Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Joulukuusivuokraus on uutta ja opettavaista

Joulukuusi tuodaan sinulle ruukussa kotiin ennen joulua, koristelet sen ja ihailet sitä kolmen viikon ajan. Joulun jälkeen kuusi haetaan pois ja se jatkaa kasvuaan samassa ruukussa, kunnes sinä tai joku muu vuokraa saman joulukuusen seuraavana jouluna. Vuokrapuun liikeidea on selkeä, mutta haasteista ei ole ollut puutetta yrityksellä, joka nyt valmistautuu kolmanteen jouluunsa.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Torbjörn Granberg on kyykistynyt katsomaan pientä vuokrakuusta.

Vuokrakuuset ovat pieniä, jotta niitä pystyy kuljettamaan ruukuissaan. Vuokrapuun kuuset ovat 100–180 senttimetriä korkeita jaettuna kolmeen kokoluokkaan.

14.12.2021

Teksti ja kuvat: Eva Ekholm

On kylmä ja tuulinen iltapäivä pellon viereisellä ruohikkoalueella Sipoon Gesterbyssä ja aurinko on jo laskemassa, vaikka on tuskin iltapäivä. Vielä on muutama viikko jouluun, mutta Torbjörn Granbergin Vuokrapuu-yrityksen lähes kaikki vuokrajoulukuuset on jo varattu, eikä markkinointia ole tarvinnut tehdä.  

Granberg näyttää muutamia erikokoisia kuusia. Osa kuusista on jo viettänyt joulua aiempina vuosina jonkun kotona. Joulun jälkeen ne ovat seisseet ruukuissa ulkona, kunnes niiden on määrä taas tänä jouluna koristaa jonkun kotia. Osa kuusista on vielä liian pieniä, ja ne kasvavat vielä muutaman vuoden ennen kuin voivat toimia joulukuusina.  

Granberg kertoo, että vastaavan liikeidean yrityksiä on olemassa esimerkiksi Kaliforniassa, Alankomaissa ja Lontoossa, mutta kilpailijoita ei Suomessa ole. Syy tähän on se, että on vaikeaa saada kuusi selviytymään ja jatkamaan kasvuaan, kun se on viettänyt joulun sisällä.  

– Tässä näet ne, jotka eivät selvinneet kesästä, Granberg sanoo ja osoittaa kasaa kuivia, ruskeita ja selvästi kuolleita, alakouluikäisen lapsen korkuisia kuusia.  

Joulukuusiksi vuokrataan suhteellisen pieniä kuusia. Kuusia pitää pystyä kuljettamaan, ja mitä isompi kuusi on, sitä suurempaa ruukkua tarvitaan. Vuokrapuun kuuset ovat 100–180 senttimetriä korkeita jaettuna kolmeen kokoluokkaan. Marraskuun lopulla on jäljellä ainoastaan muutamia pieniä, 100-130 senttimetrin kokoisia kuusia.   

Kuusentaimi mustassa kangassäkissä, jossa on multaa ja kariketta.Vuokrapuu testaa kuusten kasvattamista pienissä kangassäkeissä, jotta juuria ei tarvitse katkoa, kun puun vuokraus alkaa.  
 

Kestävyyttä ja uusia ratkaisuja  

Niiden kuusien lisäksi, jotka ovat selvinneet viime joulusta, aikoo Vuokrapuu myös tänä vuonna ostaa ja tarjota vuokralle kotimaisia joulukuusia isolta joulukuusiviljelmältä Eurasta.  

Tavoite on, että jokaista joulukuusta voisi antaa vuokralle monena jouluna peräkkäin, kunnes kuusi on kasvanut liian isoksi. Siinä pisteessä ei kuitenkaan vielä olla. Suunnitelma on, että kuuset seisovat ulkona ruukuissaan joulujen välillä ja jatkavat kasvuaan.  

– Kun kuusi kasvaa liian isoksi mennäkseen vuokralle, voi sen esimerkiksi istuttaa jonnekin.  

Kuusista, jotka eivät selviä, tehdään jatkossa biohiiltä ja ne muuttuvat ravinnoksi seuraavalle sukupolvelle kuusia, Granberg kertoo, ja näyttää kuusentainta, joka seisoo pienessä, paksussa ja mustassa kangaspussissa. Taimesta tulee isommaksi kasvettuaan uusi vuokrajoulukuusi.  

– Se, että kuusi kasvaa tällaisessa pussissa aivan pienestä taimesta asti, voi olla parempi ratkaisu, kuin että kuusi kasvaa maassa ja siltä katkaistaan juuret, kun se siirretään ruukkuun ennen ensimmäistä jouluaan sisällä, sanoo Granberg.  

Vuokrapuu yrittää toimia mahdollisimman luonnonmukaisesti, vaikka yritys ei voi tässä vaiheessa sanoa mitään yksittäisen joulukuusen ekologisuudesta. Granberg ei esimerkiksi haluaisi käyttää kasvinsuojeluaineita niiden pienten taimien lähellä, jotka hän kasvattaa vuokrakuusiksi Sipoossa.  

– Kyllä tässä on myös kestävyysajattelua. On niin surullista, että maahan tuodaan suuri määrä joulukuusia, jotka seisovat sisällä lyhyen ajan ja sitten heitetään pois.  

Lähikuvassa käsi ja kuusenoksa​​​​​​Granberg on koulutukseltaan biologi ja on oppinut paljon uutta kuusista yrityksen perustamisen jälkeen.  
 

Viikot ennen joulua ovat kiireisiä  

Kun Torbjörn Granberg jouluna 2019 ensimmäistä kertaa kokeili kuusien vuokraamista, yllättyi hän suuresta kysynnästä.  

– Ostin 28 kuusta Eurasta ja sain yhden päivän aikana 60 puhelua henkilöiltä, jotka halusivat vuokrata kuusen minulta. Jouluna 2020 meillä oli tarjota 500 kuusta vuokralle, ja kaikki oli myyty joulukuun alussa.  

Vuokrapuuta pyörittää nykyään kolme henkilöä, mutta yritys tarjoaa kausittain töitä suurelle määrälle ihmisiä. Etenkin viikot ennen joulua ovat kiireistä aikaa, jolloin tarvitaan suurta työpanosta, kun kuuset kuljetetaan asiakkaiden luo. Kesäisin Sipoossa olevat kuuset pitää tietysti kastella.  

– Olen ylpeä siitä, että voin soittaa ihmisille ja sanoa, että nyt tarvitsisin apua jossakin asiassa ja ihmiset voivat laskuttaa siitä työstä omien yritystensä kautta.  

Yritys keskittyy pääkaupunkiseutuun ja asiakkaina on etenkin lapsiperheitä, jotka haluavat nauttia aidosta joulukuusesta helpolla tavalla, vanhempia ihmisiä, jotka eivät halua kantaa kuusta sisälle ja yrityksiä.  

Granbergilla ei ollut kokemusta yrittäjyydestä, kun hän aloitti joulukuusten vuokraamisen. Hän on biologi ja tekee Vuokrapuun ohella töitä biologian opettajana. Hän kertoo, että useimmilla, jotka tekevät Suomessa kauppaa joulukuusilla, on myös muita tulonlähteitä.  

– On ollut jännittävää perustaa tämä yritys. Me olemme oppineet kaiken testaamalla eri asioita. Teemme voittoa, mutta on tässä ollut runsaasti haasteita matkan varrella.  

Unelmia ja visioita  

Vuokrapuun toiminta on toistaiseksi hyvin pienimuotoista. Yritys vuokraa vuosittain alle tuhat joulukuusta, kun Suomessa myydään 1,5 miljoonaa joulukuusta vuosittain. Kymmenen vuoden päästä haaveena on, että yritys voisi antaa elannon vähintään yhdelle hengelle. Granberg unelmoi tutkijan urasta myöhemmin elämässä ja siitä, että voisi yhdistää sen kaikkeen siihen, minkä hän on yrittäjänä oppinut kuusista.  

– Minulla on tuhansia ideoita. Yksi syy miksi yrityksen nimi on juuri Vuokrapuu eikä esimerkiksi Vuokrakuusi on, että haluan pitää oven avoimena yritystoiminnan laajentamiselle muihin kausitavaroihin, jotka ihmiset mieluummin vuokraavat kuin ostavat. Voi olla kyse pajunkissoista pääsiäiseksi tai miksi ei puisista parvekekalusteista aina kesäisin, Granberg sanoo.

Torbjörn Granberg ja taustalla vanhoja latoja sekä peltomaisemaa.Kun Vuokrapuun perustaja Torbjörn Granberg osti ensimmäiset kuuset vuonna 2019 ja tarjosi niitä vuokralle, hän yllättyi suuresta kysynnästä. Vuokrakuusia ei ole tänäkään vuonna tarvinnut markkinoida.  

Kommentit
Eija 14.12.2021 klo 11:14

Ihaultavaa rohkeutta ja yrittäjyyttä. Näitä tarvitaan

Iku 21.12.2021 klo 16:39

Todella hieno idea!!!

Realismia, kiitos 21.12.2021 klo 16:57

Kaikkea saa yrittää, mutta olisikohan sittenkin ekologisempaa toimittaa asiakkaille normaali katkaistu joulukuusi"vuokralle" valmiiksi jalkaan asennettuna ja hakea se joulun jälkeen pois haketettavaksi?
Radiossa tämä sama yrittäjä tunnusti, että vain muutama yksittäinen kuusi selvisi hengissä vuokrajoulusta. Kuusien multapaakkujen kaivaminen konevoimalla pellosta, siirto muoviruukkuihin ja kuskailu autolla kymmeniä kilometrejä edestakaisin, ja lopputuloksena on silti kuollut kräky.

Marja 21.12.2021 klo 17:19

Ei, voi tietää ennenkuin kokeilee, hieno idea, Tsemppiä!

Eikka 21.12.2021 klo 19:03

Hyvä idea, Onnea yrittäjälle ,kyllä tulevaisuus palkitsee !

Ilkka Himberg 21.12.2021 klo 19:19

Minäkin kokeilin pari vuotta sitten. Asiakkaat olivat tyytyväisiä, minä en. Ensiksi oli vaikea keksiä, millainen ruukku siihen tarkoitukseen sopii. Kokeilin altakastelevaa, joka olisi asiakkaalle tosi vaivaton, mutta minulle kallis, eikä sitä oikein voi jättää väliajaksi maan sisään ja nostaa taas seuraavana jouluna. Nyt nostin nuoret kuuset maasta juuripaakkuineen ja istutin ne, mutta työ oli vaivalloista. Se onnistui kyllä niin, ettei kuusi tärvääntynyt, mutta mukaan tuli muurahaisia ja muita ötököitä, jotka tietenkin heräsivät talviunilta, kun pääsivät lämpimään. Kuusen kuskaaminen on hankala homma. Kuusi on kuljetettava pystyasennossa. Siihen tarvitaan peräkärry, jossa on korkea koppa tai paku, jossa korkea sisätila. Kuusi ruukkuineen ja juuripaakkuineen painaa sietämättömästi niin, että nokkakärryt tarvitaan. Ja jos kuusi on jo miehenkorkuinen, se ei meinaa mennä huoneiston ovesta eikä varsinkaan mahtua hissiin. Idea on sinänsä järkevä, mutta sen onnistuminen edellyttää, kuten Granberg kertoo, paljon kokeilua ja tutkimusta. Jos kasvatuksen saisi onnistumaan altakastelevalla, asiakkaalla ei olisi huolta kuusen kastelemisesta, mikä olisi tosi hyvä myyntivaltti. Samaten asiakkaalla ei olisi huolta, mahtuuko kuusi hänellä kotona olevaan jalkaan. Kaikesta huolimatta en usko, että vuokrakuusi tulee asiakkaalle ainakaan halvemmaksi. Hänen kannaltaan ehkä vaivattomaksi, myyjän kannalta ei.

Martta 21.12.2021 klo 19:19

MInua naurattaa tämä sinun kirjoitus. On hyvä ettei huonekorkeus oo viittä metriä.

KoppeloUkko 21.12.2021 klo 19:57

Nämä kuiset kuolee todellisuudessa eka käytön jälkeen. Hyvä liikeidea, mutta homma ei toimi. Rehellinen markkinointi mahdotonta.

Kuusipuu 22.12.2021 klo 07:03

Hieno idea! Menestystä yrittäjälle.

Made in FIN 28.12.2021 klo 15:05

Tansaniassa kuusten istutusta... No eipä työllistä suomalaisia saatikka ole ekologista. Jos kuusi pitää vuokrata, niin olkaa mieluiten ilman.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.