Jussi Vatanen kasvoi metsänomistajaksi
Näyttelijä Jussi Vatanen viljelee mallasohraa ja hoitaa metsää kotitilallaan Sonkajärven Sukevalla. Vatanen omistaa suometsää ja punnitsee, perkaisiko ojia vai lannoittaisiko metsää tuhkalla. Metsäkeskustelusta hän toivoo maltillisempaa.
Näyttelijä Jussi Vatasen metsässä on lähde, josta voi hörpätä vettä janoon.
12.10.2023
Teksti ja kuvat: Outi Tehomaa
Näyttelijä Jussi Vatanen liikkuu sujuvasti roolista toiseen. Vielä tovi sitten hän käveli Cannesin elokuvajuhlilla punaisella matolla. Nyt kumisaappaan alla on pehmeä turvemaa ja ympärillä inisee hyttysparvi. Vataselle tämäntapaiset siirtymät ovat arkipäivää.
Moni suomalainen tuntee Jussi Vatasen esimerkiksi Napapiirin sankarit -elokuvista, Putous-ohjelmasta tai Kimmo-tv-sarjasta. Tänä vuonna ensi-iltansa sai ohjaaja Aki Kaurismäen elokuva Kuolleet lehdet, jossa Vatanen näyttelee miespääosassa.
Kun näyttelijä ei ole kameran edessä tai harjoittelemassa repliikkejä lenkkipolulla, hänet löytää Sonkajärven Sukevalta omalta tilalta kyntämässä peltoa traktorilla tai istuttamassa puuntaimia. Mitä milloinkin tarve vaatii.
– Tämä on tietyllä tavalla tämän ajan elämää. On yhä tavallisempaa, että ihmisillä on työ kaupungissa ja toinen ammatti maalla alkutuotannossa. Melko hyvin olen pystynyt onneksi omiin aikatauluihini vaikuttamaan. Metsänhoidossa on se hyvä puoli, että jos ei ehdi tehdä jotain tänä vuonna, niin sen voi tehdä ensi vuonna, hän sanoo.
Metsäkeskuksen johtava luontotiedon asiantuntija Miia Saarimaa kertoo Jussi Vataselle suometsien hoidon eri vaihtoehdoista.
Metsistä ei saa pikavoittoja
Jussi Vatasesta tuli metsänomistaja jo noin kymmenen vuotta sitten. Hän osti tuolloin noin 25 hehtaarin metsätilan kotipuolestaan.
– Se tuntui luontevalta. Voi sanoa, että olen kasvanut metsänomistajaksi ja metsänhoitoon. Olen ollut nuorena polkemassa heinää ja istuttamassa taimia. Raivaussahatyöt ovat tuttuja myös, eli on tullut sellainen käytännön suhde metsään. Ajattelin, että metsä on hyvä sijoitus, jossa rahat ovat turvassa.
Muutama vuosi sitten metsäomaisuus kasvoi, kun perheen kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Vatanen ja hänen sisaruksensa saivat hoitaakseen viljatilan, jossa kasvaa kauraa ja mallasohraa. Tilaan kuuluu myös yli 100 hehtaaria metsää.
– Meillä on sisarusten kanssa metsäyhtymä ja toistaiseksi on pystytty sopimaan asioista, eikä olla riitauduttu, Vatanen toteaa.
– Sellainen ajatus meillä on, että metsistä ei ole saatavissa mitään pikavoittoja, vaan tarvitaan pitkäjänteistä suunnittelua. Metsät ovat ikään kuin meillä lainassa ja yritämme hoitaa ja huolehtia niistä niin, että ne ovat hyvässä kunnossa vielä seuraaville sukupolville.
Tuhkalannoitusta ehkä jo ensi talvena
Osa Vatasen metsistä on suometsää. Turvemaata on aikanaan kuivatettu ojituksilla, jotta metsä kasvaisi paremmin.
– Meillä on ojitussuunnitelma olemassa ja ajatuksena on ollut perata ojia auki. Toinen vaihtoehto voisi olla tuhkalannoitus ja yläharvennus. Näillä keinoilla voisi ehkä välttää ojien perkauksen, Vatanen pohtii.
Yläharvennuksessa metsästä harvennetaan poimimalla kookkaimpia tukkipuita ja seuraavaksi suurimmat lisävaltapuut jätetään kasvamaan tukkimittaan.
Tuhkalannoitus voi lisätä metsän kasvua jopa 3 kuutiota hehtaarilla vuodessa, ja kasvava puusto haihduttaa vettä. Jos maaperän ja puuston haihdunta riittää turvemaan kuivatukseen, ei vanhoja ojia tarvitse avata. Vatanen tuumaa, että tuhkaa voisi levittää metsään jo seuraavana talvena harvennushakkuun jälkeen.
– Suositukset ja käytännöt muuttuvat metsänhoidossa. Välillä on vaikea sumplia, että mitä olisi parasta tehdä. Olen kysynyt neuvoja puunostajilta ja metsänhoitoyhdistyksen kavereilta, mutta jonkinlainen ymmärrys ja näkemys on hyvä itselläkin olla.
Jussi Vatanen on kirjoittanut kolumneja metsistä ja metsänhoidosta Maaseudun Tulevaisuuteen. Keskustelua metsistä hän on seurannut hieman hämmentyneenä.
– Sitä käydään ääripäiden ehdoilla ja se on usein tosi kärjistynyttä. Maltillisemmalle metsäpuheelle olisi kysyntää. Tiedän, että en ole ainoa metsänomistaja, joka ajattelee näin. Toisaalta tämä ehkä kertoo siitä, että metsillä on suomalaisille merkitystä, kun siitä on vahvoja mielipiteitä, hän sanoo.
Jussi Vatanen kertoo, että näyttelijän työ on opettanut tietynlaista nöyryyttä. – Minulla ei ole kynnystä kysyä neuvoa ammattilaisilta, jos en tiedä jotain.
Katso video, jossa Jussi Vatanen keskustelee suometsän hoidosta Metsäkeskuksen johtavan luontotiedon asiantuntijan Miia Saarimaan kanssa.
Fakta
Jussi Vatanen
- Suomalainen ammattinäyttelijä, metsänomistaja ja osa-aikainen pienviljelijä.
- Syntynyt Sonkajärvellä vuonna 1978, asuu Helsingissä.
- Kasvattaa kotitilallaan kauraa ja mallasohraa, omistaa metsää yli 100 hehtaaria yksin ja sisarustensa kanssa.
- Näytellyt rooleja useissa elokuvissa esimerkiksi Kuolleet lehdet, Metsäjätti ja Tuntematon sotilas. Mukana myös eri tv-ohjelmissa ja sarjoissa, kuten Putous, Kimmo, Downshiftaajat ja Piiritys.
- Metsässä katselee mielellään ylöspäin ja ihailee puita. Lempipuu on tuomi.
Fakta
Onko ojia tarvetta perata?
- Suometsien vesistökuormitusta ja ilmastopäästöjä voidaan vähentää välttämällä turhia kunnostusojituksia, eli avaamalla vain metsänkasvun kannalta välttämättömät ojat.
- Jos maaperän ja puuston haihdunta riittää kuivatukseen, ei vanhoja ojia ei tarvitse avata. Puuston haihduntaa voi lisätä tuhkalannoituksen avulla. Metsäammattilaiset auttavat arvioimaan, onko ojien perkaukselle tarvetta.
- Pohjaveden pinnan pitäisi pysyä 30–40 senttimetrin syvyydessä kasvukauden aikana. Tätä korkeammalla oleva pohjaveden pinta haittaa puuston kasvua ja lisää myös metaanipäästöjä. Turvemailla päästöjä voi vähentää myös jatkuvapeitteinen metsänkasvatus.
- Jos metsänomistaja päättää kunnostaa ojia, pitäisi liian syviä ojia välttää. Sopiva ojasyvyys on yleensä noin 50–90 senttimetriä.
- Vuonna 2024 metsätalouden tuet muuttuvat, ja jatkossa esimerkiksi vanhojen metsäojien perkaamiseen ei saa enää tukea. Sen sijaan tukea myönnetään kokonaisvaltaiseen ja ammattimaisesti laadittuun suometsänhoidon suunnitelmaan. Lisätietoa tulevista metsätalouden tuista on Metsäkeskuksen sivuilla.
SUO-hanke
- Kokonaiskestävää ja hyväksyttävää puuntuotantoa turvemailta – SUO -hankkeessa kannustetaan metsänomistajia ja metsäalan ammattilaisia suunnittelemaan suometsän hoitotyöt huolellisesti ja uusimpaan tutkimustietoon perustuen.
- Suometsien hoitoa ja käyttöä pitäisi suunnitella niin, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän kuormitusta vesistöihin ja ilmastopäästöjä tai haittaa metsäluonnolle. Näin ojitetuissa suometsissä kasvavia puuvaroja on mahdollista hyödyntää kestävästi tulevinakin vuosina.
- Tutustu SUO-hankkeen videoihin kestävästä suometsien hoidosta.
- Tietoa suometsien puuntuotannosta, ympäristövaikutuksista ja monimuotoisuudesta on koottu Luonnonvarakeskuksen Suometsät-sivulle.
- SUO-hankkeessa ovat mukana Luonnonvarakeskus, Suomen metsäkeskus, Tapio Oy ja Itä-Suomen yliopisto. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Hyvä ja kiihkoton juttutuokio suometsien hoidosta.
Asiaa… eikä vaan aina aavaksi