Muista nämä vinkit, kun hankit ja varastoit polttopuuta
Jos teet itse klapit polttopuurangasta tai sinun tarvitsee ostaa valmiit polttopuut, toimi hyvissä ajoin keväällä. Muista myös ohjeet polttopuiden kuivatukseen ja säilytykseen.
Talvi on hyvää aikaa karsia ja katkoa polttopuurankoja. Kuva: Pekka Vehkaperä
21.03.2023
Teksti: Outi Suoranta
Polttopuille on parin viime vuoden aikana ollut paljon kysyntää. Osa kuluttajista jäi päättyvällä lämmityskaudella ilman polttopuita. Jotta sama ei toistu tulevana talvena, ole ajoissa liikkeellä. Kokosimme tärkeät ja ajankohtaiset vinkit, jotka on hyvä muistaa polttopuiden hankinnassa ja varastoinnissa.
1. Muista puunhankinnan vuodenkierto
Puunhankinnassa on tietty vuodenkierto, joka on syytä ottaa huomioon, jos tekee polttopuut itse tai hankkii ne polttopuiden myyjältä. Tee tai osta polttopuurangat syksyllä. Katko polttopuurangat ja pilko klapit talvella. Jos teet polttopuut itse, anna klapien kuivua kevättuulessa. Jos lämmität ostopuilla, tilaa polttopuut keväällä toimittajalta syksyä varten. Kesällä kuivat klapit pitää siirtää liiteriin tai pinota ja peitellä. Polttopuita tilaavan on kesän mittaan hyvä varmistaa tilattujen polttopuiden toimitus.
2. Polttopuuta ostettuna tai omista metsistä
Valmista polttopuuta voi ostaa esimerkiksi polttopuun nettikaupoista, kuten Halkoliiteristä tai Mottinetistä. Lisäksi polttopuita voi ostaa myös Tori.fi-myyntipalvelusta ja Facebookin kautta. Osa myyjistä ilmoittaa polttopuusta lehti-ilmoituksilla. Myös jotkut metsänhoitoyhdistykset välittävät polttorankaa. Polttopuusta voi joutua maksamaan nyt ennakoitua enemmän. Polttopuun hinnat ovat nousseet vuodessa noin 30–40 prosenttia.
Metsänomistaja voi korjata itse polttopuurankoja omasta metsästä. Voit myös hankkia puuhapalstan yksin tai yhdessä jonkun muun kanssa. Rankoja tai latvuksia voi ostaa myös toisen metsästä. Tässä kannattaa olla aktiivinen, seurata kohteita ja olla yhteydessä maanomistajiin.
Metsänkäyttöilmoitusta ei tarvitse tehdä kotitarvehakkuusta. Ilmoittaa ei tarvitse myöskään keskiläpimitaltaan enintään 13 senttimetrin puuston hakkuusta, elleivät hakkuut kohdistu erityisen tärkeään elinympäristöön. Ota muutenkin selvää ympäristöasioista. Esimerkiksi lahopuuta ei pidä korjata metsistä polttopuuksi. Jos mahdollista, tee yhteistyötä rankojen kuljettamisessa metsästä pilkkomispaikalle muiden polttopuiden tekijöiden kanssa.
3. Huolehdi turvallisuudesta ja hanki hyvät varusteet
Jos kaadat itse polttopuurangat tai sahaat niitä haloiksi, satsaa turvallisuuteen ja varusteisiin. Viiltosuojalliset turvahousut, -kengät ja hanskat ovat välttämättömät. Polttopuun korjaajalla tulisi olla päässä kypärä kuulosuojaimilla ja siinä hyvä visiirisilmikko. Jos visiiriä ei ole, muista suojalasit.
Jos lähdet itse metsään, kerro läheisillesi, minne menet ja huolehdi, että puhelimessa riittää virtaa. Myös 112 Suomi -sovellus kannattaa ladata etukäteen puhelimeen. Sen avulla on helppo jakaa pelastajille tieto omasta sijainnista, jos metsässä sattuu haaveri. Myös ensiapupakkaus täytyy olla mukana.
Puiden kuivatukseen paras paikka on ilmava katos. Kuva: Pauli Juntunen
4. Kuivata ja varastoi oikein
Oikea polttopuiden kuivauspaikka on mahdollisimman aurinkoinen ja sellainen, jossa tuuli pääsee vähän käymään. Maakosteus, sade ja valumavesi eivät saa päästä siirtymään puihin. Kuivatettavien polttopuiden alla kannattaa asetella esimerkiksi trukkilavoja lomittain tai vaikka kaksi päällekkäin. Hyvä nyrkkisääntö voisi olla se, että kissa mahtuu kulkemaan kuivatuspaikan alta.
Maaliskuu on mainiota klapien tekoaikaa. Polttopuiden olisi hyvä olla tehtynä toukokuun alkuun mennessä. Näin puut pääsevät kuivamaan ajoissa. Jos puut saadaan kuivamaan liian myöhään, voi niihin tulla hometta.
Entä kuivatetaanko polttopuut pinossa vai kasassa? Tässä asiassa on eri koulukuntia, osa tykkää pinota ja osa kannattaa kuivausta kasassa. Koivuja pinotessa on syytä jättää halkaistu pinta ylöspäin.
Puiden kuivatukseen paras paikka on ilmava katos, jonne voi heti siirtää polttopuut kuivumaan. Myös varastossa polttopuiden tulisi olla aluspuiden varassa ja suojattu kosteudelta.
Polttopuiden varastoinnissa täytyy muistaa palomääräykset. Älä varastoi puita autotalliin, kellariin, ullakolle tai talon räystään alle. Sisällä asuintalossa lämpimässä saisi olla korkeintaan puoli kuutiometriä puita odottamassa polttamista.
Puuvarastojen ja puuliitereiden rakentamismääräykset vaihtelevat paljon: tarkista tilanne kuntasi rakennusvalvonnasta ennen rakentamista. Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus tulee voimaan vuoden 2025 alussa. Sen jälkeen rakennuslupaa ei enää vaadita alle 30 neliömetrin rakennukselta tai kooltaan alle 50 neliömetrin katokselta.
Juttu perustuu Ilmastotietoa metsänomistajille ILMO-hankkeen Kotitalouksien polttopuun hankinta ja varastointi -webinaarin luentoihin ja tietoihin. Webinaarissa puhuivat asiantuntijat Pekka Vehkaperä, Kari Kaleva sekä ILMO-hankkeen projektiasiantuntija Pauli Juntunen.
Koivuklapit kannattaa asettaa pinoon halkaistu puoli ylöspäin. Kuva: Kari Kaleva
Mistä kyse?
Polttopuiden energiasisältö
- Polttopuut myydään yleensä irto- eli heittokuutioina.
- Kiintokuutiometrin energiasisältö on noin 2500 kWh.
- Pinokuutiometrissä vastaava lukema on 1500 kWh, kun taas irto- eli heittokuutiometrin energiasisältö on vain noin 1000 kWh.
- Pihlajalla on suurin lämpöarvo: 2796 kWh/kuutio
- Myös koivulla (2589 kWh/kuutio), männyllä (2287 kWh/kuutio) ja haavalla (2079 kWh/kuutio) on korkeat lämpöarvot, eli ne sopivat hyvin polttopuuksi.
- Puulajeista kuusella on alhaisin lämpöarvo (1975 kWh/kuutio)
- Polttopuun tarpeeseen vaikuttavat sää, lämmitettävä tilavuus, rakennusten lämmöneritys ja tulisijojen lukumäärä ja laatu
- Jos energiankulutus olisi esimerkiksi 20 000 kWh vuodessa, koivuklapia kuluisi noin 20 irtokuutiota vuodessa.
Sanasto
Mikä polttopuu?
- Ranka: karsittu puun runko
- Polttopuu: katkottu, aisattu tai halottu, uunivalmis puu
- Halko: 1 metrin mittainen halkaistu tai aisattu polttopuu
- Leivinuunipuu: yleensä noin 50 cm mittainen halkaistu polttopuu
- Klapi: yleensä noin 33 cm mittainen halkaistu polttopuu
- Pilke: yleensä noin 25 cm mittainen halkaistu polttopuu
- Hake: karsitusta runkopuusta tai puun koko maanpäällisestä biomassasta (runkopuu, oksat, neulaset) tehty hake
- Pelletti/priketti: puristamalla sahanpurusta, höylänlastusta ja hiontapölystä tehtyjä puupuristeita
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Hyviä vinkkejä. Ei liian pieneksi. Sälöt hyviä sytykkeitä, ei kannata seuloa liian puhtaaksi!
Paras sytyke on tuohikiehinen asetettuna kahden neljännesklapin väliin. 3-4 cm on sopiva rako. Syttyy varmasti heti, vaikka pienellä sateella. Mitään muuta silppua ei tarvita.
Kaikki asiaa
Teen uunipuut 80 koivua ja20 mäntyä siis brosenttia
Pilkettä pitää olla silmäkulmassa.