Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Kuusenkerkät ovat alkukesän herkku – 3 vinkkiä kerääjille

Loppukeväästä tummat kuusikot vaalenevat hetkeksi, kun kerkät ilmestyvät oksien kärkiin. Kuusenkerkät ovat metsäkuusen nuoria ja pehmeitä vuosikasvaimia, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion niiden sisältämien vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta. Kerkkiä voidaan käyttää ruuanlaittoon ja rohdoksena, ja ne on helppo säilöä kotona pakastaen.  

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Nainen kerää hyttyshattu päässään kuusenkerkkiä keruuvakkaan.

Kuusenkerkkien keräämisen alkuun pääsee pienellä panostuksella. Tarvitaan vain keruuastia ja kertakäyttöhanskat.

30.04.2024

Teksti: Eveliina Oinas, Sanna Karvonen, Janina Sivonen

1. Kerää kerkkiä tasaisesti elinvoimaisista puista 

Kuusenkerkän keruu ei kuulu jokaisenoikeuksiin ja siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Parhaita ja helpoimpia keruupaikkoja ovat varttuneet yli neljän metrin mittaiset taimikot. Taimikon harvennuksen yhteydessä poistettavista puista kannattaa hyödyntää koko kerkkäsato. Kerkkien myynnistä saatavilla tuloilla voi esimerkiksi kattaa osan taimikonhoidon kustannuksista. 

Keräyspuun pitää olla terve ja elinvoimainen. Kerkkä on kuusen vuosikasvain, joten sen pois nyppäiseminen tarkoittaa oksan kasvun tyrehtymistä siltä vuodelta. Vähäisestä keräämisestä ei kuitenkaan ole merkittävää haittaa kuusen kasvulle. Kerkistä kannattaa kerätä maksimissaan noin kolmasosa ja tasaisesti ympäri puuta. Latvakasvainta ei kerätä. Keräämisessä on suositeltavaa pitää muutamia välivuosia. 

Kuusenkerkkien kerääjän pitää olla valppaana touko-kesäkuun taitteessa. Keruusesonki on lyhyt, vain noin 2–3 viikkoa. Tämän jälkeen latvakasvain puutuu ja sen maku kitkeröityy. 

2. Sovi ostajan kanssa laatuvaatimuksista 

Kuusenkerkät kerätään käsin nyppimällä. Hyvä hygienia ja puhtaat, elintarviketurvalliset työvälineet ovat edellytyksenä jatkokäytölle ja säilyvyydelle. Myyntiin kerättäessä ei saa käyttää hyönteismyrkkyjä. Kuusenkerkät ovat helposti pilaantuvia, joten erityisesti on varottava kerkkien lämpenemistä. Kerkät pitää saada nopeasti kylmään keruun jälkeen. 

Maanomistajan ja kerääjän on hyvä tehdä kirjallinen sopimus, jonka lisäksi kannattaa sopia ostajan kanssa laatuvaatimuksista ennen keruun aloittamista. Kysyntää kuusenkerkällä olisi paljon, mutta kerääjien ja ostajien kohtaaminen on vaikeaa. Kuusenkerkän laajempaa hyödyntämistä ja koko luonnontuotealaa koskeva haaste on toistaiseksi markkinasta puuttuva tukkuporras.
 

kuusenkerkkiä

Kerkkä on kuusen vuosikasvain. Kerkkien paras keruuaika on touko-kesäkuun taitteessa.
 

Kuusenkerkkiä voi tarjota myös suoraan ravintoloille. Ostajia voi etsiä myös kerääjä.fi-palvelun kautta ja monilla on hyviä kokemuksia erilaisista nettimyyntikanavista. Hinta on aina myyjän ja ostajan välinen sopimus ja siihen vaikuttavat monet tekijät. 

3. Kerkkiä kannattaa maistella tuoreena ja säilöä talteen 

Kuusenkerkkä on parhaimmillaan tuoreena. Niissä olevat tehoaineet säilyvät kuitenkin hyvin myös pakastettaessa. Kerkät voi pakastamisen lisäksi säilöä monenlaisin eri tavoin. 
Kuusenkerkän kuivaaminen onnistuu hyvin kotikeinoin tavallisessa uunissa. Kuivatut kerkät voi vaikka jauhaa jauhoksi ja purkittaa, jolloin ne vievät vähän tilaa ja säilyvät pitkään. Kuivattuina tai uutettuina kerkät sopivat esimerkiksi juomien valmistamiseen. 

Voit myös valmistaa kuusenkerkistä herkullista siirappia, mutta jos haluaa säilyttää kerkän arvokkaat ravinteet, kannattaa välttää kerkkien kovaa kuumentamista. Kuusenkerkkä sopii kaikille sopivissa määrin nautittuna, mutta hartsiallergisille kuusenkerkät voivat aiheuttaa ongelmia. Aloittele kerkkien nauttiminen varovasti.

Kommentit
Liisa Koli 02.05.2024 klo 19:13

Mulla olis kerkkiä tarjolla omista kuusista Salon kiskossa.

Marja Tuomaala-Verho 16.05.2024 klo 05:08

Kyllä oli hyvä resepti siis kumpikin
Pariisissa joku pienyrittäjä tekee ihania pieniä saippuoita. Olisko joku täällä?

Raili Koponen 16.05.2024 klo 05:08

Hei!
Teen saippuoita, mutta en ole vielä käyttänyt ( hiffannut ) kuusen kerkkää yhdistää saippuantekoon. Aloitin vehnänoraalla ja nyt kokeillut monia muita yhdistelmiä erilaisilla ruoka-aineilla.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.