidaan tarjota esimerkiksi vesiensuojelua tehostavia toimia ja vastaavasti luontopalvelujen ohessa esimerkiksi taimikonhoitoa.

Vuonna 2023 myönnettiin metsänomistajille ympäristötukea noin 12,5 miljoonaa euroa. Maanomistaja päättää, mihin tuen käyttää, mutta voidaan myös miettiä, kuinka monta hehtaaria tuella olisi hoidettu taimikoita. Suojelutuen tai sen osan sijoittamista kannattaa aina suositella tulevaisuuden metsien hoitoon.

Moni asiakas haluaa tänä päivänä yritykseltä kokonaispalvelua. Esimerkiksi kodin remonttiin haetaan palveluntarjoajaa, joka hoitaa niin maalaukset, laatoitukset kuin kalusteasennukset. Myös moni metsänomistaja haluaa, että häntä palvellaan metsän- ja luonnonhoidon palveluissa yhdeltä luukulta niin, että töiden jälkeen sekä metsä että luonto voivat hyvin.


Lue lisää

Priodiversity LIFE -hanke (Metsakeskus.fi)

Tietoa metsätalouden kannustejärjestelmä metkan mukaisista tuista, kuten ympäristötuki, luonnonhoidon tuki ja kulotustuki (Metsakeskus.fi)

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.
Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.