Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Nuori yrittäjä viihtyy työssään – metsä on elämäntapa

Työ ja harrastus voivat yhdistyä metsäalalla. Metsäpalveluyrittäjä Sakari Mantilalle metsä ei ole vain työpaikka vaan myös elämäntapa. Yrittäjyyden alkutaipaleella Mantila on saanut apua monesta eri paikasta, myös Metsäkeskuksen yrityspalveluista.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Sakari mantila pakkaa työvälineitään auton takakonttiin metsätien varressa.

Sakari Mantilan työvälineet kulkevat auton kyydissä.

17.09.2024

Teksti ja kuvat: Risto Mulari

Sakari Mantila opiskeli metsäalan perusteet Oulun seudun ammattiopiston Muhoksen toimipaikassa ja valmistui metsäkoneenkuljettajaksi vuonna 2020. Vakinaisen työpaikan metsäkoneen kuljettajana Mantila sai jo pari vuotta ennen ammattitutkinnon valmistumista.

Ura metsäpalveluyrittäjänä alkoi kiinnostaa ja vuonna 2023 Mantila perusti oman yrityksen. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana hän pyörittää nyt toista vuotta Metsäpalvelu Mantila tmi -yritystään, jonka palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa uuden metsän perustamiseen liittyvät työt. 

– Keväällä ja syksyllä istutan puuntaimia uudistettaville kohteille ja kesällä teen taimikonhoitotöitä. Talvella ajan hakkuukonetta ja laskutan myös ne työt yrittäjänä, Mantila kertoo.

Sakari Mantilalle on ollut Oulun seudulla riittävästi töitä arkipäivisin. Työpäivien lisäksi Mantila viihtyy myös vapaa-ajallaan metsässä. Hän marjastaa, sienestää, retkeilee, kalastaa ja metsästää vuodenajan mukaan. 
 

Sakari Mantila

Metsäpalveluyrittäjä Sakari Mantila on nähnyt jo lukuisia työmaita. 
 

Tukea yrittäjyyden alkumetreille 

Sakari Mantila sai yrityksen perustamiseen apua muun muassa Oulun seudun uusyrityskeskuksesta, Business Oulun yritysneuvonnasta, Oulun TE-toimistosta sekä Suomen metsäkeskuksen yrityspalveluista. Uusyrityskeskuksen yrityskehittäjä Jarmo Siipola vinkkasi ottamaan yhteyttä Metsäkeskuksen yrityspalveluihin.

– Pohdimme yhdessä Metsäkeskuksen yrityspalvelujen asiantuntijan kanssa yrityksen perustamisen järkevyyttä, eli vahvuuksia ja mahdollisuuksia sekä yrittämisen esteiksi mahdollisesti tulevia uhkia ja heikkouksia. Samalla käytiin läpi yrityksen perustamiseen liittyvien asioiden marssijärjestys, Mantila kertoo.

Samalla käynnillä Mantila tutustui myös Metsäkeskuksen Metsään.fi-palveluun, josta voi löytää uusia työkohteita ja asiakkaita. 

Kun yrityksen perustamispäätös syntyi, Mantila sai neljän kuukauden kokeilujakson aikana toimia sekä yrittäjänä että työnhakijana. Tuolta kokeilujaksolta hän sai soviteltua päivärahaa.

Kokeilujakson jälkeen Mantila haki myös starttirahaa, joka myönnettiin puoleksi vuodeksi. Sovitellun päivärahan ja starttirahan hakuun Mantila sai ohjeet TE-toimistosta. Yrittäjyyden alkutaipaleella tuki ja auttoi myös entuudestaan tuttu yrittäjä Matti Juntunen
 

Sakari Mantila perkaa taimikkoa raivaussahalla. ​​​​​​​

Sakari Mantila perkaa taimikkoa. Samalla hän seuraa työnsä laatua ja kasvamaan jäävien puuntaimien määrää.
 

Verkostoituminen kannattaa

Sakari Mantila on tehnyt jo useamman vuoden metsätöitä Oulun seudulla, joten verkostoituminen muiden alan toimijoiden kanssa on ollut luontevaa. Työkohteet ovat löytyneet pääasiassa Metsänhoitoyhdistys Oulun seutu ry:n kautta. Mantilalla on kokemusta myös muiden metsäalan yrittäjien kanssa työskentelystä.

– Tarvittaessa olemme auttaneet kiireellisten töiden tekemisessä puolin ja toisin, hän kertoo.

Metsänhoitoyhdistyksellä on Mantilan kanssa sopimus, jonka mukaisesti yhdistys hinnoittelee työkohteet. 

– Tärkeää on, että yrittäjä osaa hinnoitella työnsä oikein, jotta se pystyy hoitamaan kaikki velvoitteensa. Uuden yrittäjän kanssa toimintatavat hioutuvat ajan kanssa eikä työmailla käydä niinkään kyttäämässä työnjälkeä, vaan aika ajoin moikkaamassa. Silloin keskustelemme yleensä asioista laidasta laitaan,  kertoo metsäasiantuntija Mikko Harju Metsänhoitoyhdistyksestä.
 

Mikko Harju​​​​​​​

– Kaikki yhdistyksen metsänhoitotyöt hoituvat yrittäjien voimin, kertoo metsäasiantuntija Mikko Harju Metsänhoitoyhdistys Oulun seudusta. 
 

Metsänhoitoyhdistys Oulun seutu ei ole palkannut omia metsureita pitkään aikaan, vaan kaikki metsänhoitotyöt kuten istutus ja kylvö, taimikonhoito, harvennushakkuukohteiden ennakkoraivaus, pihapuiden kaato, tonttien raivaukset ja puistometsien hoito taajama-alueella hoidetaan yrittäjien voimin. 

Metsänhoitoyhdistyksen Harju luottaa sataprosenttisesti nuoren yrittäjän Mantilan työn laatuun. Lisäksi Harju kuvailee Mantilaa sosiaalisesti taitavaksi, kohteliaaksi ja huomaavaiseksi yrittäjäksi, jonka kanssa on helppo asioida. 

Nykytekniikka ja kokenut kirjanpitäjä apuna

Työkohteiden tiedot, ohjeet ja kartat Sakari Mantila saa pääsääntöisesti sähköisesti matkapuhelimeensa. 

– Tilarajat saattavat joskus olla liian umpeen kasvaneita ja epäselvissä tilanteissa esimerkiksi pimeään vuodenaikaan hakkuutyömaalla on joskus ollut pakko ottaa yhteyttä työn tilaajaan, jotta pysytään oikealla kiinteistöllä, muistaa Mantila.

Talousasioiden hallinnassa Mantilan apuna on osaava kirjanpitäjä, jolta saa myös vinkkejä yrityksen talouden seurantaan ja kannattavuuden analysointiin. 

Sakari Mantila kertoo mielellään omasta työstään ja kokemuksiaan hän jakaa myös sosiaalisessa mediassa. Hänen arkeaan voi seurata Instagramissa osoitteessa: metsapalvelu_mantila_tmi
 

Sakari Mantila huoltaa raivaussahaa.​​​​​​​

Raivaussahan päivittäinen huolto, terän teroitus ja haritus sekä ilmansuodattimen puhdistus sujuvat Sakari Mantilalta maastossa sahan tankkaustauolla. Samalla on hyvä tilaisuus kuunnella luonnon ääniä ja nauttia eväistä. 
 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.