Jouluinen kranssi syntyy oman metsän havuista
Kerää metsästä pussillinen havunoksia ja koristeeksi varpuja ja käpyjä. Muutamassa tunnissa havuista syntyy kaunis kranssi, jonka voi ripustaa oveen joulun ajaksi.
Ulko-oveen ripustettu havukranssi voi säilyä hyväkuntoisena useita viikkoja.
01.12.2020
Teksti: Outi Tehomaa Kuvat: Outi Tehomaa, Emma Talsta
Joulukuun alussa kannattaa tehdä kävelyretki omaan metsään ja kerätä ainekset havukranssiin. Suunnitteluhortonomi Mirva Vuohtoniemi valitsee kranssiin mieluiten kuusenhavuja.
– Myös männyn havuista saa tuuhean kranssin tehtyä, mutta ne ovat usein jäykempiä taivuttaa kuin kuusenoksat. Männynoksia kannattaa käyttää esimerkiksi koristehavupalloihin.
Koristeiksi kranssiin voi poimia metsästä mustikan- ja puolukanvarpuja ja kuusenkäpyjä. Myös esimerkiksi pihlajanmarjat, ruusunkiulukat ja värikkäät lehdet sopivat hyvin joulukranssiin.
– Se täytyy muistaa, että havuja saa kerätä vain omasta metsästä tai muuten täytyy pyytää aina maanomistajalta lupa keräämiseen, Vuohtoniemi sanoo.
Havujen keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, eikä niitä saa ottaa edes kaatuneista puista ilman lupaa. Sama koskee myös käpyjä, varpuja ja puunlehtiä. Sen sijaan maahan pudonneita oksia ja käpyjä sekä erilaisia luonnonmarjoja voi kerätä vapaasti.
Havukranssi säilyy pitkään ulkona
Kranssiin kannattaa valikoida metsästä vain hyväkuntoisia havunoksia. Kranssia on myös hyvä alkaa tehdä mahdollisimman pian keruuretken jälkeen. Jos oksat ovat jäässä, voi niitä sulattaa pesuhuoneessa.
– Ennen joulua tehty havukranssi säilyy ulkona vielä pitkään vuodenvaihteen jälkeenkin. Kannattaa kuitenkin välttää liikuttelemasta kranssia liikaa, etteivät neulaset ala karista, Vuohtoniemi sanoo.
Ylöjärveläinen Mirva Vuohtoniemi tekee työkseen pihasuunnitelmia ja on vetänyt harrastajaryhmille havukranssikursseja. Hän kannustaa keräämään metsäretkellä kranssihavut tuliaiseksi myös vaikkapa omille ystäville ja ilahduttamaan heitä joulun alla.
– Samalla vaivalla saa helposti kerättyä reilusti havuja, että niistä riittää useammallekin tekijälle.
Näin teet havukranssin
Havukranssiin tarvitset pussillisen kuusenhavuja ja koristeiksi esimerkiksi käpyjä ja mustikan- tai puolukanvarpuja sekä reilun metrin koristenauhaa. Lisäksi tarvitset muovitetut hanskat, oksasakset ja reilusti rautalankaa. Jos haluat liimata koristeita kranssiin, se onnistuu kätevimmin kuumaliimapyssyllä.
1. Leikkaa havunoksista noin 10-15 senttimetrin mittaisia pieniä havuja valmiiksi. Niistä tehdään myöhemmin nippuja, joita kieputetaan rautalangalla kranssin ympärille. Pieniä havuja saa olla reilu määrä valmiiksi leikattuna. Havuja kannattaa käsitellä muovitetut hanskat kädessä, etteivät neulaset pistele.
2. Valitse muutama taipuisa noin 30 senttimetrin pituinen kuusenoksa ja leikkaa niistä sivuhaaroja pois. Yhdistä oksat pyöreäksi kranssikehikoksi rautalangalla.
3. Ota kolme pientä havua käteen nipuksi. Aseta nippu kranssin sisäreunalle ja kiinnitä se kranssikehikkoon kiepauttamalla rautalankaa ympärille. Kiristä rautalankaa hyvin, että nippu pysyy tukevasti kiinni kranssikehikossa. Ota taas kolme pientä havua ja aseta nippu edellisen havunipun viereen ja kiepauta taas kiinni samalla rautalangalla. Kolmannen pienen havunipun voi kiinnittää kranssikehikon ulkoreunalle. Näin havuniput peittävät kehikkoa tasaisesti. Lisää seuraavat havuniput edellisten alapuolelle tasaisesti.
4. Havunippuihin voi lisätä välillä myös mustikan- ja puolukanvarpuja. Koristeina voi käyttää myös esimerkiksi pihlajanmarjoja.
5. Kun havukranssi on peitetty havunipuilla, muotoile kranssikehikkoon rautalangasta lenkki, josta kranssin voi ripustaa naulaan oveen tai seinälle.
6. Ripustuslenkin kohdalle voi tehdä nauhasta ison rusetin tai ruusukkeen, jonka voi kiinnittää kranssikehikkoon rautalangalla.
7. Ota pari kuusenkäpyä ja pujota rautalankaa niiden suomujen alta. Kiinnitä kävyt rautalangalla ripustuslenkin kohdalta roikkumaan kranssin keskellä.
8. Kuumaliimapyssyllä saat helposti liimattua lisää käpyjä koristeeksi kranssiin. Koristeina voi käyttää myös esimerkiksi ruusunmarjoja, värikkäitä lehtiä tai muita luonnonmateriaaleja. Askarteluliikkeistä saa erilaisia valmiita koristeita ja koristenauhoja kranssiin.
9. Säilytä valmista havukranssia mieluiten ulkona, etteivät neulaset ala karista. Valmis kranssi voi säilyä ulkona hyvänä useita viikkoja.
Vinkki
Kiinnostuitko leikkohavuista?
- Lisätietoa leikkohavuista sekä niiden keruusta ja käytöstä on Kasvavaa liiketoimintaa luonnontuotteista -hankkeen tuotekortissa.
- Katso myös video havujen keräämisestä.
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Niäitä on tehty. Ja ystäviä ilahdutettu.
Olen tehnyt monena vuona havukransseja itselle ja lahjaksi. Omassa ovessa ole pitänyt kevättalvelle ja hyvin on säilynyt. Olen vienyt myös haudoille. Sankarihaudoille teimme 2 vuotta sitten porukalla . Nyt teen omaan oveen havukranssin.
Kranssit ovat kauniita, kuten tuokin hyvällä maulla tehty. Itse olen tehnyt aloitusrenkaan neljästä pajunoksasta kietomalla kuten pajutöissä. Käytän sitomiseen rautalangan sijaan vihreää, vahvaa villalankaa, puuvillalankakin käy. Näin kranssi on helppo myöhemmin kierrättää. Se maatuu pian, usein saatan myös heittää vanhat kranssit juhannuskokkoon :)
Kiitos Tuuli, hyvä vinkki jättää rautalanka ja muovit pois ja käyttää maatuvaa/palavaa lankaa/narua.
Minä teen metrin tai vähän yli suoraa köynnöstä, ämpäri ylösalas työpöydäle ja sidon punoksen sen ympäri. Sidoskohtaan tulee sitten kiinnitysnaru ja mahdolliset koristeet.
Kiitos hyvästä vinkistä! Itse haluaisin suosia maatuvia osia, ilman huolta muovi-tai liimajäämistä.
Pieni lisäys, pohjan teen sanomalehteä kiertämällä rullalle, liitoskohdan teippaan pakkausteipillä, jolloin pohja on paksumpi, kranssista tulee tuuheampi, paksumpi, näyttävämpi!
T: jaana
Ps, innostuin kerrankin metsä ja naiset teema!!
Kiitos ohjeista
Olen tehnyt monena vuona havukransseja itselle ja lahjaksi. Omassa ovessa olen pitänyt kevättalvelle ja hyvin on säilynyt. Olen vienyt myös haudoille. Sankarihaudoille teimme 2 vuotta sitten porukalla . Nyt teen omaan oveen havukranssin.
Olen tehnyt kransseja, havuista, puolukan- ja mustikanvarvuista, tuijanoksista ja kanervista.
Kauniita on tullut ja kierrattää voi kun tekee pajunvarvuista rungon.
Olen tehnyt varmaan jo kymmeninä vuosina havukransseja itselle ja tutuille. Pohjan teen pajunoksista, tosi mukavaa askartelua joulun alla. Havunippuihin olen laittanut sekaan mustikan-tai puolukanvarpuja, myös liekoa ja koristeeksi käpyjä, rusetin tai jonkun joulukuusen pallon. Olen tehnyt myös mustikanvarvuista kranssin, joka säilyy seuraavaan jouluun aitassa, muuttuen punertavaksi. Samoin liekoista tehdyt kranssit säilyvät, vihreä väri vain muuttuu kellertäväksi.