Omistus
12.11.2024
Metsänomistajan taidot kasvavat metsän mukana
Hetta Torpo on omistanut metsää metsäyhtymän kautta jo noin neljänkymmenen vuoden ajan. Torpo tutustui metsänhoitoon metsätilalle muutettuaan ja opetteli tekemään itse myös raivaustöitä. Yhtymämuotoinen metsänomistus on sujunut hyvin, ja nykyään Torpo ei osaa kuvitella asuvansa muualla kuin metsän ja luonnon ympäröimänä.
Lue lisää14.05.2024
Amskidabamski hoitaa metsiään tulevia sukupolvia varten
Anne-Mari Tarkkio tunnetaan sosiaalisessa mediassa nimellä Amskidabamski, eli Amski. Hän on nuori tilallinen, joka on saavuttanut suosiota julkaisemalla sisältöä tilanpidostaan sosiaalisessa mediassa. Kun Amski osti tilansa vuonna 2018, sukupolvenvaihdos toi mukanaan paitsi maat myös metsät.
Lue lisää19.03.2024
Metsään.fi uudistui – kolme vinkkiä palvelun käyttöön
Metsäkeskuksen asiointipalvelu Metsään.fi uudistuu kevään aikana. Ensimmäinen versio uudistuvasta palvelusta on ollut metsänomistajien ja metsäalan ammattilaisten käytössä maaliskuun alusta lähtien. Lue vinkit siihen, miten saat palvelusta parhaan hyödyn.
Lue lisää09.01.2024
Saitko metsää perinnöksi? – muista nämä 5 vinkkiä
Vuosittain tuhannet suomalaiset saavat metsää perintönä. Oletko yksi heistä? Aluksi täytyy selvittää perityn metsän arvo ja omistussuhteet. Kuolinpesä on usein syytä purkaa. Metsätilarakenteen asiantuntija Sanna Peltola Suomen metsäkeskuksesta antaa vinkkejä, kuinka metsää perivien kannattaa toimia.
Lue lisää31.10.2023
Omistajanvaihdosasiat ovat ajankohtaisia myös metsäalan yrityksissä
Yrityksen omistajanvaihdoksen taustalla on usein sukupolvenvaihdos. Huolimatta siitä, onko kyseessä yrityskauppa ulkopuoliselle ostajalle vai sukupolvenvaihdos lähisukulaisten kesken, tärkeintä on huolellinen valmistautuminen. Eteläpohjalaisessa metsäkoneyrityksessä JP Metsäkoneurakointi Oy:ssä omistajanvaihdosta valmisteltiin useampi vuosi. Vuonna 2021 yritys vaihtoi omistajaa isältä pojalle.
Lue lisää12.10.2023
Jussi Vatanen kasvoi metsänomistajaksi
Näyttelijä Jussi Vatanen viljelee mallasohraa ja hoitaa metsää kotitilallaan Sonkajärven Sukevalla. Vatanen omistaa suometsää ja punnitsee, perkaisiko ojia vai lannoittaisiko metsää tuhkalla. Metsäkeskustelusta hän toivoo maltillisempaa.
Lue lisää04.04.2023
”Metsänhoito ja tilanpito ovat meille elämäntapa”
Valkeakoskelainen Tapani Isotalo on keskiverto suomalainen metsänomistaja. Hän omistaa noin 30 hehtaarin metsäpalstan, joka on kävelymatkan päässä kotipihasta. Valtaosan metsästä hän on ostanut ja pienen osan saanut perintönä.
Lue lisää21.02.2023
Erikoismetsätaloudella parempaa kannattavuutta
Metsätalousyrittäjät Tuulikki ja Jarmo Sirola Sastamalan Kiikoisista ovat kehittäneet oman metsän tuotteiden jalostamisen ja markkinoinnin kannattavaksi liiketoiminnaksi, joka tuo metsätilalle jo enemmän liikevaihtoa kuin perinteinen metsätalous. Sirolat kuitenkin korostavat, että erikoismetsätalous vaatii vahvaa panostamista ja kiinnostusta.
Lue lisää07.02.2023
Saako puita kaataa mökkitontilta ja milloin tarvitaan maisematyölupa? – 5 kysymystä kaavoituksesta
Metsänomistajan kannattaa selvittää, sijaitsevatko omat metsät kaava-alueella. Kaavoitus voi rajoittaa metsien käyttöä ja joskus hakkuita varten täytyy hakea maisematyölupa. Suomen metsäkeskuksen elinkeinopäällikkö Mika Salmi vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin kaavoituksesta.
Lue lisää24.01.2023
7 vinkkiä metsäveroilmoituksen tekoon
Tuntuuko metsäveroilmoituksen täyttäminen vaikealta? Pitääkö metsätalouden menot ilmoittaa joka vuosi ja mistä tietää, voiko saada metsävähennystä? Metsätilarakenteen asiantuntija Esa Lappalainen Metsäkeskuksesta kokosi vinkit metsäveroilmoituksen täyttämiseen.
Lue lisää18.10.2022
Korvausta hirvivahingoista? – arvioinnissa se selviää
Hirvieläinvahinkoja arvioitaessa katsotaan, kuinka pahoja kasvu- ja laatutappioita hirvet ovat aiheuttaneet taimikossa. Sen mukaan lasketaan korvaus metsänomistajalle. Korvaukset ovat vähentyneet jo useamman vuoden ajan.
Lue lisää20.09.2022
Kuolinpesässä kannattaa tehdä omistusjärjestelyjä
Metsää omistava kuolinpesä on päätöksenteon ja verotuksenkin kannalta hankala omistusmuoto. Jos pesä pysyy pitkään jakamattomana, muuttuu se herkästi päätöksentekokyvyttömäksi. Osakkaiden on nimittäin oltava yksimielisiä lähes kaikissa päätöksissä. Metsäkeskuksen asiantuntijan Antti Pajulan mukaan kuolinpesässä on kuitenkin mahdollista tehdä useita eri omistusjärjestelyjä.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Onko metsässäsi useita eri puulajeja?
Ääniä yhteensä 15 kpl.