Biohiileltä odotetaan paljon
Biohiili voi ratkaista monta tulevaisuuden ongelmaa. Tamperelainen Carbofex tuottaa hiiltä kasvualustaksi lähimetsien ensiharvennuspuusta.
Biohiilessä on huokoinen rakenne, joka sitoo vettä ja ravinteita.
12.03.2019
Teksti ja kuvat: Outi Tehomaa
Tehdashallin keskellä on valtavia säkkejä täynnä hiilimurskaa, joka ei olekaan mitä tahansa grillin täytettä. Säkit on täytetty biohiilellä, johon kohdistuu tällä hetkellä suuria odotuksia.
Biohiiltä testataan Suomessa kasvualustana, vesien puhdistuksessa ja esimerkiksi hulevesien käsittelyssä. Hiilimurskeen harteille sovitetaan myös ilmastosankarin viittaa.
- Biohiili on pelloille sijoitettuna pitkäikäinen hiilinielu. Yksi kilo biohiiltä sitoo ilmasta 3,5 kiloa hiilidioksidia, mutta ei vapauta sitä yhtään kiertoon. Lisäksi sen tuotanto on hiilinegatiivista. Biohiili voi tulevaisuudessa olla yksi ratkaisu ilmastonmuutoksen hillinnässä, jos se saadaan käyttöön isossa mittakaavassa, sanoo biohiiltä tuottavan Carbofexin toimitusjohtaja Sampo Tukiainen.
Tampereen Hiedanrannan alueella toimiva Carbofexin tehdas on yksi Suomen suurimpia biohiilen tuottajia. Pari vuotta sitten perustettu laitos puskee markkinoille noin 700 -1 000 tonnia biohiiltä vuodessa. Hiilen valmistukseen käytetään puuta, jota saadaan lähimetsien ensiharvennuksista.
Biohiiltä valmistetaan kuumentamalla puuhaketta hapettomissa olosuhteissa, kertoo Carbofexin toimitusjohtaja Sampo Tukiainen.
Toimitusjohtajan mukaan biohiiltä voidaan valmistaa lähes mistä tahansa eloperäisestä biomassasta, kuten pajusta, oljesta tai vaikkapa biojätteestä. Tuotantotapaan vaikuttaa se, millaiset ominaisuudet lopputuotteeseen halutaan. Carbofexin biohiili on tuotettu niin, että se sopii hyvin kasvien kasvualustaksi.
- Biohiilessä on huokoinen rakenne, joka sitoo vettä ja ravinteita. Se pidättää esimerkiksi maaperästä tehokkaasti typpeä kasvien juuriston käyttöön ja siinä on paljon tarttumapintaa maaperän mikrobeille. Biohiiltä voi käyttää myös kompostointiin, Tukiainen kertoo.
Luonnonvaroista arvokkaita tuotteita
Ylöjärveläinen Sampo Tukiainen kiinnostui jo nuorena energiantuotannosta ja uppoutui lukemaan tietokirjoista seikkaperäisiä kuvauksia kuivatislausteknologiasta ja teollisuusprosesseista. Molemmat isoisät olivat metsäteollisuudessa töissä, ja Tukiainen uskoo myös heidän esimerkkinsä innostaneen nykyiseen uravalintaan.
- Perustimme 1990-luvulla lukiokavereiden kanssa grillihiilitehtaan, jossa tuotimme hiiltä ja tervaa kesätöinä. Olen siis oikeastaan siitä lähtien ollut tällä alalla, hän kertoo.
Tukiainen opiskeli Tampereen teknillisessä yliopistossa kemiaa ja voimalaitostekniikkaa, jotka kasvattivat osaamista. Opinnoissaan hän perehtyi erityisesti puhtaaseen energiantuotantoon ja CHP-teknologiaan, eli sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Tukiainen kuvailee itseään leikillään ”hulluksi keksijäksi”, joka yrittää pelastaa maailman.
- Ilmastonmuutos, vesistöjen tila sekä ravinnon tuotanto kasvavalle ihmismäärälle ovat maailmanlaajuisia tulevaisuuden ongelmia. Esimerkiksi viljelyssä tulisi vähentää turpeen ja kemiallisten lannoitteiden käyttöä, joista tulee ravinnekuormaa vesistöihin. Luonnonvaroista tulisi tuottaa säästeliäästi arvokkaita tuotteita, jotka kuormittavat ilmastoa ja ympäristöä mahdollisimman vähän, Tukiainen sanoo.
Carbofexin biohiilitehdas tuottaa noin 700 -1 000 tonnia biohiiltä vuodessa. Sivutuotteena syntyy kaukolämpöä.
Useita kokeiluja käynnissä
Suomessa biohiilen käyttö on edelleen pientä ja kokeiluluonteista, mutta kiinnostus kasvaa koko ajan. Esimerkiksi Mikkeliin rakennetaan tänä vuonna biohiilisuodatusjärjestelmä kaupungin hulevesille, eli sade- ja sulamisvesille. Loimaalla biohiiltä kylvettiin viime syksynä peltokoealalle, jossa testataan sen tehoa maanparannusaineena.
Tukholmassa biohiiltä on käytetty sepelin kanssa kaupungin istutusten kasvualustana ja hulevesien käsittelyssä jo noin vuosikymmenen ajan. Suomessakin useassa kaupungissa biohiiltä kokeillaan parhaillaan viherrakentamisessa, puiden ja pensaiden kasvualustana.
Toimitusjohtaja Tukiainen seuraa tarkasti keskustelua ja tutkimustuloksia biohiilen käytöstä.
- Biohiiltä on käytetty tiettävästi maanparannukseen jo tuhansia vuosia sitten. Keksintönä siis oikeastaan ikivanha juttu, joka on nyt löydetty uudelleen.
Biohiiltä voidaan käyttää muun muassa kasvualustana ja kompostoinnissa.
Kaukolämpöä sivutuotteena
Biohiiltä tuottava Carbofexin tehdas on myös pieni lämpövoimalaitos. Biohiiltä valmistetaan tehtaassa pyrolyysimenetelmällä, eli kuivatislauksella.
Ensiharvennuspuusta tehtyä haketta hiilletään kattilassa noin 600 asteen lämpötilassa hapettomissa olosuhteissa. Kuivatislauksessa hakkeesta vapautuu kaasuja ja bioöljyä, joita hyödynnetään tehtaassa polttoaineena ja lisäksi kaukolämmön tuotannossa.
Biohiilitehdas tuottaa vuodessa Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämpöverkkoon 1-2 megawatin teholla noin 5 000 megawattituntia energiaa, joka vastaa noin 300 omakotitalon vuotuista lämmitystarvetta.
- Biohiili on kiinnostava tuote, jolle löytyy lukuisia eri käyttökohteita. Kun biohiilen valmistuksen sivutuotteena syntyvä lämpöenergia hyödynnetään, kokonaisuus voi tosiaan olla hiilinegatiivista, sanoo Biobisnestä Pirkanmaalle -hankkeen projektipäällikkö Mikko Tilvis Suomen metsäkeskuksesta.
Biobisnestä Pirkanmaalle -hankkeessa edistetään biopohjaisen ja uusiutuvan energian käyttöä Pirkanmaan alueella. Hankkeen tavoitteena on vähentää energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä ja tukea alan toimijoiden liiketoimintaa.
- Metsä on Suomen tärkein luonnonvara. Metsäpohjaisilla polttoaineilla, kuten hakkeella ja purulla, tulee olemaan tulevina vuosina suuri rooli, kun pyritään kohti kokonaan päästöttömiä energianlähteitä. Hyvällä metsänhoidolla voimme lisätä metsiemme hiilinielua ja sivutuotteena syntyvällä metsäenergialla voimme korvata fossiilisia polttoaineita, Tilvis sanoo.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Hienoa Sampo ! Hiilen eri sovelluskohteiden pilotointi kuten monistuskelpoisen teknologian kehittäminen vastaamaan tulevaa kysyntätarvetta ovat jaloa toimintaa näissä ilmastonmuutostalkoissa !!
Hyvä juttu; metsään kannattaa panostaa