Kuusenkerkät ovat alkukesän herkku – 3 vinkkiä kerääjille
Loppukeväästä tummat kuusikot vaalenevat hetkeksi, kun kerkät ilmestyvät oksien kärkiin. Kuusenkerkät ovat metsäkuusen nuoria ja pehmeitä vuosikasvaimia, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion niiden sisältämien vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta. Kerkkiä voidaan käyttää ruuanlaittoon ja rohdoksena, ja ne on helppo säilöä kotona pakastaen.
Kuusenkerkkien keräämisen alkuun pääsee pienellä panostuksella. Tarvitaan vain keruuastia ja kertakäyttöhanskat.
30.04.2024
Teksti: Eveliina Oinas, Sanna Karvonen, Janina Sivonen
1. Kerää kerkkiä tasaisesti elinvoimaisista puista
Kuusenkerkän keruu ei kuulu jokaisenoikeuksiin ja siihen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Parhaita ja helpoimpia keruupaikkoja ovat varttuneet yli neljän metrin mittaiset taimikot. Taimikon harvennuksen yhteydessä poistettavista puista kannattaa hyödyntää koko kerkkäsato. Kerkkien myynnistä saatavilla tuloilla voi esimerkiksi kattaa osan taimikonhoidon kustannuksista.
Keräyspuun pitää olla terve ja elinvoimainen. Kerkkä on kuusen vuosikasvain, joten sen pois nyppäiseminen tarkoittaa oksan kasvun tyrehtymistä siltä vuodelta. Vähäisestä keräämisestä ei kuitenkaan ole merkittävää haittaa kuusen kasvulle. Kerkistä kannattaa kerätä maksimissaan noin kolmasosa ja tasaisesti ympäri puuta. Latvakasvainta ei kerätä. Keräämisessä on suositeltavaa pitää muutamia välivuosia.
Kuusenkerkkien kerääjän pitää olla valppaana touko-kesäkuun taitteessa. Keruusesonki on lyhyt, vain noin 2–3 viikkoa. Tämän jälkeen latvakasvain puutuu ja sen maku kitkeröityy.
2. Sovi ostajan kanssa laatuvaatimuksista
Kuusenkerkät kerätään käsin nyppimällä. Hyvä hygienia ja puhtaat, elintarviketurvalliset työvälineet ovat edellytyksenä jatkokäytölle ja säilyvyydelle. Myyntiin kerättäessä ei saa käyttää hyönteismyrkkyjä. Kuusenkerkät ovat helposti pilaantuvia, joten erityisesti on varottava kerkkien lämpenemistä. Kerkät pitää saada nopeasti kylmään keruun jälkeen.
Maanomistajan ja kerääjän on hyvä tehdä kirjallinen sopimus, jonka lisäksi kannattaa sopia ostajan kanssa laatuvaatimuksista ennen keruun aloittamista. Kysyntää kuusenkerkällä olisi paljon, mutta kerääjien ja ostajien kohtaaminen on vaikeaa. Kuusenkerkän laajempaa hyödyntämistä ja koko luonnontuotealaa koskeva haaste on toistaiseksi markkinasta puuttuva tukkuporras.
Kerkkä on kuusen vuosikasvain. Kerkkien paras keruuaika on touko-kesäkuun taitteessa.
Kuusenkerkkiä voi tarjota myös suoraan ravintoloille. Ostajia voi etsiä myös kerääjä.fi-palvelun kautta ja monilla on hyviä kokemuksia erilaisista nettimyyntikanavista. Hinta on aina myyjän ja ostajan välinen sopimus ja siihen vaikuttavat monet tekijät.
3. Kerkkiä kannattaa maistella tuoreena ja säilöä talteen
Kuusenkerkkä on parhaimmillaan tuoreena. Niissä olevat tehoaineet säilyvät kuitenkin hyvin myös pakastettaessa. Kerkät voi pakastamisen lisäksi säilöä monenlaisin eri tavoin.
Kuusenkerkän kuivaaminen onnistuu hyvin kotikeinoin tavallisessa uunissa. Kuivatut kerkät voi vaikka jauhaa jauhoksi ja purkittaa, jolloin ne vievät vähän tilaa ja säilyvät pitkään. Kuivattuina tai uutettuina kerkät sopivat esimerkiksi juomien valmistamiseen.
Voit myös valmistaa kuusenkerkistä herkullista siirappia, mutta jos haluaa säilyttää kerkän arvokkaat ravinteet, kannattaa välttää kerkkien kovaa kuumentamista. Kuusenkerkkä sopii kaikille sopivissa määrin nautittuna, mutta hartsiallergisille kuusenkerkät voivat aiheuttaa ongelmia. Aloittele kerkkien nauttiminen varovasti.
Vinkki
Kiinnostuitko kuusenkerkistä?
Kuusenkerkistä saa lisätietoa Kuusenkerkän keruu tutuksi –webinaarissa 13.5. klo 9–11. Ilmoittaudu mukaan Metsäkeskuksen koulutus- ja tapahtumakalenterin kautta. Tapahtuma on maksuton ja ilmoittautuneille lähetetään myös tallenne.
Voit suorittaa myös verkkokoulutuksen kuusenkerkkien keruusta Metsäkeskuksen verkko-oppimisympäristössä.
Lisätietoa kuusenkerkästä on tuotekortissa
Tutustu myös Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä -hankkeeseen ja Melli - metsistä ja luonnontuotteista liiketoimintaa –hankkeeseen.
Kuusenkerkkäposset
Posset on jälkiruoka, joka valmistetaan yleensä kermaa, sokeria ja sitruunamehua käyttäen. Tässä herkullisessa jälkiruoassa yhdistyy perinteisen possetin kermainen rakenne ja kuusenkerkän raikas ja metsäinen maku.
2,5 dl kermaa
1 dl sokeria
n. 1 rkl kuusenkerkkiä hienonnettuna
2 rkl tuoretta sitruunamehua
Hienonna kuusenkerkät. Kuumenna kerma kattilassa keskilämmöllä. Älä keitä sitä, vaan lämmitä vain sen verran, että se on kuumaa mutta ei kiehuvaa. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se on täysin liuennut kermaan. Lisää hienonnetut kuusenkerkät kerma-sokeriseokseen ja anna seoksen hautua miedolla lämmöllä noin 10–15 minuuttia, jotta kuusenkerkät voivat antaa makua kermaan. Siivilöi seos poistaaksesi kuusenkerkät ja siirrä takaisin kattilaan. Lisää tuore sitruunamehu kermaseokseen ja sekoita hyvin. Kuumenna seos uudelleen, mutta älä keitä. Anna sen jäähtyä hieman.
Kaada posset-seos annoskulhoihin tai lasiin ja anna sen jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa, kunnes se on hyytynyt (vähintään 4 tuntia tai yön yli). Tarjoa kuusenkerkkäposset jäähdytettynä ja voit koristella sen esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai kuusenkerkillä.
Kuusenkerkkäposset. Kuva: Hanne Rissanen
Kuusenkerkkä-porkkanaleivokset
Saat raikkaan ja mielenkiintoisen makukokemuksen lisäämällä kuusenkerkkiä porkkanaleivosten taikinaan ja kuorrutteeseen.
2 dl raastettuja porkkanoita/ porkkanasosetta
1 dl kasviöljyä
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
2 rkl kuusenkerkkiä (hienonnettuna)
Kuorrute
200 g tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
1rkl kuusenkerkkiä
Koristeluun: tuoreita kuusenkerkkiä
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Raasta porkkanat hienoksi. Vatkaa sokeri ja kananmunat kulhossa vaahdoksi. Lisää porkkanaraaste, vaniljasokeri ja hienonnetut kuusenkerkät seokseen, sekoita hyvin. Yhdistä kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, kaneli, suola) ja lisää ne märkien aineiden seokseen. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunissa noin 25–30 minuuttia tai kunnes leivoksen reunat irtoavat vuoan reunoista. Anna leivoksen jäähtyä.
Valmista kuorrute sekoittamalla tuorejuusto, tomusokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja hienonnetut kuusenkerkät keskenään tasaiseksi seokseksi.
Levitä kuorrute jäähtyneen porkkanaleivoksen päälle. Anna leivoksen jäähtyä jääkaapissa, jotta kuorrute kiinteytyy hieman ennen tarjoilua.
Kuusenkerkkä-porkkanaleivokset. Kuva: Hanne Rissanen
Reseptit on suunniteltu ja toteutettu Savon ammattiopiston Leipomoalan erikoistuotteet -kurssilla, jonka toteutuksessa oli mukana MELLI-hanke.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Mulla olis kerkkiä tarjolla omista kuusista Salon kiskossa.
Kyllä oli hyvä resepti siis kumpikin
Pariisissa joku pienyrittäjä tekee ihania pieniä saippuoita. Olisko joku täällä?
Hei!
Teen saippuoita, mutta en ole vielä käyttänyt ( hiffannut ) kuusen kerkkää yhdistää saippuantekoon. Aloitin vehnänoraalla ja nyt kokeillut monia muita yhdistelmiä erilaisilla ruoka-aineilla.