Siirry sisältöön
Metsäkeskuksen etusivulle Metsäkeskuksen etusivulle
Metsäkeskuksen asiakaslehden etusivulle
På svenska

Luonnontuotteista voi saada kannattavaa liiketoimintaa

Joensuulainen Kauko Kärkkäinen tuottaa mahlaa ja arvosieniä omissa metsissään. Tavoite on tehdä luonnontuotteista kannattavaa liiketoimintaa ja kaksinkertaistaa omista metsistä saatavat tulot.

Kysely
Täytä tämä kenttä.
Piditkö artikkelista? En pitänyt lainkaan
Täytä tämä kenttä.
Kauko Kärkkäinen seisoo koivikon edessä.

Kauko Kärkkäinen on vertaillut eri luonnontuotteiden taloudellista kannattavuutta. Kuva: Terttu Kinnunen

12.07.2022

Teksti: Anne Annala Kuvat: Terttu Kinnunen, Petro Penttinen ja Juha Vornanen

Metsänomistaja Kauko Kärkkäinen on kokeillut erilaisten luonnontuotteiden tuottamista ja päätynyt sellaisiin tuotteisiin, joista saa mahdollisimman hyvän taloudellisen tuoton. Hän tuottaa mahlaa ja viljelee arvosieniä, joista pakuri ja lakkakääpä ovat tärkeimmät. Mahlasta alkaa saada tuottoa nopeammin kuin sieniviljelmistä. Kärkkäinen on tehnyt merkittäviä investointeja luonnontuotteisiin. 

- Koivunmahlan keruuseen on pitänyt tehdä merkittäviä investointeja, jotta saa letkustot ja laitteistot hankittua. Sienipuolella investoinnit ovat suhteellisesti pienempiä, mutta toisaalta siinä takaisinmaksuaika on merkittävästi pitempi, kertoo Kärkkäinen.

Sieniviljelmiä on tehty yhteensä noin 15 hehtaarille ja koivunmahlaa Kärkkäinen tuottaa noin 15 hehtaarin alueella. Koivunmahlaa kerätään koko perheen voimalla, sillä myös Kärkkäisen pojat ovat mukana luonnontuotebisneksessä. Arvosienten pölkkyviljelmältä on tavoite saada ensimmäinen merkittävä sato heinäkuussa. 

Luonnontuotteiden tuottamiseen tarvittavat hehtaarit vaihtelevat. Jos metsänomistaja haluaa kokeilla jonkin luonnontuotteen tuottamista, myös pieni alue riittää tähän vallan mainiosti. Jos haluaa tehdä oikeaa liiketoimintaa, tarvitaan siihen isompia alueita. 

Lakkakääpä kuusen kannossaLakkakääpä kuusen kannossa. Kuva: Petro Penttinen.

Luomusertifikaatti takaa menekin

Kärkkäisellä on luomusertifioituna noin 40 hehtaaria metsää, joissa hän tuottaa luonnontuotteita. Luomusertifiointi tarvitaan, jotta raaka-aineen saa myytyä.

- Jos luonnontuotteilla ei ole luomustatusta, niin tulo on puhdas nolla. Ilman luomusertifikaattia ei ole ostajaa näille tuotteille, joita tuotan, toteaa Kärkkäinen.

Kärkkäinen on hankkinut ostajat luonnontuotteille montaa eri kautta, lähinnä omilla työelämän yhteyksillä. Hänellä on sopimukset arvosienistä KÄÄPÄ Biotechin kanssa ja mahla menee Nordic Koivu Oy:lle. Kärkkäinen on valinnut nämä ostajat, koska ne toimivat kansainvälisillä markkinoilla. Sopimusehtona on, että asiakkaille toimitetut raaka-aineet ovat luomua. 

Pakuri koivunrungolla metsässä.Pakuri kasvaa koivunrungolla. Kuva: Juha Vornanen

Riskeihin kannattaa varautua

Kärkkäisen mukaan luonnontuotebisnekseen liittyy myös riskejä. Esimerkiksi mahlanvalutuksessa on vuosittain paljon vaihtelua, joka voi johtua sadosta tai markkinasta. Tänä vuonna on ollut huono mahlavuosi johtuen markkinoista. 

- Ei tämä poikkea muusta liiketoiminnasta. Tähän liittyy samalla tavalla yrittämisen epävarmuus, tuleeko satoa, mitä markkinoilla tapahtuu? Onnistuuko saamaan sopimukset ja saako toimintaa kannattamaan? Eli normaalia liiketoimintaa siis, sanoo Kärkkäinen.

Kärkkäinen on vertaillut eri luonnontuotteiden taloudellista kannattavuutta ja havainnut, että esimerkiksi sienikasvatuksella on mahdollista saada moninkertaista kassavirtaa ja tuottoa verraten energiapuun kasvatukseen.

- Luonnontuotteiden tuottotavoite pitää olla synkronissa riskin kanssa. Luonnontuotteet ovat korkean riskin tuotteita. Pitää heti tavoitella isompaa kuin 10 prosentin tuottoa, toteaa Kärkkäinen.

Kauko Kärkkäinen on koulutukseltaan metsätalousinsinööri ja hänellä on pitkä historia metsien parissa. Hän työskentelee projektikoordinaattorina Itä-Suomen yliopistossa metsätieteiden osastolla. Työtehtävät liittyvät metsäosaamisen kehittämiseen sekä tutkimustiedon tehokkaampaan hyödyntämiseen. Hänellä on myös oma asiantuntijapalveluita tarjoava yritys, joka on tuonut osaamista liiketoiminnasta.

Pohjois-Karjalan metsäneuvosto myönsi tänä vuonna Kärkkäiselle Pro metsä -palkinnon. Pro metsä -palkinto on tunnustus aktiivisesta, innovatiivisesta ja tuloksekkaasta työstä alueellisten metsäohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi. Tunnustuspalkinnon saajan valitsevat alueelliset metsäneuvostot saamiensa ehdotusten perusteella. 

- Palkinto tuntuu hyvältä, iloitsee Kärkkäinen. 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti

Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.

Täytä tämä kenttä.