Mättäällä: Pistikö energiapuun kasvanut kysyntä nuoret metsät sekaisin?
Metsänomistajalla on monia vaihtoehtoja, miten hoitaa nuorta metsää. Yksi vaihtoehto on korjata metsästä energiapuuta, jonka kysyntä on kasvussa. Mitä hyötyä nuoren metsän hoidosta on, ja miten metsänomistajan kannattaa toimia? Metsäkeskuksen Mättäällä-podcastissa aiheesta keskustelemassa ovat projektipäällikkö Kyösti Turkia Metsäkeskuksesta ja palvelualueen päällikkö Kalle Vanhatalo Tapiosta.
Nuoren metsän hoidosta ja energiapuun korjuusta keskustelemassa ovat Kalle Vanhatalo ja Kyösti Turkia. Mättäällä-podcastia juontaa Sara Perttunen.
21.05.2024
Teksti: Jere Taskila
– Nuoren metsän hoidolla voidaan saavuttaa monia hyötyjä. Metsien kasvua ja hiilensidontaa voidaan parantaa ja samalla nuorista metsistä korjataan puuta energiakäyttöön, kertoo Kyösti Turkia Metsäkeskuksesta.
Nuoren metsän hoidossa metsänomistajalla on tilaisuus vaikuttaa: nyt tehdyt valinnat näkyvät metsissä pitkään. Ajoittamalla työt oikein metsänomistaja voi vaikuttaa paitsi metsän kasvuun ja kehitykseen myös metsätalouden kannattavuuteen. Kun metsän kasvua ohjataan haluttuihin puihin ja saadaan näin puuston järeytymistä aikaan, näkyy se tulevaisuudessa isompina hakkuutuloina.
– Nuorista metsistä kasvavat tulevat vanhat metsät ja tulevat tukkipuuaihiot. Nuoren metsän hoidossa ja myös siihen liittyvässä energiapuun korjuussa on ennen kaikkea kyse satsauksesta tulevaisuuteen, muistuttaa Kalle Vanhatalo Tapiosta.
Ilmastonmuutos vaikuttaa metsiin myös Suomessa
Nuoret metsän hoito on tärkeää myös ilmaston kannalta. Metsänhoidolla metsänomistaja voi auttaa metsiään sopeutumaan ilmastonmuutokseen.
– Tiedämme, että ilmasto tulee olemaan lähivuosikymmeninä ja erityisesti vuosisadan loppuun mennessä hyvin toisenlainen. Se, miten nuoria metsiä nyt käsitellään, vaikuttaa siihen, kuinka hyvin metsät kestävät tätä muuttuvaa tilannetta, kertoo Vanhatalo.
Turkia nostaa keskusteluun myös energiansaannin ja huoltovarmuuden. Nuorista metsistä korjattavalla puulla voidaan korvata esimerkiksi kivihiilen ja turpeen käyttöä energiantuotannossa.
– Nuoret metsät ovat tärkeitä myös huoltovarmuuden ja energiansaannin kannalta. Uusiutuvan energian tuotantomuodot kehittyvät vauhdilla, mutta puuta tarvitaan vielä pitkään tällä vuosikymmenellä energiaksi, sanoo Turkia.
Nuoren metsän hoidon yhteydessä metsästä voidaan korjata energiapuuta.
Omaan metsään sopivat vaihtoehdot kannattaa selvittää
Erilaisia vaihtoehtoja ja tietoa niistä on tarjolla paljon. Vaikka taimikonhoito olisi viivästynyt suositellusta, metsänomistajalla on silti mahdollisuuksia vaikuttaa metsän kehitykseen. Ensimmäisenä kannattaa aina selvittää oman metsän tilanne.
– Omaan metsään tutustuminen ja hoitotarpeiden ja sen metsän tilanteen tunnistaminen on tärkeää. Tässä asiassa auttaa Metsään.fi-palvelu, jossa voi tutustua omiin metsätietoihin ja hoitoehdotuksiin. Palvelun kautta saa myös yhteyden metsäalan palveluntarjoajiin ja metsänhoidon tukienkin haku onnistuu siellä, neuvoo Turkia.
Usein apua kannattaa kysyä ammattilaiselta, joka osaa kertoa eri vaihtoehdoista. Myös kysymisen taito on metsänomistajalle tärkeä, jotta työn lopputulos on odotusten mukainen.
– On metsänomistajan ja häntä palvelevan metsäammattilaisen yhteispeliä katsoa, mitä kohteella voidaan tehdä. Metsänomistaja voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä puulajeja jätetään ja missä suhteessa ja mitä luonnonhoidon toimenpiteitä tehdään, sanoo Vanhatalo.
Nuoren metsän hoitoa suunnitellessa onkin hyvä muistaa, että luonnon monimuotoisuutta voi turvata myös nuorissa metsissä. Metsänomistajan kannattaakin pohtia omia luonnonhoidon tavoitteitaan ja kertoa toiveistaan työn toteuttajalle.
– Hoitamattomassa nuoressa metsässä saattaa olla hyvinkin paljon esimerkiksi raitaa, haapaa tai leppää. Kun energiapuun kysyntä on nyt kova, niin siinä saattaa tulla kiusaus, että ne tuodaan tienvarteen. Mutta on hyvä muistaa, että monimuotoisuudesta huolehditaan ja metsästä ei tehdä liian tasalaatuista. Ylimääräinen siistiminen kannattaa jättää pois, ja tavoitella metsikköä, jossa on myös jotain mielenkiintoista, kun sinne menee kävelemään, sanoo Vanhatalo.
Mättäällä on Metsäkeskuksen podcast metsistä ja metsien mahdollisuuksista. Podcastissa ääneen pääsevät alan asiantuntijat.
Kuuntele Mättäällä-podcastin jakso Pistikö energiapuun kasvanut kysyntä nuoret metsät sekaisin?
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
What are the economic implications for forest owners and industry players in response to the increased demand for energy wood? Visit us <a href="https://journals.telkomuniversity.ac.id/">Telkom University</a>