Tatu Viitasaari: Vapaaehtoinen suojelu on yksi vaihtoehto metsänhoidon työkalupakissa
11.12.2024
Kirjoittaja toimii Suomen metsäkeskuksessa metsänhoidon asiantuntijana. Viitasaarelle soiden monet merkitykset ovat tulleet tutuksi sekä työn että historian kautta, kun sukuhistorian oleellisiin käännekohtiin liittyy Isosuo-niminen rintamamiestila.
Hakkuuaukealla seisova puuryhmä tai yksittäinen muutaman metrin korkeudelta katkaistu puu on hyvinkin tuttu näky oikeastaan kaikille, näkyyhän niitä aivan kaupunkien laitamillakin. Näky herättää monesti kysymyksen: mitä ihmeen hyötyä tuosta on?
Heti hakkuun jälkeen hyöty onkin vähäinen, mutta jo muutaman vuosikymmenen jälkeen kyseinen puu on arvokas koti monelle lahopuusta riippuvaiselle lajille. Näiden yksittäisten tekopökkelöjen ja puuryhmien jättö on osa normaalia metsänhoitoa ja sitä kutsutaan talousmetsien luonnonhoidoksi.
Talousmetsien luonnonhoidossa tarvitaan vaikuttavampia toimia myös yksityismailla
Valtaosa Suomen metsistä on aktiivisessa talouskäytössä. Niiden monimuotoisuutta turvataan talousmetsien luonnonhoidolla, mutta tarvitaan myös vaikuttavampia toimia: esimerkiksi suojelua tai elinympäristöjen kunnostamista myös yksityisten metsänomistajien metsissä.
Tässä vaiheessa monen metsänomistajan karvat nousevat pystyyn ja mieleen nousevat vuosikymmenten takaiset Natura-asiat, jotka hiertävät yhä joidenkin mieltä. Tähän väliin täytyykin todeta, että menneisyyden pakkosuojelua ei onneksi enää ole, vaan tänä päivänä suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen. METSO-ohjelmassa on määräaikaisia ja pysyviä suojelukeinoja, ja mikä parasta, suojelusta maksetaan maanomistajalle myös korvausta. METSO-ohjelma onkin saavuttanut jo suuren suosion metsänomistajien keskuudessa.
Metsään.fi auttaa alkuun
Itse asiassa tämän päivän metsänsuojeluprosessi on hyvinkin samanlainen kuin puukauppatapahtuma, jos metsänomistaja voi tarjota aluetta esimerkiksi 10 vuodeksi ympäristötukikohteeksi ja saa tästä korvauksen. Ympäristötukisopimus on yksi monista mahdollisuuksista nykyaikaisessa metsänhoidossa. Metsänomistajan kannattaa kuitenkin tiedostaa, että suojeluun ei kelpaa tyypillinen talousmetsä, vaan kohteella tulee olla erityisiä luontoarvoja.
Suojelussa kuten muidenkin metsäasioiden hoidossa liikkeelle pääsee Metsään.fi-palvelun avulla. Metsänomistaja voi jättää Metsään.fissä yhteydenottopyynnön niin suojelua, luonnonhoitoa kuin metsänhoitoa tarjoavalle metsäalan ammattilaiselle.
Monipuolisista menetelmistä hyötyvät sekä luonto että talous
Metsänomistajien kannattaa suhtautua avoimin mielin niin vapaaehtoiseen suojeluun kuin myös luonnonhoitohankkeisiin, joilla voidaan esimerkiksi hillitä vesistöhaittoja tai palauttaa vettä kuivuneelle suolle ja tasata siten myös tulvia. Lisäksi on hyvä tunnistaa metsänkasvatukselle liian heikkotuottoiset karut suot ja jättää ne ennallistumaan tai ennallistaa niitä.
Nämä toimet eivät sulje ollenkaan pois sitä, etteikö toisilla kuvioilla voisi harjoittaa tehokasta metsätaloutta. Modernin metsänomistajan kannattaakin pitää toimenpiteiden työkalupakki avoinna uusille ideoille ja hyödyntää monipuolisesti eri menetelmiä ja mahdollisuuksia.
Monipuolisten menetelmien käyttäminen metsänhoidossa rikastuttaa luontoa, mutta luo myös turvaa metsätaloudelle. Monipuolinen ikä-, kuvio- ja puulajirakenne kestää paremmin muuttuvaa ilmastoa ja sen tuomia riskejä. Saman tilan eri kuvioilla voidaan suorittaa niin uudistamishakkuita tai kasvatuslannoituksia kuin myös vapaaehtoista suojelua tai elinympäristöjen hoito- ja kunnostustöitä. Yleensä niistä saadaankin muodostettua hyvinkin järkevä kokonaisuus sekä luonnon että metsänomistajan lompakon kannalta.
Kirjoitus on toteutettu osana Monitaitoinen metsänomistaja -hanketta, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseutuohjelma.
Lue lisää
Metsään.fi-palvelu (metsakeskus.fi)
Monitaitoinen metsänomistaja -hanke (metsakeskus.fi)
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Loistava kirjoitus. Nykyään mennään liikaa yhdellä sapluunalla. Itse olen tehnyt avohakkuita, jatkuvaa kasvatusta, viljellyt monia puulajeja sekä yksi puronvarsi on 10 vuoden suojelussa. Hyvin toimiva yhtälö. Joka kuvio mietitään erikseen ja toimenpiteistä valitaan sopivin.