Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Työtä metsien, luonnon ja metsänomistajien kanssa

Metsäkeskuksessa tuotetaan tietoa metsistä ja luonnosta, tarkastetaan töitä metsissä, myönnetään tukia ja neuvotaan metsänomistajia metsän- ja luonnonhoidossa sekä suojelussa. Ja paljon muutakin. Kolme metsäkeskuslaista kertoo työstään ja mikä siinä innostaa.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Anni Pylvänäinen istuu puulla talvisessa puistometsässä.

Metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvojan Anni Pylvänäisen työssä tärkeintä on metsänomistajien tavoitteiden kuunteleminen.

08.03.2022

Tekstit: Eva Ekholm, Maria Mäki-Hakola, Outi Tehomaa

”Työni on metsänomistajien neuvontaa metsä- ja luontoasioissa. Luonnonhoidon osalta pääpaino on ympäristötukihakemusten valmistelussa metsänomistajille. Ympäristötukea voivat saada luonnontilaiset tai sen kaltaiset puustoiset elinympäristöt. Arvioin luontokohteita toimistotyönä sekä maastossa ja neuvottelen kohteiden vapaaehtoisesta rauhoituksesta metsänomistajien kanssa. Metsänomistaja voi halutessaan solmia Metsäkeskuksen kanssa 10 vuoden määräaikaisen ympäristötukisopimuksen ja metsänomistajalle maksetaan korvaus sopimuskauden alussa.

Neuvon työssäni myös niitä metsänomistajia, joiden metsätiloilla on Metsäkeskuksen tietojen mukaan runsaasti eri mahdollisuuksia tai tilalla ei ole ollut hetkeen aktiivista toimintaa. Neuvonnassa käymme läpi metsätilan toimenpidemahdollisuuksia, valtion tukimahdollisuuksia, Metsään.fi-palvelun käyttöä ja luonnonhoidon menetelmiä. Neuvonnan tavoitteena on saada metsänomistaja ymmärtämään oman metsätilansa eri toimenpidevaihtoehdot, omat tavoitteensa ja mieltymyksensä huomioiden. Monet metsänomistajat eivät ole tietoisia siitä, mitä kaikkea heidän omassa metsässään on.

Valmistuin vuonna 2017 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta metsätalousinsinööriksi. Metsäalan työpaikan hakeminen oli pitkä prosessi ja ensimmäinen työpaikkani olikin kaupan alalla. Ajan kuluessa päätin, että on tehtävä jotain ratkaisevaa ammattini mukaiseen työhön päästäkseni ja perustin metsäalan yrityksen. Yritystoimintani ei kuitenkaan ehtinyt edes kunnolla käynnistyä vaan vuonna 2019 pääsin Metsäkeskukseen töihin.

Työssäni nautin siitä, kun saan metsänomistajassa aikaan innostuksen omaa metsätilaansa kohtaan. Koen myös tärkeäksi ymmärryksen lisäämisen siitä, että luontoasioiden huomioiminen ei sulje pois metsänomistamisen taloudellista puolta. Olen itsekin metsänomistaja. Teen metsässäni taimikonhoitotöitä ja hiljattain sinne on perustettu myös pieni ympäristötukialue.”

Anni Pylvänäinen, metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja

 

Juha Inkilä nojaa puuhun metsässäMetsätietoasiantuntija Juha Inkilä kannattaa tiedon avoimuutta.
 

”Työssäni mietin ratkaisuja, kuinka metsänomistajat ja metsäammattilaiset saisivat paremmin hyödynnettyä Metsäkeskuksen tuottamaa avointa metsä- ja luontotietoa. Lisäksi selvittelen taustajärjestelmien ja palvelimien ylläpitoon liittyviä asioita, osallistun uusien palveluiden suunnitteluun, vastaan asiakkaiden kysymyksiin sekä pidän esittelyjä ja koulutuksia.  

Tulin Metsäkeskukseen töihin vuonna 2013. Olin sitä ennen valmistunut Itä-Suomen yliopistosta maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi ja metsänhoitajaksi. Ehdin olla vuoden päivät töissä yliopistolla, kunnes Metsäkeskuksessa avautui työpaikka. Nykyisessä työssäni parasta on se, kun saan ratkaistua jonkun ongelman. Olen tyytyväinen, jos löydän ratkaisun, joka automatisoi, helpottaa tai tekee toiminnasta tasalaatuisempaa. Avoimen metsä- ja luontotiedon ratkaisut ovat pääosin minun suunnittelemiani ja toteuttamiani. Kannatan tiedon avoimuutta, eli tämä oli minulle myös henkilökohtaisesti tärkeä tehtävä.  

Kun Metsäkeskuksen tuottamat metsä- ja luontotiedot ovat avoimia, se tasapuolistaa mahdollisuuksia ja antaa tiedolle laajan käyttäjäkunnan. Avointa metsä- ja luontotietoa voi käyttää kukin haluamallaan tavalla, tehdä tutkimusta tai vaikkapa etsiä kivaa paikkaa retkeillä. Metsäkeskuksen tarjoama avoin metsä- ja luontotieto on pohja metsätietoekosysteemille, joka vahvistuu tulevaisuudessa, kun muutkin toimijat osallistuvat tietopohjan ylläpitoon. Kaikki hyötyvät siitä, että tieto metsistä ja luonnosta on mahdollisimman ajantasaista. Tänä vuonna alamme todennäköisesti saada hakkuukoneista toteutustietoa, jonka avulla voimme pitää metsä- ja luontotietoa entistä paremmin ajan tasalla.  

Omistan Oulun alueella metsää. Haluan kokeilla metsissäni erilaisia asioita ja tuottaa tehokkaasti puuta niin, että siitä on mahdollisimman vähän haittaa luonnolle. Siitä, että olen itsekin metsänomistaja, on ehdottomasti hyötyä työssä. Tulee ymmärrystä, millaiset palvelut ja aineistot voisivat olla metsänomistajille hyödyllisiä ja helppoja käyttää. ” 

Juha Inkilä, metsätietoasiantuntija 


Nina Myllykangas kuusen edessäLuonnonhoidon asiantuntijan Nina Myllykankaan mukaan pienilläkin teoilla monimuotoisuuden eteen on merkitystä.  


”Parasta työssäni on, kun jokin asia loksahtaa paikalleen, tai kun joku saa ahaa-elämyksen. Kontakti ihmisten kanssa on myös hienoa. Teen työtä luonnonhoidon puolesta, mutta ihmisten kanssa.

Olen opiskellut ympäristöbiologiaa Åbo Akademissa ja valmistuin vuonna 2008. Hain kaikkia työpaikkoja mitä pystyi hakemaan, kun muutin takaisin Pohjanmaalle opiskelujen jälkeen. Äitini tiesi Metsäkeskuksesta ja vihjasi minulle, että sinne voisi hakea töihin. Jätin hakemuksen ja sain sitten useita lyhyempiä työsopimuksia peräkkäin ja ajan myötä minut vakinaistettiin. Olen ollut onnekas siinä, että minulla on aina ollut ihania työkavereita, jotka ovat opettaneet minulle niin paljon metsästä. Melkein kaiken, minkä tiedän metsästä, olen oppinut sen jälkeen, kun aloitin Metsäkeskuksessa.

Työssäni on kyse luonnon huomioimisesta metsien hoidossa, metsien vapaaehtoisesta suojelusta sekä aktiivisista luonnonhoidollisista töistä, kuten ennallistamiset ja vesiensuojelun toimenpiteet. Kehitys on mennyt oikeaan suuntaan ja luonnonhoito saa nykyään enemmän huomiota kuin esimerkiksi silloin, kun aloitin Metsäkeskuksessa. Meillä on paljon talousmetsää Suomessa ja metsä on meille tärkeä. Sillä on merkitystä mitä teemme metsissä ja että hoidamme luontoa. On aina olemassa työkaluja monimuotoisuuden lisäämiseen kaikissa metsissä ja pienilläkin teoilla on merkitystä.

Työskentelen pääasiassa tietokoneella. Minä koordinoin ja suunnittelen. Teen enemmän töitä ihmisten, kun metsän kanssa ja teen aika vähän töitä maastossa.

Vapaa-ajallani olen metsässä tai muuten ulkona lasten kanssa. Yritän opettaa lapsille asioita luonnosta, metsästä ja metsätaloudesta ja haluan että he oppivat miksi metsä näyttää siltä, kun se näyttää.

Mielestäni on tärkeää muistaa, että metsänomistaja päättää itse metsästään. Kannustan aina metsänomistajia tutustumaan siihen, minkä omistavat, ja miettimään omia tavoitteitaan metsillensä. Päätösten tulee olla tietoisia.”

Nina Myllykangas, luonnonhoidon asiantuntija

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.