Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Varaudu tuulituhoihin ja myrskyihin – 3 vinkkiä

Tuulituhojen riskiä metsissä voi pienentää tekemällä metsänhoitotyöt oikeaan aikaan. Myrskyissä puuta kaatuu kuitenkin lähes poikkeuksetta.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Syöksyvirtauksen kaatamia ja katkomia puita metsässä.

Syöksyvirtaus katkoi puita elokuussa Etelä-Karjalassa. Myrskytuhopuiden korjaaminen on vaarallisimpia metsässä tehtäviä töitä. Kuva: Tero Kokkonen.

01.10.2024

Teksti: Henna Höglund

1. Ennakoi tuulituhoja ja varaudu myös myrskyihin

Tuulituhoihin voi varautua metsäsuunnittelussa päivittäin. Taimikonhoitotyöt ja harvennushakkuut kannattaa tehdä oikeaan aikaan. Harvennusten myötä puuston juuristo ja latvusto vahvistuvat ja puut kestävät tuulenpuuskia paremmin. Hakkuuaukkojen reunametsissä ja tuulille herkillä alueilla kannattaa vaihdella harvennusvoimakkuutta ja harventaa metsää varovaisemmin. Näin voi vähentää riskiä, että puita kaatuu kovassa tuulessa. 

Teiden ja sähkölinjojen läheisyydessä tuulituhojen ennakointi on arkipäivää. Esimerkiksi uudistushakkuissa varmistetaan, etteivät hakkuussa jätettävät säästöpuut kaadu sähkölinjojen päälle tai aiheuta vaaraa liikenteelle. Jo kuolleista puista tehdään teiden ja linjojen läheisyydessä usein tekopökkelöitä, juuri turvallisuutta ajatellen. 

Tuulituhojen ennakointi ei useinkaan auta voimakkaan myrskyn tai syöksyvirtauksen osuessa kohdalle. Metsän vakuuttamista myös myrskytuhojen varalle kannattaa pohtia. Myrskytuhojen varalta vakuutetuissa metsissä korvataan vaurioitunutta puustoa sekä metsikön odotusarvoa, eli tulevien tuottojen menetystä.  
 

Tekopökkelö tien vieressä.

Säästöpuut sijoitetaan niin, ettei niiden kaatuminen aiheuta vaaraa linjoille tai liikenteelle. Teiden varsilla ja linjojen läheisyydessä suositaan tekopökkelöitä. Kuva: Henna Höglund.
 

2. Myrskytuhojen kartoitus on paikallaan, muista turvallisuus

Yksittäiset tuulen kaatamat puut voi hyvin jättää metsään lahopuuksi, mutta myrskyissä puita kaatuu yleensä paljon ja laajemmalti. Laki metsätuhojen torjunnasta velvoittaa metsänomistajaa korjaamaan vahingoittuneet ja kaatuneet havupuut metsästä silloin, kun vahingoittuneita kuusia on yli 10 kuutiometriä tai vahingoittuneita mäntyjä yli 20 kuutiometriä. Näin voidaan välttää seurannaistuhoja, eli hyönteistuhojen leviämistä kaatuneista puista. 

Myrskytuhojen kartoitus ja sitä seuraava puunkorjuu vaativat huolellisuutta ja yhteistyötä metsäammattilaisten kanssa. Ristiin rastiin ja jännitteisesti kaatuneet puut aiheuttavat vaaratilanteita ja niiden korjuu vaatii tarkkaa harkintaa. Tapaturmariskin vuoksi suuremmilta tuhoalueilta puut suositellaan korjattavan hakkuukoneen voimin. Sähkölinjoille kaatuneista tai kallistuneista puista pitää ilmoittaa linjan haltijalle, joka huolehtii puiden poistosta sähkötapaturman vaarat huomioiden. 

3. Uudista metsä ripeästi  

Laajoilla myrskytuhoalueilla luonnonvoimat pistävät metsäsuunnitelman usein uusiksi. Kuviot piirtyvät syöksyvirtausten seurauksena eri malliin, kun metsäsuunnitelman kartalle on etukäteen piirretty. Metsän uudistamisen perusohjeet pätevät myös myrskyn jälkeen. Kasvupaikalle kannattaa istuttaa sille parhaiten sopivia puulajeja. Mitä nopeammin uusi metsä saadaan alkuun, sitä nopeammin kasvava puusto ehtii tehtäväänsä hiilinieluna. 
 

Taimikko kasvaa Sulkavalla paikalla, josta Asta-myrsky kaatoi metsää 15 vuotta sitten.

Asta-myrsky muutti maisemaa laajalti Sulkavan Kaipolan kylällä Etelä-Savossa. Vajaa 15 vuotta myrskyn jälkeen taimikot ovat hyvässä kasvussa. Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt kesällä 2010 kaatoivat reilun kahden viikon aikana yhteensä 8,1 miljoonaa kuutiometriä puuta. Kuva: Henna Höglund

Artikkeli on osa Ilmastokestävän metsätalouden suunnannäyttäjät -hanketta, jonka tavoitteena on vahvistaa tietoutta ilmastokestävästä metsätaloudesta. Hankkeessa tuotetut videot havainnollistavat, miten ilmastonmuutokseen sopeutumista tuetaan päivittäin. Tutustu hankkeen tuottamiin materiaaleihin Metsäkeskuksen verkkosivuilla.
 

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.