Virkistys
05.12.2023
Jouluruokiin makuja metsästä
Onko sinun joulupöydässäsi suppilovahverokastiketta, hirvipaistia tai mustikkaglögiä? Jouluruoissa voi hyödyntää monia metsästä saatavia raaka-aineita. Hyvällä suunnittelulla ja rennolla asenteella voit luoda maukasta, edullista ja ympäristöystävällistä jouluruokaa metsän monipuolisista antimista.
Lue lisää08.08.2023
Luonnossa riittää kuvattavaa
Timo-Heikki Varis Viitasaaren Kymönkoskelta on harrastanut luontokuvausta nuoresta saakka. Lähiympäristön monimuotoisuus herätti kiinnostuksen luontoon. Toimittajan työura maakunta- ja paikallislehdissä vaati myös kuvaamista, joten kamera on ollut tärkeä työväline. Kuvaaminen, luontoaiheisten blogien kirjoittaminen sekä luontokuvaesitykset jatkuvat myös eläkepäivillä.
Lue lisää25.07.2023
Tunnistatko nämä neljä metsän villiyrttiä?
Useimmat villiyrtit ovat maukkaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä lähteä poimintaretkelle. Villiyrttien keruuajat vaihtelevat kasvista, sen osasta ja käyttötavasta riippuen varhaisesta keväästä loppukesään ja syksyyn.
Lue lisää21.03.2023
Muista nämä vinkit, kun hankit ja varastoit polttopuuta
Jos teet itse klapit polttopuurangasta tai sinun tarvitsee ostaa valmiit polttopuut, toimi hyvissä ajoin keväällä. Muista myös ohjeet polttopuiden kuivatukseen ja säilytykseen.
Lue lisää07.12.2022
Ainekset joululahjaan löytyvät omasta metsästä
Entä jos antaisit tänä vuonna ystävälle tai sukulaiselle lahjan omasta metsästä? Koivumaljakko, sytykekävyt ja katajavihta tuovat joulumieltä. Jos aineksia kerää muualta kuin omista metsistä, on muistettava jokamiehenoikeudet. Ilman maanomistajan lupaa metsästä saa kerätä vain pudonneita käpyjä ja risuja.
Lue lisää04.10.2022
Löydä uusia sienipaikkoja paikkatiedon avulla
Monella meistä sellainen on – hyväksi havaittu sienipaikka, josta ei tuttaville hiiskuta. Tieto parhaista sienipaikoista voi kulkea suvussa sukupolvelta toiselle tai satoisaan paikkaan voi törmätä sattumalta metsäretkellä. Yksi vaihtoehto sieniapajien etsimiseen on avoimen tiedon ja paikkatiedon hyödyntäminen.
Lue lisää14.06.2022
Kamala luonto -sarjakuvan hahmot kertovat talousmetsien luonnonhoidosta
Kamala luonto -sarjakuvan tekijät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen saavat ideoita sarjakuviin ja kuvituksiin arkisista sattumuksista. Myös metsäluonto ja maisemat innoittavat työtä. Pari on tehnyt viime vuosina kuvituksia Metsäkeskuksen ja Tapion Monimetsä-hankkeelle. Samalla tutuksi on tullut talousmetsien luonnonhoito ja sen merkitys luonnon monimuotoisuudelle.
Lue lisää29.06.2021
Rauduskoivusta syntyy perinteinen saunavihta
Saunavihdan valmistukseen tarvitaan sylillinen koivunoksia ja hieman kärsivällisyyttä. Vihdanteon maailmanmestarin Pentti Hakalan ohjeilla syntyy tuoksuva vihta, joka ei karista lehtiä iholle ja kestää useammankin löylykerran.
Lue lisää04.05.2021
Joka kunnassa on syytä mennä metsään
Asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen on kunnan lakisääteinen tehtävä. Harva kunta kuitenkaan hyödyntää suunnitelmallisesti metsästä saatavaa kansanterveyttä.
Lue lisää01.12.2020
Jouluinen kranssi syntyy oman metsän havuista
Kerää metsästä pussillinen havunoksia ja koristeeksi varpuja ja käpyjä. Muutamassa tunnissa havuista syntyy kaunis kranssi, jonka voi ripustaa oveen joulun ajaksi.
Lue lisää14.07.2020
Korona ajoi suomalaiset metsään suunnistamaan
Suunnistus on ollut metsäisen luonteensa vuoksi aina suomalaisten sydäntä lähellä ja poikkeusolot ovat vain vahvistaneet sen asemaa. Kokeilu on nyt helpompaa kuin koskaan ja moni onkin jäänyt koukkuun tähän poikkeuksellisen monipuoliseen lajiin.
Lue lisää28.01.2020
Eräopas elättää itsensä luonnosta
Luonnosta ja metsästä voi elää monella tapaa. Saana Lappalainen hylkäsi toimistotyön ja kouluttautui eräoppaaksi. Nyt hän työskentelee talvikaudet pohjoisessa retkiä ja aktiviteetteja järjestäen ja kesäisin rentoutuu.
Lue lisääBlogi
Kysymme
Viime kuukauden tulos
Onko metsässäsi useita eri puulajeja?
Ääniä yhteensä 15 kpl.