Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Veli-Matti Lähteenmäki: Metsänomistaja, näin varaudut ilmastonmuutokseen

07.08.2024

Veli-Matti Lähteenmäki

Kirjoittaja työskentelee Jyväskylän toimistolla projektipäällikkönä Ilmastokestävä metsätalous Keski-Suomessa -hankkeessa sekä Täsmäsuo-hankkeessa. Vapaa-ajallaan hän on myös innokas koiraharrastaja sekä kalastaja.

Näytä kaikki blogit

Ilmastonmuutos on yksi aikamme suurimmista haasteista. Sen vaikutukset ovat yhä näkyvämmin läsnä metsätaloudessa sekä monen jokapäiväisessä elämässä. Näkyvimpinä vaikutuksina ovat olleet metsätuhojen yleistyminen, kasvukausien pidentyminen ja routajaksojen lyhentyminen.

Ilmastokestävällä metsänhoidolla pyritään varmistamaan metsien sopeutumista muuttuvaan ilmastoon sekä hillitsemään ilmastonmuutosta hiiltä sitomalla ja varastoimalla. Kestävän metsänhoidon valinnoilla voidaan pyrkiä hyödyntämään ilmaston lämpenemisen ja lisääntyneen hiilidioksidin mukanaan tuoma lisäkasvu sekä samalla ylläpitää metsän hiilivarastoja ja hyödyntää niitä järkevästi.

Monipuolisuus on metsänhoidon riskinhallintaa

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on metsien osalta pääosin riskienhallintaa. Kuten sijoittamisessa, varmin keino laskea riskiä on hajauttaminen. Siihen on olemassa paljon keinoja ja valikoimasta löytyy vaihtoehtoja niin pienten kuin suurtenkin metsäalueiden omistajille. Tässä muutama esimerkki.

1. Suosi monipuolisesti eri puulajeja.

Metsänhoidon hyvänä perusperiaatteena toimii edelleen sanonta "oikea puulaji oikeaan kasvupaikkaan". Monella kasvupaikalla on kuitenkin mahdollisuus kasvattaa useita erilaisia puulajeja. Suomessa sekametsän kasvattaminen on useasti helppo toteuttaa joko ympäröivän puuston luontaista siemenmateriaalia hyödyntämällä, sekaviljelemällä eri puulajeja, taikka luomalla niistä pientä samojen puulajien mosaiikkia. Lehtipuun osuuden kasvattaminen metsiköissä olisi erityisen hyvä vaihtoehto, sillä etenkin kuusikoille on luvassa hankalia aikoja muuttuvassa ilmastossa.

2. Suunnittele ja toteuta metsänhoitotyöt ajallaan ja laadukkasti.

Puut, jotka saavat riittävästi valoa, tilaa ja ravinteita, muodostavat pohjan terveelle ja elinvoimaiselle metsälle. Taimikonhoidon ja harvennusten toteuttaminen oikea-aikaisesti ja sopivan voimakkaina auttaa varmistamaan metsien kasvutilan ja luomaan vahvan juuriston, mikä pienentää samalla tuhoriskejä. Järeällä, hoidetulla puustolla on lisäksi paljon erilaisia jalostusvaihtoehtoja. Tällöin siitä voidaan tehdä monipuolisemmin pitkäkestoisia puutuotteita, joissa hiili on varastoituna ja poissa ilmakehästä pidempään. Metsänkäsittelyn monipuolistaminen saattaa olla pohdinnan arvoinen asia erityisesti siihen soveltuvilla kohteilla.

3. Huolehdi metsäluonnon monimuotoisuudesta.

Metsien muutoskestävyyttä ja sopeutumiskykyä voidaan ylläpitää panostamalla luonnon monimuotoisuuteen, esimerkiksi jättämällä säästöpuuryhmiä ja säästämällä lahot ja kuolleet puut. Mitä monipuolisempia metsät ovat, sitä paremmin ne pystyvät sopeutumaan muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin. Jokainen laji reagoi lämpenevään ilmastoon omalla tavallaan ja osa lajeista voi runsastua ja osa taantua. Talousmetsien luonnonhoitoa suunnitellessa voit hyödyntää Metsäkeskuksen luonnonhoitotoimenpiteiden muistilistaa ja neuvontatyökalua.

Ole aktiivinen, tutustu metsääsi ja ylläpidä osaamistasi

Metsänhoidon ohjeistuksissa on tapahtunut paljon kehitystä viime vuosina ja muutoksia on luvassa vielä jatkossakin, kun metsäntutkimus etenee ja tiedot täydentyvät. Oman päätöksentekosi tueksi löydät paljon tietoa esimerkiksi metsänhoidon suosituksista, jotka löytyvät osoitteesta www.metsanhoidonsuositukset.fi.

Kestävyyttä tukevat metsänhoitomenetelmät, sopeutuminen muuttuviin olosuhteisiin ja ennakoiva toiminta ovat avainasemassa, jotta Suomen metsät voivat menestyä myös tulevaisuudessa. Etene askel kerrallaan ja voit luoda suuria vaikutuksia pienilläkin muutoksilla.


Lue lisää

Ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutukset luontoon ja luonnonvaratalouteen: Synteesiraportti (jukuri.luke.fi)

Metsänhoidon suositukset: Ilmastokestävä metsänhoito (metsanhoidonsuositukset.fi)

Luonnonhoitotoimenpiteiden muistilista ja neuvontatyökalu (metsakeskus.fi)

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.