Ilmastonmuutos muuttaa metsänhoitoa
Tulevaisuudessa suomalaisissa metsissä kasvavat samat puulajit kuin tälläkin hetkellä. Sen sijaan metsänhoitotavat todennäköisesti muuttuvat, kun ilmastonmuutos etenee.

Metsän nopea uudistaminen sekä nopea kasvu nousevat tulevaisuudessa entistäkin tärkeämmiksi hiilen sitomiseksi.
17.11.2020
Teksti: Eva Ekholm Kuvat: Eva Ekholm, Metsäkeskus
Kun ilmasto lämpenee ja erilaisten tuhojen todennäköisyys kasvaa, pitää metsänhoito sopeuttaa tähän. Avohakkuut vähenevät ja samanaikaisesti metsien liiallista kuusettumista tulisi hillitä.
Kuusella on tällä hetkellä ylivoimainen valta-asema metsissämme ja metsiä on hoidettu pääosin tasaikäisrakenteisina Suomessa koko koneellisen puunkorjuun ajan. Ilmastonmuutoksen vuoksi metsänomistajat joutuvat muuttamaan käytäntöjä ja punnitsemaan valintojaan uudelleen.
– Vallitsevat puulajimme ovat sopeutuneet hyvin vaihteleviin ilmasto-oloihin, joten ne tulevat pärjäämään myös tulevaisuudessa. Kriittisempi kysymys on se, miten tuhot vaikuttavat metsänhoitoon tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen todennäköisyys kasvaa, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Raisa Mäkipää.
Yhä enemmän puita tuhoutuu
Vaikka puut tulevatkin kasvamaan nykyistä nopeammin lämpimämmässä ilmastossa, niin myrskyt, juurikääpä ja kirjanpainaja todennäköisesti tuhoavat yhä enemmän puita metsissämme ilmastonmuutoksen edetessä. Metsän antama tuotto ei siis kasva.
Tutuista puulajeista kuusi on kaikista haavoittuvin. Kuuseen kohdistuu jo nyt monia tuttuja tuhoriskejä, kuten kirjanpainajat ja juurikääpä, ja näiden tuhojen todennäköisyys tulee vain kasvamaan.
– Kuivuus pahentaa lisäksi näitä tuhoja ja kuivien kausien riski kasvaa ilmastonmuutoksen myötä, sanoo Mäkipää.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Raisa Mäkipää ennustaa, että kuusen valta-asema heikkenee tulevaisuudessa, koska se on erittäin altis tuhoille.
Kuuselle kannattaa etsiä vaihtoehtoja
Kun lauhat talvet yleistyvät eikä lunta tule samalla tavalla kuin ennen, kärsivät siitä etenkin havupuiden taimien juuret.
– Kun lumipeite puuttuu ja lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin, niin maanpinta vuoroin jäätyy ja sulaa, mitä juuret eivät kestä. Taimet voivat myös kärsiä kuivuudesta lumettomina talvina.
Riskit ovat jo tiedossa, mutta silti kuusen osuus kaikista istutuksista on tällä hetkellä melkein kaksi kolmasosaa, männyn kolmannes ja rauduskoivun noin viisi prosenttia.
– Kuusi kasvaa puulajeista parhaiten ja antaa tällä hetkellä parhaan tuoton. Lisäksi peurat ja hirvet eivät syö kuusia. Ilmastonmuutoksen myötä kuusikriittisyys tulee kuitenkin kasvamaan kuusen tuhoalttiuden takia, sanoo Mäkipää.
Suomalaisille tuttu rauduskoivu tulee jatkossa menestymään, sillä se on erityisen sopeutuva puulaji eivätkä sitä vaivaa samat tuholaiset, kuin havupuulajeja.
Kun kuuset korvataan lehtipuilla tuhoriskien vähentämiseksi niin voisi ajatella, että toisimme uusien lehtipuiden taimia Suomen metsiin ulkomailta. Monet muut lehtipuut, eli muut kun koivu, pärjäisivät jo hyvin eteläisessä Suomessa. Taimien tuonti tarkoittaa kuitenkin samalla uusia riskejä uusien tautien muodossa, mikä voidaan välttää kotimaisella erikoispuulajien taimituotannolla.
Metsänomistaja päättää
Mäkipää kannustaa metsänomistajia pohtimaan puulajivalintaa nyt ja tulevaisuudessa omien tavoitteidensa ja metsän maaperän mukaan. Lisäksi metsänomistajan pitää ottaa kantaa siihen, haluaako hän tehdä metsässään päätehakkuun vai siirtyä kohti jatkuvapeitteistä kasvatusta.
Mäkipää odottaa, että erityisesti runsasravinteisissa suometsissä jatkuvapeitteinen metsänkasvatus yleistyy, mikä vähentäisi ilmastopäästöjä ja vesistökuormitusta turvaten samalla kannattavan puuntuotannon. Näissä metsissä kuusen menestystarina voisi jatkua.
Hieskoivussa Mäkipää näkee uusia mahdollisuuksia.
– Jos ja kun turvetuotanto ajetaan alas, voisi sitä energiantuotannossa korvata osin hieskoivulla. Käytännössä meillä voisi olla hyvin märkiä turvemaita, joilla kasvattaisimme hieskoivua. Tätä hieskoivua käyttäisimme lämmitykseen turpeen sijaan. Meillä on noin 200 000 hehtaaria peltoheittoja, joista merkittävä osa turvemailla missä vedenpinnan nostaminen ja hieskoivun kasvattaminen voisi olla ilmastoviisas ratkaisu.
Myrskytuhojen ja muiden metsätuhojen todennäköisyys kasvaa tulevaisuudessa, kun ilmastonmuutos etenee.
Metsän hiilensidonnalla on väliä
Raisa Mäkipään mukaan metsien hiilensidonnalla on merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.
–Kun emme lähde hakkuita rajoittamaan, niin metsän nopea uudistaminen sekä nopea kasvu nousevat tärkeiksi hiilen sitomiseksi.
Metsänomistajan valinnat, päätökset ja toimet ovat tässäkin asiassa ratkaisevassa asemassa. Mäkipää väläyttää lisäksi ajatuksen, että lainsäädännöllä ja tukirahoilla voisi ohjata metsänomistajia kohti ilmastoystävällisempää ja kestävämpää metsänhoitoa.
Tutkimusprofessorin mukaan ilmastonmuutoksen hillinnässä erityinen kipukohta on ojitetut turvemaat.
– Ojitus ja hakkuut ovat kytkeytyneitä toisiinsa. Jos jatkamme vanhoja käytäntöjä ojitetuilla turvemailla, niin siitä syntyy suuria päästöjä ja vesistökuormitusta. Jatkuva kasvatus on ravinteisilla turvemailla ilmastoystävällisempi ratkaisu, sanoo Mäkipää.
Juttua varten on tietoa antanut myös Pia-Maria Thomssen, Suomen metsäkeskuksen Ilmastoviisas metsänomistaja -hankkeen projektipäällikkö.
Sanasto
Metsät ja ilmasto
- Hiilensidonta – Puut yhteyttävät, eli sitovat ilmakehän hiilidioksidia auringon säteilyenergian avulla ja varastoivat siitä muodostetut hiiliyhdisteet biomassaan.
- Hiilivarasto - Puusto ja maaperä muodostavat yhdessä metsän hiilivaraston, jonne hiiltä on kertynyt.
- Hiilinielu – Jos metsän hiilivarasto tietyn ajanjakson aikana kasvaa, eli hiilensidonta on suurempaa kuin hiilen vapautuminen, toimii metsä hiilinieluna.
- Hiilen lähde – Jos hiilen vapautuminen on suurempaa kuin hiilensidonta (esimerkiksi vajaatuottoinen tai taimikkovaiheen metsä) on kohde hiilen lähde.
- Hiilitase - Metsikön hiilitaseella ilmaistaan, kuinka paljon hiiltä sieltä poistuu ja kuinka paljon sitä sitoutuu esimerkiksi vuoden aikana.
- Hiilijalanjälki - Jonkin tietyn tuotteen tai toiminnan aiheuttamat päästöt.
- Hiilineutraali - Tilanne, jossa päästöt ja nielut ovat tasapainossa, eli yhtä suuret.
- Hiilidioksidiekvivalentti - Yhteismitta, jonka avulla voidaan verrata eri kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävää vaikutusta.
- Suomen metsäkeskuksen Ilmastoviisas metsänomistaja -hanke tarjoaa tietoa metsänhoidosta muuttuvassa ilmastossa.
- Katso video ilmastoviisaista metsäteoista
- Tutustu myös Luonnonvarakeskuksen verkkosivuihin aiheesta: www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/metsat-ja-ilmastonmuutos ja www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/metsa/suometsat
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Vieras peräiset puulajit ei taida olla niille jalostusta, ostaako kukaan esimerkiksi lehtikuusta kuiduksi
Lämpö on meillä minimitekijä metsän kasvatuksessa.
Lisälämpö yhdessä kasvavan hiilidioksidipitoisuuden kanssa on hyvä asia puun kasvatuksessa. Jos siitä tuholaiset vähän syövät, sehän lisää vaan monimuotoisuutta.
Isot koneet ovat hankalia poimintahakkuissa.
Poiminnassa kerralla saatu puumäärä on suhteellisen pieni, joka rajoittaa innostusta kuljettaa koneita paikalle. Pienen määrän nouto ja kuljetus on myös kustannuskysymys.
"Isäntätyönä" toki onnistuu. Entä mittaus ?
Poimintahakkuisiin sopivat parhaiten isot koneet, kunhan juurien varjelun takia toimitaan routa-aikana. Ison koneen ulottuvuus takaa, että ajourat voi suunnitella hyvin ja riittävän harvaan. Minulla on tästä hyviä kokemuksia.
Kirjoitin "vapaaseen sanaan" kirjanpainajan torjunnasta. Voisiko sen tekstin saada näkyviin?
Minusta taas vaikutta siltä, että koivu valltaa alaa Suomen metsissä.
Olenko aivan väärässä?
Taitavat hirvet pitää huolen, ettei ainakaan raudus kovin paljon valtaa alaa. Hieskoivuhan työntyy riesaksi joka paikkaan eikä se oikein kelpaa hirvillekään.
Oletettavasti olet aivan oikeassa. Etelä-Suomen metsissä olen nähnyt jo tammen taimia jotka eivät ole ihmisen istuttamia.
Kuuset häviää.
Kuusen valinta metsiini, johtuu männyntaimistoihin kohdistuvista sietämättömistä hirvituhoista.
Nykyisen hirvikannan ollessa, puustomuutosta ei tule.