Jouluruokiin makuja metsästä
Onko sinun joulupöydässäsi suppilovahverokastiketta, hirvipaistia tai mustikkaglögiä? Jouluruoissa voi hyödyntää monia metsästä saatavia raaka-aineita. Hyvällä suunnittelulla ja rennolla asenteella voit luoda maukasta, edullista ja ympäristöystävällistä jouluruokaa metsän monipuolisista antimista.
Aloittamalla suunnittelut hyvissä ajoin ja hyödyntämällä metsän raaka-aineita voi jouluna syödä maukkaasti ja edullisesti.
05.12.2023
Teksti: Eva Ekholm Kuvat: Daniela Andersson
Jouluruoissa voi hyödyntää monia raaka-aineita metsästä, kuten riistalihaa, marjoja ja sieniä. Vain mielikuvitus on rajana. Monet kokevat stressiä joulusta ja joulupöydästä. On paljon odotuksia siitä, miltä ruoan tulisi maistua ja mitä kaikkea on oltava tarjolla. Odotusten, perinteiden ja toiveiden keskellä voi olla vaikeaa huomioida ruoan hintaa tai kuinka ekologista se on.
– Sääntöjä ei ole. Jokaisella on omat perinteensä, sanoo Daniela Andersson, metsänomistaja, palkittu keittokirjailija ja toimittaja.
Andersson on kasvanut perheessä, jossa metsän raaka-aineilla on aina ollut paikkansa ruokapöydässä - myös jouluna. Anderssonin omat suosikit kotimaisista marjoista ovat katajanmarja, puolukka ja pihlajanmarja. Niistä hän valmistaa usein erilaisia hyytelöitä jouluksi.
– Suosittelen jättämään osan marjoista kokonaisiksi, jotta hyytelö ei ole aivan sileää, sanoo Andersson.
Anderssonin perheen joulupöydässä pääroolissa ei ole kinkku, vaan täytetty kalkkuna. Andersson täyttää kalkkunan sitruunalla, omenalla ja erilaisilla mausteilla, ja lisää täytteeseen aina katajanmarjaa, koska se antaa riistaisen maun.
– Erityisesti katajat sopivat hyvin jouluun. Katajasinappi sopii erinomaisesti tavallisen kinkun kanssa. Sieni on myös monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää monessa ruoassa, ei pelkästään kastikkeissa ja piirakoissa.
Kotimaisuus on hyvä periaate
Andersson sanoo, että tärkein syy käyttää metsän raaka-aineita ruoanlaitossa jouluna ja arkena on, että ne maistuvat hyviltä. Luonnossa kasvaneella ruoalla on myös pienemmät ilmastovaikutukset kuin kasvatetulla ruoalla. Metsän antimet ovat myös kotimaisia.
– Etuna on myös se, että tiedät, mistä ruoka tulee. Raaka-aineiden ei tarvitse edes olla omasta metsästä, mutta voit olla varma, että ne ovat puhtaita. Metsässä käveleminen ja oman ruoan poimiminen ja kerääminen voi myös olla terapeuttista. Se antaa ruoanlaittoon lisää ulottuvuutta, sanoo Andersson.
On kuitenkin muutamia perussääntöjä, joita ei saa unohtaa. Kaikkia metsän antimia ei saa kerätä jokaisenoikeudella. Esimerkiksi kuusenkerkkiä saa poimia vain omasta metsästä.
Andersson kannustaa tähtäämään siihen, että jouluruoka olisi mahdollisimman kotimaista. Hän kehottaa myös suhtautumaan jouluruokaan rennolla asenteella ja kokeilemaan rohkeasti kotimaisia raaka-aineita.
– Kun asuin ulkomailla ymmärsin, kuinka hyvää jouluruokaa meillä on Suomessa. Meillä on hyviä raaka-aineita ja mahtava jouluruokakulttuuri.
Daniela Andersson on metsänomistaja ja palkittu ruokakirjailija, jonka joulupöydässä maistuvat aina metsän maut.
Suunnittelu on avain
Marjat, sienet ja liha on säilöttävä jouluun asti. Kun suunnittelee ja valmistaa jouluruoat hyvissä ajoin, välttyy viime hetken stressiltä.
– Raaka-aineet täytyy kerätä oikeaan aikaan ja pakastaa tai säilöä ne muilla tavoin. Suunnittelu on avain. Etsi inspiraatiota kirjoista, googlaa tai osta inspiroiva lehti. Voit lokakuussa istua alas suunnittelemaan, mitä kaikkea joulupöydässä olisi. Jos et ole kerännyt raaka-aineita itse, voit hyvin myös ostaa ne, Andersson sanoo ja vinkkaa, että monet paikalliset tuottajat myyvät usein omia lähellä tuotettuja tuotteitaan joulumarkkinoilla.
Esimerkiksi joulupöydän hyytelöt voi valmistaa hyvissä ajoin syksyllä, koska ne säilyvät pitkään. Jälkiruoat. kuten jäädykkeet ja joulukarkit, voi myös valmistaa etukäteen. Esimerkiksi toffee säilyy hyvin.
Aika ei silti aina riitä ja silloin kaiken voi yhtä hyvin ostaa valmiina.
– Jos et ehdi kokata, voit vapaasti ostaa jouluruokasi. Jouluna pitäisi syödä juuri sitä, mistä pitää. Jos et esimerkiksi pidä lanttulaatikosta, ei sitä tarvitse syödä. Suuremmissa porukoissa jokainen voi tuoda mukanaan sen, mitä ehdottomasti haluaa jouluna syödä.
Kokeile ja kokeile uudestaan
Jos haluat kokeilla jotain uutta ja olla varma onnistumisesta, Andersson suosittelee pitkää keittämistä. Esimerkiksi riistalihaa voi valmistaa tällä tavalla. Andersson kannustaa kokeilemaan ja testaamaan uusia makuja. Ei ole myöskään vaarallista epäonnistua.
– Ensimmäisestä puolukkahyytelöstäni tuli mehua. Siitä ei tullut hyytelöä! Seuraava oli kuin kivi. Jotakin tapahtui hyytelöimisaineen kanssa. Graavilohikastike katajalla oli myös kerran syömäkelvoton.
Andersson, joka asuu maaseutumaisessa Inkoossa perheensä kanssa, näkee joulun vuoden huippuhetkenä.
– Odottaminen, suunnittelu ja tunnelma tekevät joulun. On hienoa koristella joulupöytä ja koti. Kynttilät, riisipuuro, glögi ja aito joulukuusi ovat pakollisia. Lisäksi täytyy olla Elviksen joulumusiikkia.
Katajanmarja-sinappi
Resepti on peräisin Anderssonin tulevasta keittokirjasta "Tämä on minun ruokaani", jonka hän on tehnyt Ingemo Fröbergille.Kirja ilmestyy joulukuussa.
2 dl sinappijauhetta, käytä mieluiten 100 % sinappijauhetta, kuten Colman's
2 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl vispikermaa
1 tl perunajauhoa
1 rkl vettä
noin ½ rkl valkoviinietikkaa
noin ½ rkl murskattuja katajanmarjoja
Sekoita sinappijauhe, sokeri, kananmunat ja kerma kattilassa. Kuumenna seosta sekoittaen, kunnes seos paksunee. Lisää tarvittaessa 1 tl perunajauhoa veteen sekoitettuna. Sekoita joukkoon etikka ja murskatut katajanmarjat. Kaada valmis sinappi pieniin kannellisiin purkkeihin. Säilytä viileässä.
Mehusta tehty glögi
Resepti on peräisin Anderssonin tulevasta keittokirjasta "Tämä on minun ruokaani”.
1 ½ l vettä
½ l mustaherukkamehua
2–3 rkl glögimausteseosta
hieman sokeria maun mukaan
hieman jauhettua kardemummaa
Lämmitä mehu, vesi ja sokeri kattilassa, lisää glögimauste. Lisää hieman kardemummaa juuri ennen tarjoilua - tämä tekee ihmeitä! Tarjoile mantelien ja rusinoiden kera.
Reseptistä tulee paljon glögiä ja glögi säilyy hyvin jääkaapissa useita viikkoja, jos kaadat sen puhtaisiin pulloihin.
Danielan hyytelö
1,5 l mustaherukoita
0,5 l puolukoita
500 g sokeria jokaista litraa siivilöityä mehua kohti
1–2 pakettia sinistä hyytelöimisainetta Melatiniä (saatavilla tavallisista ruokakaupoista)
Laita marjat (tuoreet tai pakastetut) kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia. Murskaa marjat karkeasti esimerkiksi perunasurvimella. Siivilöi marjamassa karkean siivilän läpi ja ota neste talteen. Purista varovasti niin paljon mehua kuin mahdollista.
Mittaa saatu mehu ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää 500 g sokeria mehulitraa kohti. Keitä sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
Lisää sininen Melatin ohjeiden mukaan.
Kaada hyytelö puhtaisiin purkkeihin. Anna jäähtyä kokonaan ennen kannen laittamista päälle, jolloin hyytelö hyytyy. Säilytä purkkeja pimeässä ja viileässä. Avattu mustaherukkahyytelö on säilytettävä jääkaapissa.
Samalla reseptillä voi tehdä hyytelöä myös muista herukoista tai pihlajanmarjoista.
Jääpaisti
Resepti on peräisin Anderssonin moninkertaisesti palkitusta keittokirjasta " Kiitos ruoasta, äiti!" Se on kirjoitettu Inkoolaisen Mariebergin maatilan Landersin perheelle.
1,5 kg hirven- tai peuranpaistia (pakastettu)
Suolaliemi:
1 dl suolaa
2 rkl sokeria
1 l vettä
½ dl kuivattua rosmariinia
½ dl kuivattua timjamia
5–6 katajanmarjaa
½ dl roseepippuria
rouhittua mustapippuria
3–4 valkosipulinkynttä paloina
muita mausteita oman maun mukaan
Laita pakastettu paisti uunivuokaan. Paista 75 asteessa uunissa noin 10 tuntia. Kääntele lihaa muutaman kerran.
Laita paistiin paistomittari muutaman tunnin kuluttua, kun se on sulanut hieman. Jääpaisti on valmis, kun mittari näyttää noin 70 astetta. Liha saa olla hieman vaaleanpunaista.
Sekoita suolaliemi. Voit murskata mausteet ennen niiden lisäämistä. Laita liha liemeen niin, että se peittyy kokonaan. Anna maustua viileässä vähintään 5 tuntia. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ennen tarjoilua.
Metsäkeskuslaisten joulureseptit
Kysyimme myös Metsäkeskuksen henkilökunnalta heidän metsäisiä lempireseptejään jouluksi. Jaamme tässä muutamia.
Kaarnikkahillo, eli variksenmarjahillo
1 kg kaarnikkaa
1 dl vettä
½ kg hillosokeria
Puhdista kaarnikat. Kuumenna vesi ja marjat kattilassa. Sekoita hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia. Anna hillon jäähtyä puoli tuntia. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje huolellisesti. Nauti kaarnikkahilloa esimerkiksi jouluna juustojen kanssa.
Puolukkakakku
100 g voita
4 dl survottuja puolukoita
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
2 kananmunaa
2 dl kermaviiliä
Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Sulata voi. Survo puolukat.
Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään.
Lisää munat, kermaviili ja jäähtynyt rasva, sekoita tasaiseksi. Kääntele tai vatkaa taikinaan lopuksi survotut puolukat.
Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 50–60 minuuttia. Peitä vuoka tarvittaessa paistamisen loppupuolella, jottei pinta pala.
Anna kakun jäähtyä, jonka jälkeen kumoa tarjoilulautaselle. Koristele pinta halutessasi sulatetulla (tummalla) suklaalla tai tomusokerilla ja puolukoilla.
(Puolukkakakun reseptiä korjattu 5.12. klo 13.16)
Jätä kommentti
Lähetä kommenttisi alla olevalla lomakkeella. Kaikki kentät vaaditaan.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.