Suku alkoi viljellä joulukuusia säilyttääkseen tilan
Kurkin sukutila sijaitsee Kirkkonummella Länsi-Uudellamaalla. Suurin osa suvusta asuu ulkomailla ja tilan tulevaisuus oli epävarma. Muutama vuosi sitten nuoret serkukset keksivät idean – ryhdytään viljelemään joulukuusia, jotta voimme säilyttää tilan suvun omistuksessa. Näin syntyi perheyritys, joka kasvattaa joulukuusia lähellä kuluttajia ja kestävällä tavalla.
Henrik Nyman, Anja Mattson, Annika Mattson ja Madeleine Nyman vastaavat Kurk Fields & Forestsin toiminnasta. Yrityksellä on kahdeksan omistajaa ja toimintaan osallistuu yhteensä 18 suvun jäsentä.
17.12.2024
Teksti ja kuvat: Eva Ekholm
Kurkin tilalla kasvaa nyt noin 12 000 kuusta pitkinä riveinä golfkentän vieressä. Joulukuusiviljelyyn käytetään neljä hehtaaria maata. Loput peltomaista on monimuotoisuus- ja riistapeltoa.
Osakeyhtiö Kurk Fields & Forestin omistaa parikymmentä suvun jäsentä, joista moni asuu ulkomailla. Joulukuusitoiminta alkoi vuonna 2018, koska suvun jäsenet halusivat säilyttää tilan suvun omistuksessa.
– Tavoitteena on myydä muutama tuhat kuusta vuodessa, sanoo Madeleine Nyman, joka on yksi neljästä suvun jäsenestä, jotka johtavat toimintaa.
Asiakkaat tietävät mitä haluavat
Kurk Fields & Forests myy joulukuusia pääasiassa verkkokaupan, tilamyynnin ja myyjäisten kautta. Lisäksi yritys tekee yhteistyötä luokkien, urheiluseurojen ja yhdistysten kanssa tukeakseen lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Nuoret saavat osan myyntituloista, kun myyvät kuusia.
Kuusi on yleensä noin kymmenvuotias, kun siitä tulee joulukuusi. Koska joulukuusiviljely aloitettiin Kurkin tilalla kuusi vuotta sitten, myynti on tähän asti ollut pienimuotoista kokeilua.
Verkkokaupasta ostetut joulukuuset toimitetaan asiakkaalle kotiin, jos asiakas näin haluaa. Osa asiakkaista ostaa joulukuusen netistä ja noutaa itse tilalta. On myös perheitä, jotka eivät halua ostaa kuusta verkosta kotiinkuljetuksella, vaan haluavat itse valita kuusen. Usein isä tulee lasten kanssa ja hänellä on selvä ajatus siitä, miltä kuusen pitäisi näyttää.
– Myymme joulutunnelmaa ja jouluiloa, emme vain joulukuusia. Ihmiset haluavat mielellään tavata meidät ja jutella hetken erilaisissa tapahtumissa. Asiakkaamme ovat ympäristötietoisia ja kysyvät esimerkiksi hiilijalanjäljestä, sanoo Madeleine Nyman.
Tämä kuusi on todennäköisesti sairastunut ja siksi hieman ruskehtava, mutta se luultavasti toipuu vielä.
On myös asiakkaita, jotka haluavat ostaa ”metsäkuusen”, eli kuusen, jota ei ole leikattu. Lisäksi minijoulukuusille on kysyntää, sillä ne sopivat pieniin koteihin.
– Joulukuuset ovat yleisesti ottaen muuttuneet sekä kapeammiksi että lyhyemmiksi vuosien varrella, todennäköisesti siksi, että ihmiset asuvat pienemmissä kodeissa. Aiemmin tyypillinen joulukuusi oli yli 2 metriä korkea. Nyt halutaan, että kuusi on 1,7–1,8 metriä, kertovat Anja ja Annika Mattson, jotka molemmat toimivat aktiivisesti yrityksessä.
Kerrostaloasunnossa kuusen poisvienti joulun jälkeen on oma projektinsa.
– Olemme pohtineet palvelun laajentamista niin, että hakisimme kuusen pois joulun jälkeen. Se vaatii paljon työtä, mutta kysyntää on, sanoo Henrik Nyman, joka opiskelee arkisin, mutta auttaa yrityksen toiminnassa.
Madeleine Nyman on Joulupuuseuran hallituksessa ja kertoo mielellään myös muille kaiken, minkä tietää joulukuusikasvatuksesta. Hän on saanut paljon apua omalta joulukuusimentoriltaan.
Kovaa työtä ilman takeita
Vähintään 70 prosenttia tilalle istutetuista kuusista päätyy joulukuusiksi. Loput menetetään peurojen, myyrien, tautien tai tuholaisten takia. Hirvet eivät sen sijaan yleensä syö kuusia. Kurkin tilalta ei ole myöskään varastettu kuusia.
– Monet tyypilliset kuusitaudit voivat ”hypätä” metsästä pellon viljelmille. Mutta vaikka kuusi vaurioituisi eikä sitä voisi käyttää joulukuusena, siitä voidaan usein hyödyntää havuja esimerkiksi kranssien tai koristeiden tekemiseen, sanoo Madeleine Nyman.
Kurkin tilalla kasvatettavat kuuset tulevat taimina Ruotsista. Niillä on oltava oikea alkuperä ja geenit, jotta ne pärjäävät. Erityisesti nuoret, juuri istutetut kuuset ovat herkkiä kuivuudelle.
– Emme käytä kemikaaleja. Ruoho kuusten ympäriltä leikataan 3–4 kertaa kesässä, ja kuuset muotoillaan ensimmäisen kerran noin neljän vuoden iässä. Seuraavina vuosina kuusia leikataan, jotta ne säilyttävät muotonsa, sanoo Madeleine.
Joulukuusien kasvattaminen vaatii paljon osaamista. Madeleine Nyman pitää tärkeänä jakaa tietoa ja vinkkejä alalla toimivien kesken. Hän on Joulupuuseuran hallituksen jäsen ja on myös mentorina, eli neuvonantajana, muille joulukuusikasvattajille. Hän itse on saanut paljon apua omalta mentoriltaan.
Kuusten seassa maassa näkyy peuran jälkiä ja jätöksiä. Peura on syönyt tätä kuusta niin, että se on kasvanut kolmeen latvaan.
Valoisa tulevaisuus
Joulupuuseurassa on tällä hetkellä noin 200 jäsentä. Alan tulevaisuus näyttää hyvältä – kasvatetuista joulukuusista on Suomessa pulaa. Kaikki kasvatetut kuuset menevät kaupaksi, ja kysyntä vain kasvaa.
Tänäkin jouluna yli miljoonassa suomalaisessa kodissa on Suomessa kasvatettu joulukuusi. Osa kotitalouksista valitsee muovikuusen ja osa ostaa tuontikuusen.
Suurimmat joulukuusiviljelmät sijaitsevat Tanskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Alankomaissa. Tuontikuusi voidaan kuitenkin kaataa jo lokakuussa tai marraskuussa, eikä se säily kauniina yhtä pitkään kuin kotimainen kuusi. Laadukas joulukuusi voi säilyä kauniina sisätiloissa jopa kaksi kuukautta.
– Kuusi pitäisi kaataa mahdollisimman myöhään, mieluiten viikkoa ennen sisälle tuomista. Sitä pitää kastella tarpeen mukaan, käytännössä päivittäin. Kuusi pitäisi myös tuoda sisälle asteittain, ensin esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle, sanovat Madeleine ja Henrik.
Jos kuusi alkaa varistaa neulasiaan, sitä ei voi enää pelastaa.
Kurk Fields & Forests myy joulukuusiaan muun muassa joulumyyjäisissä. Asiakkaat haluavat usein nauttia joulun tunnelmasta, jutella hetken ja kuulla kuusien taustasta. Kuva: Madeleine Nyman.
Valitse oikea kuusi
Katso ja tunnustele joulukuusta ennen ostoa, jotta voit olla varma sen laadusta.
- Etsi selviä merkkejä elinvoimaisuudesta
- Tarkista neulaset ja kosketa niitä – jos ne irtoavat, kuusi on jo menetetty
- Varmista, että kuusella on kiiltävä, vihreä väri
- Katso, että neulasia on myös rungossa
- Kysy myyjältä kuusen taustasta ja milloin se on kaadettu
Lue Joulupuuseuran sivuilta lisää joulukuusen hoidosta ja kotimaisen kuusen hyödyistä.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.