Metsänomistaja – muista nämä kolme asiaa juurikäävän torjunnasta
Kuusenjuurikääpä ja männynjuurikääpä ovat tuhosieniä, jotka aiheuttavat suuria tulonmenetyksiä metsänomistajille eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Juurikäävän torjunta on tärkeää metsän terveyden ja oman talouden takia.

Kantokäsittelyn omavalvonta on tärkeää ja takaa juurikäävän torjunnan laadun. Uusin omavalvonnan menetelmä on kantojen kuvaaminen älypuhelimella. Torjunta-aineen peittävyysprosentit tulevat paluuviestinä puhelimeen.
05.05.2020
Teksti: Annikka Selander Kuvat: Johanna Kleemola, Annikka Selander ja Tuula Piri
Kuusenjuurikääpä lahottaa kuusen sydänpuuta ja sen seurauksena osa tukkipuumitat täyttävästä puutavarasta joutuu kuitupuu- tai energiapuupinoon. Jopa 40 prosenttia leimikon puumäärästä voi olla lahovikaista. Männynjuurikääpä puolestaan lahottaa männyn juuristoa. Tuhosieni heikentää männyn kasvua ja voi lopulta tappaa taimia ja isompiakin puita.
1. Estä juurikäävän uudet tartunnat laadukkaalla kantokäsittelyllä
Juurikääpä leviää hakkuiden yhteydessä, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi noussut yli +5 asteeseen. Juurikäävän itiöt leviävät ilmassa ja tartuttavat tuoreet kantojen pinnat. Kantokäsittely estää tehokkaasti uudet tartunnat.
Hakkuukone levittää torjunta-aineen kannolle puunkaadon yhteydessä. Kantokäsittelyssä voidaan käyttää joko ureaa tai biologista harmaaorvakkavalmistetta. Molemmat valmisteet torjuvat sekä kuusenjuurikääpää että männynjuurikääpää. Torjuntatehon kannalta on tärkeä, että torjunta-aine peittää koko kantopinnan. Torjunta-aine on väritöntä ja siihen lisätään sinertävää väriainetta, jotta koneenkuljettaja voi seurata aineen peittävyyttä kannolla.
Juurikäävän itiöemät ovat tavallisesti katseilta suojassa sammal- ja karikekerroksen alla. Nämä itiöemät tulivat esille tuulenkaadon juurakosta.
2. Kantokäsittelyä pitää jatkaa pakkasten tuloon saakka
Juurikäävän torjunta on pakollista riskiaikana kaikissa havupuuvaltaisissa metsissä tehtävissä kivennäismaan hakkuissa sekä kuusivaltaisissa turvemaan hakkuissa eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Nykytietämyksen valossa kantokäsittely on tarpeen myös turvemaamänniköiden hakkuissa, vaikka laki ei siihen toistaiseksi velvoita.
Kantokäsittely pitää tehdä toukokuun alun ja marraskuun lopun välisenä aikana. Keväällä se saattaa olla tarpeellinen jo ennen laissa säädettyä torjunnan aloittamisajankohtaa, jos kevät on lämmin ja vuorokauden keskilämpötila on noussut pysyvästi yli +5 asteen. Syksyllä kantokäsittelyä on syytä jatkaa pakkasten tuloon asti.
Ota aina juurikäävän torjunta puheeksi puunostajan kanssa ja siirtäkää tarvittaessa hakkuun ajankohtaa.
3. Pyydä raportti kantokäsittelyn omavalvonnasta
Kantokäsittelyn laatua on erittäin tärkeä seurata, koska torjunnan teho on suoraan riippuvainen torjunta-aineen peittävyydestä. Metsänomistajana sinulla on oikeus odottaa, että kantokäsittely tehdään huolella ja että torjuntatulos on hyvä. Jos mahdollista, seuraa itse työn tulosta hakkuupaikalla tai pyydä ainakin puunostajalta raportti metsäkoneenkuljettajan tekemästä omavalvonnasta.
Perinteisen silmävaraisen omavalvonnan rinnalle Metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus ovat yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa kehittäneet digitaalisen omavalvontamenetelmän. Koneenkuljettaja ottaa juurikäävän torjuntaliuoksella peitetyistä kannoista valokuvia älypuhelimella, jonka jälkeen kuvat analysoidaan konenäköä hyödyntävällä sovelluksella. Konenäköön perustuva menetelmä on nopea ja sillä voidaan määritellä objektiivisesti ja tarkasti juurikäävän torjunta-aineen peittävyys.
Männynjuurikääpä lahottaa männyn juuret ja pihkoittaa tyven. Lopulta puu kuolee veden ja ravinteiden puutteeseen. Kantokäsittely on siis tarpeen myös turvemaalla.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Mitenkäs taimikoiden harvennus yms. kesäaikaan? Minkä kokoiset kannot olisi käsiteltävä?
Kyllä se on kestämätön tilanne, jos taimikonhodossakin kannot pitäisi käsitellä yli +5 asteen lämpötiloissa työskenneltäessä.
Juurikäävän leviämisen riskiaikana myös havupuutaimikoiden harvennus saattaa johtaa taudin leviämiseen. Jo parisenttiset kannot voivat saada tartunnan ja aiheuttaa juurikääpäpesäkkeiden syntymisen taimikkoon. Kuusen kannot ovat jonkin verran alttiimpia kuin männyn kannot, mutta männyntaimikoitakaan ei kannata lähteä kesällä harventamaan. Jos itiöitä on runsaasti liikkeellä, niin myös mänty saa tartunnan. Lehtipuiden poistaminen taimikoista voidaan tehdä kesällä, sillä niiden kannot eivät ole alttiita juurikäävän itiötartunnalle.
Näin on. Siksi juurikääpä jatkaakin leviämistään ja näkyy puun myyjän tilissä.
Torjunta-aineen hankinta ja käyttö edellyttää muistaakseni jonkin luvan. Siihen tämä asia sitten kaatuukin.
Hankinta ja käyttö edellyttää metsätalouden kasvinsuojelututkinnon suorittamista.
Juha kirjoitti:
"Torjunta-aineen hankinta ja käyttö edellyttää muistaakseni jonkin luvan. Siihen tämä asia sitten kaatuukin."
------------------------------------
Annikka selander vastasi:
"Hankinta ja käyttö edellyttää metsätalouden kasvinsuojelututkinnon suorittamista."
-------------------------------------
Kun en tiennyt mitään näistä luvista, ostin ensin tavallista urea-apulantaa kaupasta puutarhalannoitteen nimellä, kun ei säkkitavarana saanut. Se piti vain liuottaa veteen, niin paljon ureaa kuin sulaa, siis "kyllästetty" liuos. Haittana on värittömyys,
sinivihreä väri helpottaisi työtä. Myöhemmin sain lähes ilmaiseksi paikalliselta urakoitsijalta isot pöntöt täyteen oikeaa urealiuosta, helppo levittää esim. telalla, kastelukannulla, lakaisuharjalla, ruiskulla tms. Jos urealiuos vaatii luvan, saa lannoite-ureaa kai käyttää vapaasti (veteen liuotettuna) ihan ilman em. lupia ja pätevyyksiä. -Jos ihan "viisaita ja päteviä" olisimme, kai metsätyöt pitäisi kiertää kaukaa! Ei työn teolla useinkaan suuria omaisuuksia kerätä.
Mutta juurikäävästä sen verran, että (muistaakseni) sitä on havaittu hyvinkin paljon myös metsitetyssä pellossa, jonne se ei ole varmaan tullut ainakaan päätehakkuukantojen kautta. Ehkäpä kääpä on mullassa valmiina? Sitten vielä, kesäisessä taimikonraivauksessa ei tarvinne kantokäsittelyä, vaikka kaataisi myös kuusen- ja petäjäntaimia. -Mutta kiitos teille, jotka ystävällisesti valaisitte urealiuoksen luvanvaraisuutta! Saaneeko edes harmaaorvakkasienivalmistetta hankkia ja käyttää omin luvin kääväntorjuntaan?
Viimeisten tietojeni mukaan edes harmaaorvakkalientä ei saa käytttää ilman kyseistä kasvinsuojelututkintoa. Rotstop-mainoksessa muistaakseni niin todettiin. Mutta jos urean ostaa typpilannoitteena, liuottaa apulannan veteen, laittaa väriä sekaan ja läträä sillä kannot (tai ADblue-liuoksella), kai se on laillista metsän "lannoittamista".
Mitähän kemeratarkastajat tuumaavat jos pelkät koivut on kaadettu nuoressa metsässä🤔
Ei urean käyttö vaadi kasvisuojelututkintoa. AD blue liuosta vaan kannolle.
Voiko joku ammattilainen kommentoida ADBlue liuoksen käyttöä tässä yhteydessä. Toimiiko?
Noin 32 prosenttisia Urea-liuoksia molemmat, toisessa vain lisätty väri, Ad blue vain valmistetaan puhtaampaan veteen.
juurikääpäasia olipäässyt unohtumaan
sain hyvät tiedot juurikäävän torjunnasta pie-
nellä vaivalla kiitos lauri
juurikäävän torjunta oli päässyt unohtumaan
sain pienellä vaivalla hyvät tiedot torjunnasta
kiitos lauri
käävän torjunta oil mielestäni esitetty selvästi
lauri
tärkeä asia ol otettu hyvin esille
lauri
Miksi jotkut kiukuttelevat ohjeista ja pilaavat laiskuuttaan omat ja perillisten metsät. Tällä menolla eteläisessä suomessa voi kohta kasvattaa vain koivua ja muita lehtipuita.
Ajo koneelle saatava kanto käsittely laitteisto.ajo kone tuhoaa puun juuriston.pitää myös huomioida se seikka, että tuottava metsämaa pienenee metsikössä.
Puhuttamani mhy:n mies kertoi, että kesäisessä taimikonhoidossa ajatellaan pienien havupuiden kantojen ja juurien kuivahtavan nopeasti työn jälkeen, mikä ehkäisisi käävän leviämistä.
Mahdolllisista tutkimustuloksista tästä asiasta minulla ei ole tietoa. Ehkä asiaa ei ole tutkittu oikeasti?
Harvennusmetsissä riski on varmasti olemassa. Hankintahakkaajakin voi sutaista huolella ureaa kantoon hetikohta kaadon jälkeen. Silloin on torjunta tehokkainta. Puoli tuntiakin on pitkä aika antaa kannon olla ilman käsittelyä.
Voiko marjoja ja sieniä poimia koneruiskutusten jälkeen syötäväksi?
Kyllä voi.
Mhyn mukaan heinäkuussakaan ei tarvi kantoja kåsitellä kuusikon ensiharvennuksessa. Tukkiakin tuli. Muistaakseni väänsin väkisin harvennukseen kantokäsittelyn mukaan. Tukkiakin tuli, joten ei ne kannot ihan parisenttisiä olleet. Ainoa mikä nyt harmittaa, niin se, että annoin hakata kesällä.. juurivaurioita ei kai voi estää.
Ehkäiseekö juurikääpää se, että valelee pissalla kannot? Pitääkö pissaa laimentaa?
Eturauhanen huutaa hallelujaa jo ensimmäisen hehtaarin jälkeen, jos aikoo kotikonstein pärjätä.
Jos ensi kesänä aiot havupuu taimikkoa harventaa niin hyvin ehtii 20L ureaa pöntöttää(+laimennus) päälle,kyllä sillä jonkinmoisen alueen reppuruikulla käsittelee.
Säilytys parvekkeella(suolaa sekaan[jäänesto])tai kellarissa,autotallissa,ulkovarastossa...