Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Metsäpohjainen piha monipuolistaa lasten mikrobistoa

Muutama vuosi sitten valmistuneessa tutkimuksessa kaupunkipäiväkotien pihaan lisättiin metsäpohjaista kasvustoa, eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita. Muutos lapsissa nähtiin nopeasti: viisi kertaa viikossa toistuva viherkosketus monipuolisti immuunivälitteisiltä sairauksilta suojaavaa elimistön mikrobistoa jo kuukaudessa.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Lähikuva kuntalla kasvavasta varvikosta.

Tutkimuksessa metsäpohjaa eli kunttaa lisättiin päiväkotien pihoihin.

22.08.2023

Teksti: Outi Suoranta Kuvat: Outi Suoranta ja Päivi Kantonen

– On erityisen tärkeää, että lapsilla on mikrobistoltaan monipuolinen elinympäristö, koska heidän immuunijärjestelmänsä vasta kehittyy. Metsäpohjaista kasvustoa lisättiin juuri päiväkotiympäristöön, sillä siellä lapset ulkoilevat ja viettävät ison osan päivistään, kertoo tutkimusavustaja Anna Luukkonen Luonnonvarakeskukselta.

Tutkimus on siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että ensimmäistä kertaa pystyttiin osoittamaan syy-seuraussuhde ympäröivän luonnon monimuotoisuuden, ihmisen mikrobiston ja immuunijärjestelmän välillä.

– Vertailevia tutkimuksia, joissa maaseudun lapsilla on todettu immuunijärjestelmän häiriöitä kaupunkilaislapsia vähemmän, on tehty jo aiemminkin. Tässä tutkimuksessa näytteitä kerättiin ennen pihan muokkausta ja sen jälkeen kahden vuoden seurantajakson ajan. Näin pystyttiin osoittamaan, että muutos tapahtui juuri ympäristön monimuotoistamisen seurauksena. Tutkimus oli tästä syystä aivan uraauurtava.

Lapset pitävät kuralätäköistä ja lahoavista puista

Luukkonen myöntää harmistuneena seuranneensa millaisia päiväkotipihoja yhä rakennetaan: kuumia, kuivia, pöliseviä hiekkakenttiä ja muovisia leikkipaikkoja.

– On hämmentävää, että tällaisia vielä tänä päivänä rakennetaan, vaikka olisi parempiakin vaihtoehtoja. Pihoille voitaisiin jättää tai lisätä kerroksellista kasvillisuutta, kuten puita, pensaita ja kukkivia kasveja. 

Orgaanista maata ei ole välttämätöntä pinnoittaa, ja leikkipaikkojen turva-alustana voitaisiin käyttää enemmän puupohjaisia turvakatteita. Päiväkotitutkimuksessa havaittiin, että lapset rohkaistuivat leikkimään aktiivisemmin ja monipuolisemmin, kun pihalle tuotiin luonnonmateriaaleja. Lapset tuntuvat nauttivan usein myös kuralätäköistä, lehtikasoista ja lahoavista puista ötököineen.
 

Metsäpohjalla kasvaa puolukoita ja varpuja. Maassa on lehtiä ja neulasia.

Metsäpohjalla kasvaa puolukoita. 
 

Asfaltti, muovi tai muu keinotekoinen pinnoite päiväkotien pihalla voidaan kokea edulliseksi vaihtoehdoksi, mutta Luukkonen näkee asian päinvastoin.

– Näissä materiaaleissa elää hyvin yksipuolinen mikrobisto. Tällaisesta pihamateriaalin valinnasta saatetaan maksaa kalliisti jälkikäteen, jos lapset altistuvat herkemmin tulehduksellisille sairauksille, kuten esimerkiksi astmalle, allergioille, atopialle ja tyypin 1 diabetekselle. Luontoaltistuksen on havaittu vaikuttavan positiivisesti myös koettuun psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin sekä stressitasoon.

Tutkimus laajenee palvelu- ja omakotitalojen pihoihin

Kunttapohjaisen pihan mikrobiologista taustaa ja siitä koituvaa hyötyä harva ymmärtää, vaan viehättyy ennen kaikkea metsäpohjaisen materiaalinen helppouteen ja näyttävyyteen.

– Moni myös suorastaan välttelee ja jopa kieltää lapsia työntämästä käsiään multaan, vaikka juuri niin olisi hyvä tehdä. Päiväkodeissa oli sen verran vilinää, että kuntta itsessään tallautui, mutta metsämaan mikrobisto säilyi siitäkin huolimatta. Ja lapsethan tekivät juuri sitä mitä toivottiin, eli peuhasivat monimuotoisessa pihaympäristössä.

Luukkonen kertoo, että monimuotoistaminen ei jäänyt vain päiväkotisektorille. Viime vuonna alkoi uusi, viisi vuotta kestävä monitieteinen tutkimus ”Hyvinvointia biodiversiteetti-interventioilla”, jossa monimuotoistetaan palvelu- ja omakotitalojen pihoja ja tutkitaan minkälaisia vaikutuksia sillä on ihmisten hyvinvoinnille.

– Osalla näistä pihoista käytämme yhtenä elementtinä kunttaa. Lisäksi pihoille viedään monipuolisesti mikrobistoltaan hyväksi todettua kasvillisuutta, lahopuuta, haketta sekä lahopuupöllejä, joissa kasvaa syötäviä sieniä.

– Tutkimuksen keskiössä on tälläkin kertaa ympäristön mikrobien monimuotoisuus ja sen vaikutus ihmisen omaan mikrobistoon ja immuunijärjestelmään, mutta rinnalla on myös laaja kyselytutkimus, jonka avulla kartoitetaan koettua hyvinvointia. Lisäksi me yhdistämme tähän laajemmalta alueelta kerättyä maankäyttöön liittyvää satelliittidataa.

Luukkonen toivoo tutkimusten innostavan ihmisiä pihalla oleiluun, moniaistiseen luontokosketukseen ja luontosuhteen vahvistamiseen.

– Totta kai toivon, että nähtäisiin myös muutoksia ihmisten omassa mikrobistossa. Näin voitaisiin tukea immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja pyrkiä ennaltaehkäisemään tulehduksellisia sairauksia. Lisäksi taustalla on myös ekologinen näkökulma. Haluamme osaltamme hillitä luontokatoa kannustamalla vaalimaan villiä monimuotoisuutta, ja tarjoamalla mikrobeille elintilaa ja ravintoa monipuolisen kasvillisuuden ja lahopuun avulla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.