Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Metsänhoito

Syksyistä koivikkoa metsätien vieressä.

15.10.2024

5 syytä kasvattaa rauduskoivua

Koivua voi kasvattaa laajasti viljavilla kasvupaikoilla. Rauduskoivun taimituotanto ja viljely ovat kehittyneet. Rauduskoivua esitetäänkin metsän uudistamisessa vaihtoehdoksi havupuille aiempaa useammin.

Lue lisää
Syöksyvirtauksen kaatamia ja katkomia puita metsässä.

01.10.2024

Varaudu tuulituhoihin ja myrskyihin – 3 vinkkiä

Tuulituhojen riskiä metsissä voi pienentää tekemällä metsänhoitotyöt oikeaan aikaan. Myrskyissä puuta kaatuu kuitenkin lähes poikkeuksetta.

Lue lisää
Sakari mantila pakkaa työvälineitään auton takakonttiin metsätien varressa.

17.09.2024

Nuori yrittäjä viihtyy työssään – metsä on elämäntapa

Työ ja harrastus voivat yhdistyä metsäalalla. Metsäpalveluyrittäjä Sakari Mantilalle metsä ei ole vain työpaikka vaan myös elämäntapa. Yrittäjyyden alkutaipaleella Mantila on saanut apua monesta eri paikasta, myös Metsäkeskuksen yrityspalveluista.

Lue lisää
Metsänomistaja Rami Mattila, Mättäällä-podcastin juontaja Sara Perttunen ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Wall.

03.09.2024

Mättäällä: Miltä näyttää suometsien tulevaisuus?

Ojitetuissa suometsissä kasvaa merkittävä hiiltä sitova puusto, mutta suometsien maaperän turpeesta vapautuu hiilipäästöjä. Miten suometsien hiilitase muodostuu, ja miten metsänomistaja voi ottaa hiilikysymykset huomioon omassa metsässään? Mättäällä-podcastissa suometsien tulevaisuudesta ja hiilensidonnasta keskustelemassa ovat Luonnonvarakeskuksen tutkija Antti Wall ja metsänomistaja Rami Mattila.

Lue lisää
Jukka Harju metsässään, taustalla kuolleita kuusia.

23.07.2024

Satelliittikuvat paljastavat alkavan metsätuhon

Tarkoista satelliittikuvista voi erottaa kuolleita puita ja puuryhmiä, jotka ovat usein merkki alkavasta metsätuhosta. Suomen metsäkeskuksen tuhohavainnointihankkeessa testataan mahdollisten metsätuhojen paikantamista satelliittikuvista. Jatkossa tieto tuhoista kulkee nopeasti metsänomistajille ja herättelee estämään niiden leviämistä.

Lue lisää
Jussi Vesala katsoo lehtikuusta taimikossaan.

09.07.2024

Lehtikuusta tuhoherkän kuusen sijasta – metsänomistaja varautuu ilmastonmuutokseen

Metsänomistaja Jussi Vesala ei mielellään enää istuta kuusta, joka on herkkä kuivuudelle ja erilaisille tuhoille. Yhä useampi metsänomistaja on kiinnostunut kokeilemaan vieraampien puulajien, kuten tammen, lehtikuusen tai tervalepän kasvatusta.

Lue lisää
Helikopteri levittää tuhkalannoitetta metsään.

25.06.2024

Näin onnistut metsän lannoituksessa – 5 vinkkiä

Metsän lannoitus on nopea tapa lisätä puuston kasvua ja hiilensidontaa sekä parantaa metsätalouden kannattavuutta. Millaisia metsiä kannattaa lannoittaa? Entä miten puuston kasvua haittaava ravinnehäiriö korjataan? Metsänhoidon asiantuntija Tatu Viitasaari Metsäkeskuksesta antaa vinkkejä lannoituksen suunnitteluun.

Lue lisää
Mies perkaa kesällä taimikkoa raivaussahalla.

11.06.2024

Miten taimikkoa pitää hoitaa? – 10 kysymystä

Taimikonhoito on yksi tärkeimmistä metsänhoitotöistä. Mitä kaikkea taimikossa pitää tehdä ja milloin? Entä kuinka paljon työ maksaa? Projektipäällikkö Juha Tuononen Metsäkeskuksesta vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin taimikonhoidosta.

Lue lisää
Inna Salminen seisoo hakkuuaukon reunalla. Taustalla kaksi henkilöä istuttaa puuntaimia.

28.05.2024

Täsmämetsänhoito huomioi metsän erityispiirteet

Täsmämetsänhoidossa hyödynnetään erilaisia metsänhoitovaihtoehtoja ekologiset ja taloudelliset tavoitteet huomioiden. Täsmämetsänhoito sopii hyvin esimerkiksi useamman hehtaarin metsikkökuvioille, joita on hoidettu talousmetsinä.

Lue lisää
Kalle Vanhatalo, Sara Perttula ja Kyösti Turkia

21.05.2024

Mättäällä: Pistikö energiapuun kasvanut kysyntä nuoret metsät sekaisin?

Metsänomistajalla on monia vaihtoehtoja, miten hoitaa nuorta metsää. Yksi vaihtoehto on korjata metsästä energiapuuta, jonka kysyntä on kasvussa. Mitä hyötyä nuoren metsän hoidosta on, ja miten metsänomistajan kannattaa toimia? Metsäkeskuksen Mättäällä-podcastissa aiheesta keskustelemassa ovat projektipäällikkö Kyösti Turkia Metsäkeskuksesta ja palvelualueen päällikkö Kalle Vanhatalo Tapiosta.

Lue lisää
Kuvassa kädet, jotka asettavat koivuntaimea pottiputkeen.

16.04.2024

Uusi taimikko alulle – suunnittele, ennakoi ja seuraa kasvua

Tänäkin keväänä hakkuualoille istutetaan miljoonia puuntaimia. Kuinka ajoissa taimet ja siemenet pitää tilata ja milloin on sopiva hetki istutuksiin ja kylvöihin? Projektiasiantuntija Henna Höglund Metsäkeskuksesta antaa vinkkejä metsän uudistamiseen.

Lue lisää
Henkilö pitää kädessään tablettia, jossa on avoinna Metsään.fi-palvelun etusivu. Hän osoittaa toisella sormellaan etusivua.

19.03.2024

Metsään.fi uudistui – kolme vinkkiä palvelun käyttöön

Metsäkeskuksen asiointipalvelu Metsään.fi uudistuu kevään aikana. Ensimmäinen versio uudistuvasta palvelusta on ollut metsänomistajien ja metsäalan ammattilaisten käytössä maaliskuun alusta lähtien. Lue vinkit siihen, miten saat palvelusta parhaan hyödyn.

Lue lisää
Blogi

Kysymme

Omistatko metsää yhdessä jonkun kanssa?
Kyllä Ei

Viime kuukauden tulos

Onko metsässäsi useita eri puulajeja?

Kyllä (93%)
Ei (7%)

Ääniä yhteensä 15 kpl.

 
Metsäkeskuksen podcast

Metsäkeskus Facebookissa

Näytä Facebookissa

Metsäkeskus X:ssä

Näytä Twitterissä