Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Viisi vinkkiä keväiselle metsäkierrokselle

Lumien sulamisen jälkeen on hyvä suunnata omaan metsään ja tutkailla, miten metsä valmistautuu uuteen kasvukauteen. Nyt kannattaa tarkastaa taimikoiden kunto ja suunnitella tulevia metsänhoitotöitä. Lehdettömään aikaan on helppo myös katsoa riistatiheikköjen ja säästöpuuryhmien paikat. 

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Kukkivan raidan latvus sinistä taivasta vasten.

Raidan mesi ja siitepöly ovat elintärkeää ravintoa monelle kevään pölyttäjähyönteiselle. Raita on erinomainen säästöpuu ja helppo havaita näin keväällä.

03.05.2022

Teksti: Annikka Selander, Kuvat: Annikka Selander, Timo Silver ja Maanmittauslaitos

Metsään.fi-palvelun kartta antaa vinkkiä, miten reitti kannattaa suunnitella, jotta saat kuvan metsäsi yleistilasta. Jos jokin seikka puustotiedoissa tai toimenpide-ehdotuksissa mietityttää, voit ottaa yhteyttä Metsäkeskuksen asiakastukeen. 

1. Tarkista pienten taimien kunto 

Kevät on paras aika tarkistaa pienten taimikoiden kunto. Voit helposti auttaa viime kesänä ja pari vuotta sitten istutettuja taimia. Jos et ennen lumen tuloa polkenut heinää taimien ympäriltä, tee se nyt ennen kasvukauden alkua. Poista kuloheinä, jotta taimi pääsee kasvamaan suorassa. Työ on tärkeä, ja riittää kun sinulla on työkäsineet ja tukevat jalkineet.  

Jos taimia on istutettu hienojakoiselle hieta- ja hiesumaalle, riskinä on rouste, eli taimet voivat kapillaarivoiman seurauksena irrota maasta. On tärkeä painaa ne takaisin istutuskuoppaan, jotta juuret voivat ottaa vettä, kun kasvu taas alkaa.
 

 Rousteen nostama taimi

Hienojakoiselle maalle istutettu taimi voi rousteen seurauksena irrota maasta. Paina se takaisin istutuskuoppaan riittävän syvälle.

2. Suunnittele taimikon varhaisperkaus 

Ennen lehtien puhkeamista on helppo suunnitella taimikon varhaisperkausta. Jos istutuksesta on kulunut neljä vuotta, kannattaa hoitotarve tarkistaa paikan päällä. Koivut ja muut lehtipuut kasvavat paljon nopeammin kuin männyt ja kuuset, ja siksi havupuut tarvitsevat apua kasvutilan saamiseksi. Varaa työhön tarpeeksi aikaa, jos teet sen itse ja ota hyvissä ajoin yhteys ammattilaiseen, jos ostat palvelun. 

3. Valmistaudu viljelykauteen 

Lue metsänhoidon suositusten ohjeet, mikäli aiot kylvää siemenet tai istuttaa taimet itse. Tarkista taimien toimitusaikataulu, jotta ehdit saada taimet riittävän ajoissa. Taimet yleensä toimitetaan istutuspaikalle pakastettuna ja siksi on tärkeä sulattaa ne oikein ja sen jälkeen kastella niitä tarpeeksi ennen istutusta. Pyydä lainaksi pottiputkia ja taimivakkoja, jos sinulla ei ole niitä.  

Varaa kalenterista tarpeeksi aikaa istutustöille. Jos istutat useita puulajeja, istutusjärjestys on tämä: ensin koivut, seuraavaksi männyt ja sitten kuuset. Kuusen istutuskausi jatkuu routimattomilla mailla syyskuuhun asti. Kylvöt on hoidettava ennen juhannusta, kun maassa vielä on tarpeeksi kosteutta. 

4. Tarkista tilan rajat 

Lehdetön kevät on otollinen aika kulkea tilan rajat ja paikallistaa rajapyykit. Ota vesuri mukaan, niin voit poistaa vesakon rajalinjoilta.  

Selvitä asiaa rajanaapurien kanssa, jos olet epävarma rajan paikasta. Voitte sitten yhdessä määrittää rajalinjan ja avata sen.  
 

Punainen rajapyykki. Ympärillä kiviä ja valkovuokkoja. Näkyvät rajalinjat ja pyykit takaavat, että hakkuut ja metsänhoitotyöt tehdään oikealla tilalla. 
 

5. Löydä mahdolliset tuhot 

Yksittäisten taimien tai isojen puiden tuho ei vaadi toimenpiteitä, mutta jos tuho on laajempi, kannattaa ottaa yhteys ammattilaiseen ja yhdessä pohtia mitä tehdä. Pienten taimien kimpussa on saattanut käydä tukkimiehentäi tai myyrä. Isommissa männyn- ja koivuntaimissa saattaa olla hirvien syöntijälkiä. Metsään.fi-palvelussa voit tarvittaessa tehdä hirvieläinvahinkoilmoituksen. 

Viime talven vaihtelevat sääolosuhteet aiheuttivat lumi- ja tuulituhoja. Männiköiden ja kuusikoiden tilanne kannattaa käydä katsomassa mahdollisten tuhojen toteamiseksi ja tehdä tarvittavat ilmoitukset vakuutusyhtiöön. Vioittuneet puut, yksittäisiä puita lukuun ottamatta, kannattaa poistaa ajallaan ytimennävertäjä- ja kirjanpainajatuhojen välttämiseksi. Älä missään tapauksessa ryhdy puunkorjuuseen itse. 
 

Kommentit
Merja Kankaanpää 12.05.2022 klo 07:12

Älä missään tapauksessa ryhdy puunkorjuuseen itse ?

Annikka Selander 12.05.2022 klo 07:12

Myrskyn tai lumen vikuuttamien puiden korjuussa on suuri tapaturmariski. Korjuu on vaarallista, koska rungoissa ja oksissa on jännityksiä. Työ vaaatii siksi ammattitaitoa ja kokemusta. On myös vaarana jäädä suurten juurakoiden alle. Työ hakkuukoneella on turvallisempaa kuin moottorisahalla.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.