Muista juurikäävän torjunta – 3 vinkkiä metsänomistajalle
Kantokäsittely sulan maan aikaisissa hakkuissa estää juurikäävän leviämistä uusiin metsiköihin. Juurikääpäriski on huomioitava myös nuorissa metsissä.

Kantokäsittelyä suositellaan raivauksissa ja pienpuun korjuussa. Kantokäsittelyyn taimikoissa ei kuitenkaan toistaiseksi ole vakiintuneita työtapoja.
22.04.2025
Teksti ja kuvat: Henna Höglund
Kevään koittaessa hakkuukoneiden kantokäsittelylaitteet alkavat jälleen värjätä kantopintoja. Kantokäsittely on osa rutiineja sulan maan aikaisissa hakkuissa. Sillä ehkäistään juurikääpien aiheuttamaa tyvilahoa kuusella ja tyvitervastautia männyllä.
Aktiiviseen juurikäävän torjuntaan kannustetaan myös nuorissa metsissä, jotta metsät säilyisivät terveinä myös tulevina vuosina. Juurikäävän torjunta ei ole vaikeaa, mutta vaatii huolellisuutta, suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä.
1. Sovi kantokäsittelystä
Kantokäsittelystä huolehtiminen on metsän hakkaajan vastuulla. Laki metsätuhojen torjunnasta velvoittaa kantokäsittelyyn toukokuun alusta marraskuun loppuun, jos kasvukausi on alkanut ja lämpötila pysyy plussan puolella. Lehtipuiden kantoja ei tarvitse käsitellä, sillä juurikäävät eivät leviä lehtipuihin kantojen kautta.
Aikainen kevät saattaa aikaistaa kantokäsittelyn tarvetta erityisesti Etelä-Suomessa. Varmista, että tämä asia on huomioitu, kun sovit hakkuista.
2. Vaihda puulajia tarvittaessa
Tyvilaho paljastuu usein hakkuiden yhteydessä, sillä taudin vaivaamat kuuset näyttävät ulkoisesti usein terveiltä. Jos metsikössä havaitaan runsaasti juurikääpätartuntoja, on se syytä huomioida tulevissa töissä. Tieto juurikäävästä on aina syy tarkastella metsän uudistamisen suunnitelmaa uudelleen. Puulajin vaihto kuusesta tai männystä koivuksi sille sopivilla kasvupaikoilla, on tehokkain keino katkaista juurikääpätartunnat ja tervehdyttää metsää. Lahojen alueiden kartoittaminen mahdollistaa myös osittaisen puulajin vaihdon metsikössä.
Ensiharvennus paljasti tyvilahon vaivaamat alueet noin 30-vuotiaassa metsikössä. Vuosikymmeniäkin vanhat juurikääpätartunnat paljastuvat usein hakkuiden yhteydessä.
3. Mieti metsänhoitotöiden ajoitusta
Jokainen kanto on juurikäävälle mahdollisuus. Todennäköisyys juurikäävän itiötartunnalle kasvaa kantopinta-alan kasvaessa, mutta tartuntoja on havaittu myös pienistä kannoista.
Nuorissa metsissä ei ole rutiininomaista tehdä kantokäsittelyä, eikä siihen välttämättä ole sopivia laitteita. Kantokäsittelylaitteet pienpuun korjuussa yleistyvät kuitenkin hiljalleen.
Kun korjuu tehdään nuorissa metsissä oikeaan aikaan, voidaan sillä estää juurikäävän leviämistä. Pienpuun korjuu sekä raivaussahatyöt on suositeltavaa tehdä pakkasaikaan sellaisissa metsissä, joissa poistetaan pääasiassa havupuuta.
Juurikääpäriskin minimoiminen on kuitenkin huono peruste metsänhoitotöiden lykkäämiselle, sillä metsien kasvukunnosta huolehtimalla vahvistetaan tulevaisuuden metsien tuhonkestävyyttä. Jos nuorten metsien hoito- ja hakkuutöissä poistettavat puut ovat pääasiassa lehtipuuta, ei juurikäävän leviämisriskiä juuri ole.
Artikkeli on kirjoitettu Kestävää metsäenergiaa Etelä-Savossa-hankkeessa, jonka tavoitteena on nostaa nuorten metsien hoidon tasoa ja edistää kestävästi tuotetun metsäenergian saatavuutta Etelä-Savossa.
Tutustu juurikäävän tunnistamiseen ja torjuntaan
- Juurikäävän tunnistaminen ja torjunta –opas
- Juurikäävän tunnistaminen ja torjunta –verkkokurssi
- Tietoa juurikäävästä on Metsäkeskuksen verkkosivuilla
- Lue lisää myös juurikäävän torjunnasta ja velvoitteista.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.