Kuusenkerkät odottavat kerääjiä alkukesästä
Kuusenkerkkäsesonki on parhaimmillaan alkukesästä. Lappeenrantalaisen metsänomistajan Tapani Artellin mailta kerätään luomukuusenkerkkää. Samalla kehitetään kerkkien ja muiden luonnon keruutuotteiden keruu-, jakelu- ja jalostusverkostoa.
Kerkällä tarkoitetaan metsäkuusen nuoria ja pehmeitä vuosikasvaimia. Lupa kuusenkerkkien keruuseen pitää saada maanomistajalta, sillä kerkkien poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.
02.06.2020
Teksti: Anne Kaljunen Kuvat: Anne Kaljunen ja Pixabay
Milloin kuusenkerkkiä pääsee keräämään? Minkä kokoisia kerkkiä kannattaa kerätä? Kysymyksiä satelee Tapani Artellin metsätilan laidalla Lappeenrannassa. Kerkkien keruuta on kokoontunut suunnittelemaan viitisentoista innostunutta kerääjää, maanomistaja ja kerkkiä jatkojalostukseen ostava yrittäjä.
Vielä pitää malttaa odottaa viikko tai kaksi. Toukokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna kerkät eivät ole riittävän isoja kerättäviksi. Alkukesän pörröisten vitamiinipommien sesonki on lyhyt. Kerkkien kypsyttyä paras keruuaika kestää kahdesta kolmeen viikkoon.
Artellin puoliso Satu Ylöstalo on ollut kiinnostunut luonnon keruutuotteista jo lapsesta saakka. Kuusenkerkkiä hän on kerännyt kotitarpeiksi useampana vuotena. Se, minkä kokoisina kerkät olisi hyvä kerätä, riippuu niiden käyttötarkoituksesta.
– Ravintolat haluavat pieniä, sentin-kahden mittaisia, nätinnäköisiä ja napakoita kerkkiä. Ne ovat myös ihania syödä tuoreeltaan. Jos tekee vaikka jauhetta, niin sinne menevät vähän pidemmätkin kerkät. Kunhan kerkkä ei ole muuttunut puisevaksi, se on pääasia, kertoo Ylöstalo.
Keruu vaikuttaa jonkin verran puun kasvuun, ja sen vuoksi kerkkiä kerätään yli kolmimetrisistä kuusista. Kasvutappiota voi minimoida myös keräämällä vain kaksi kolmasosaa puun kerkistä. Kuusen latvustosta kerkkiä ei kerätä lainkaan.
– Aloitteleva kerääjä kerää noin 1,5-2 kiloa kuusenkerkkää tunnissa. Kokeneempi kerääjä pääsee tuplamäärään, kertoo Ylöstalo keruutahdista.
Kerkkien luomukeruussa on käytettävä elintarvikehyväksyttyjä suojakäsineitä ja vältettävä kemikaalien, kuten hyttyskarkotteiden käyttöä, kertoi Arto Pulkkinen Suomen metsäkeskuksesta.
Luomukerkkien keruu ei estä metsänhoitoa
Lappeenrannassa kerkkiä kerätään tänä kesänä isolla joukolla ja luomuna. Artellin metsät ovat ensimmäisiä Etelä-Karjalassa luomukeruualueeksi liitettyjä metsiä. Luomuun liittäminen pilotoitiin Töitä luonnosta -hankkeessa ja selvittäjän avulla.
– Viime syksynä kuulin, että maanomistajien alkaa olla aika helppoa laittaa metsät luomukeruualueiksi. Vinkkasin puolisolle, että tämähän voisi hyödyttää montaa ihmistä. Meillä oli pyrkimyksenä, että kuusenkerkät saataisiin luomuun tänä keväänä, ja se onnistui, iloitsee Ylöstalo.
Metsien luomusertifiointi asettaa maanomistajille tiettyjä vaatimuksia. Luomualueella kiellettyjä aineita ovat muun muassa kemialliset lannoitteet, heinäntorjunnassa käytetyt torjunta-aineet ja urea juurikäävän torjunnassa.
Artell ja Ylöstalo eivät ole kokeneet luomuun liittymistä metsänhoitoa rajoittavana asiana. Luonnontuotteiden keruu täydentää hyvin perinteistä metsätaloutta.
– Hakkuuthan itseasiassa mahdollistavat kerkän keruun. Hakkuiden ja metsähoitotöiden suunnittelussa pitää vain huomioida luomukeruun vaatimukset. On ollut hienoa seurata, miten paljon kerättävää monimuotoisesta metsästä löytyy ja mitä kaikkea luonnosta löytyvää luonnontuotealan yritykset pystyvät hyödyntämään, sanoo Tapani Artell.
Sampsa Siekkinen Arctic Kombucha -yrityksestä, Pekka Koivisto Kaskein Marjasta, Satu Ylöstalo, Arto Pulkkinen ja Tapani Artell ovat tyytyväisiä hyvin käynnistyneeseen yhteistyöhön.
Keruun onnistumiseen Ylöstalo suhtautuu luottavaisin mielin. Kerääjiä oli helppo saada mukaan.
– Paikallisen keruutuoteosuuskunnan kautta meille tulee viisi kerääjää ja itse sain mukaan kymmenen kerääjää. Opiskelijoille ja näin korona-aikana lomautetuille tämä on pientä mukavaa hommaa. Kun opettaa ja kertoo, mitkä ovat luomukeruussa ne säännöt, niin kyllä se hyvin sujuu jokaiselta, siitä olen ihan varma.
Yhteistyöllä puusta pulloon ja purkkiin
Puhtaille luonnon keruutuotteille on kysyntää. Lappeenrantalaiset luomukerkät lähtevät maailmalle Kaskein Marjan kautta. Kaakon kerkkiä päätynee myös kotimaisen kombucha-teejuoman mausteeksi.
– Kaakkois-Suomessa on parin vuoden ajan rakennettu luonnontuotteiden koulutus-, keruu-, jalostus- ja jakeluverkostoa ja tuotu yhteen metsänomistajia ja luonnontuotealan yrittäjiä Töitä luonnosta -hankkeessa. Nyt projekti on menossa hienosti maaliin, kertoo yritysneuvoja Arto Pulkkinen Metsäkeskuksesta.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Siirto "istutuksena" kauriit syövät pienien kuusen taimen latvasta kerkät ja tuhoovat puun jo jopa istutusvuonna. Ei hyvä.
Luomulla on liian raskas organisaatio taustalla.
Kuten artikkelissa todetaan, ja metsänomistajat tietävät sen hyvin, kuusenkerkkien kerääminen vaikuttaa puun kasvuun ja siten metsän tuottoon. Kyseessä on hieman eri asia kuin marjojen tai sienien kerääminen, joka on jokamiehen etu. Artikkelissa olisi voinut tuoda tämän selvemmin esille, ja ettei kuusenkerkkien keräämistä tule tehdä ilman metsänomistajan lupaa.
Kerkän keruu vaatii tosiaan maanomistajan luvan, kuten ensimmäisen kuvan alla todetaan. Yleissääntönä voidaan todeta, että jo ruohovartisten metsäkasvien laajamittaiseen keruuseen kannattaa pyytää lupa.
Uutisesta puuttuu kokonaan tieto, mikä taho eri maakunnissa kerkkiä ostaisi.
Etelä-Savosta,
Kari
Kerkkäasiasta ois voinut kertoo kuinka.ne jalosttaan,syötäviksi.
Just, ja voiko kerkkiä säilyttää yli 1 vrk, kauanko?, säilytysolosuhteet, käsittely ennen myyntiä?, jotain tietoa hintatasosta 1 euro vai x euroa /kg kerääjälle/toimittajalle mm.
Kerkät on säilöttävä viileään mahdollisimman nopeasti jo maastossa. Lappeenrannassa käytetään sekä kylmäkalleilla viilennettyjä kylmälaukkuja että kylmätraileria. Vastaanottopäässä kerkät pakastetaan (-40C) mahdollisimman pian.
Tarvitaanko maanomistajan lupa keräilyyn ?
Kuusenkärkkä aiheuttaa allergisen reaktion joillekin -allergisten tulisi varoa
Kyllä, aina tarvitaan maanomistajan lupa.
Vaaditaan.
Niin kukahan ostaisi vaikkapa lapista kerättyä kerkkää? Pitääkö ne pakastaa vai säilyykö esim vacuumissa? Lämpimässä? Kylmässä? Ja hintatasoa ois kyllä kiva tietää?
Kerkän keruupalkkio (verovapaa) voi olla 5-10 €/kg, kun kerätätään ostajan lukuun. Maanomistajan kohtuullinen korvaus on noin 0,5 - 2 €, riippuen esim. siitä kuka organisoi keruutoimintaa. Pakastetun kerkän kilohinta yrittäjältä ostettuna on sitten jo useamman kympin ja pakkaskuivattu kerkkäjauhe maksaa marketissa 500 €/kg.
Kukka ostaa kuusen kerkiä , Pohjois-Savossa ja mikä on hinta?
Kapuu Oy Maaningan Tuovilanlahdessa ostaa.
Pitäisi korostaa aina sitä, että maan/metsänomistajan lupa on oltava.
Lupa pitää olla metsänomistajalta.
Kuka ostaa kuusenkerkiä Karkkilassa/Vihtissa ja mikä on hinta?
Kuka ostaa kerkkä Keravalta jos kerään
Mistä löydän ostajat kerkille?